Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ για δεύτερη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας, μετά την διεύρυνση των απωλειών του γιέν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Οι μετοχές της Toyota Motor Corp. και της Honda Motor Co. σημείωναν κέρδη.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,6%, φθάνοντας στις 143,17 μονάδες στις 12:27 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, μετά τη χθεσινή του άνοδο κατά 0,7%. Ολοι οι δείκτες στις ανοιχτές αγορές της Ασίας κινήθηκαν ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τη Ν. Κορέα, που σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 1%, φθάνοντας στις 17.185,65 μονάδες. Οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. οδήγησαν την άνοδο των τραπεζικών μετοχών καθώς εικάζεται ότι η Standard & Poor's ενδέχεται να αυξήσει την πιστοληπτική ικανότητα των μεγαλύτερων ιαπωνικών τραπεζών καθώς η οικονομική ανάκαμψη βελτιώσει την επίδοσή τους.

Το γιέν υποχώρησε έως τα 117,76 έναντι του δολαρίου στη Ν. Υόρκη, χαμηλότερα από τα υψηλότερα επίπεδα των 116,25 που αναρριχήθηκε χθες στο Τόκυο. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε στα 156,33 έναντι του ευρώ από τα υψηλότερα επίπεδα των 154,78 στο Τόκυο.

Αδύναμο γιέν σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρείες εισπράττουν περισσότερα από τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό, όταν τις μετατρέπουν σε τοπικό νόμισμα, ενώ τα προϊόντα τους καθίστανται πιο ανταγωνιστικά.