Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2007 19:43

Ελληνικό ενδιαφέρον για ενεργειακή σύμπραξη με το Μαρόκο

Πρόσκληση προς τις ελληνικές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας -κυρίως στους τομείς της ηλιακής και αιολικής- να συμπράξουν με τις μαροκινές, απηύθυνε ο Υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπουταλέμπ, στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη στο Ραμπάτ του Μαρόκου.

Ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι «επιδίωξή μας είναι η Ελλάδα να είναι από τους πρώτους που θα επενδύσουν στον τομέα αυτό και να βοηθήσουν το Μαρόκο στην προσπάθειά του να αυξήσει την παραγόμενη ενέργεια, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σε 10% την προσεχή πενταετία, από το 1% στο οποίο βρίσκεται σήμερα» και επιβεβαίωσε «το επενδυτικό και εξαγωγικό ενδιαφέρον των ελληνικών εταιρειών».

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε, είναι μαζί μας εκπρόσωποι από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) που θα υπογράψουν αύριο συμφωνία συνεργασίας με τον αντίστοιχο οργανισμό του Μαρόκου και θα μεταφέρουν στους έλληνες επιχειρηματίες τις δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν, επίσης, στην παρουσία της πρώτης ελληνικής εξορυκτικής εταιρείας «Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης» του Οδυσσέα Κυριακόπουλου στο βόρειο τμήμα της χώρας και ο μαροκινός υπουργός υποσχέθηκε «να μεριμνήσει προσωπικά για να στηρίξει τη δραστηριότητά της».

Αύριο, εκτός από τη συμφωνία του ΚΑΠΕ, αναμένεται να υπογραφεί η σημαντική για την επενδυτική δραστηριότητα συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ