Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 10:35

Rosneft: Δάνειο 22 δισ. δολ. για περιουσιακά στοιχεία της Yukos

ΠΟΣΟΝ 22 δισ. δολ. θα δανειστεί η κρατική ρωσική εταιρεία πετρελαιοειδών OAO Rosneft, για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της χρεοκοπημένης OAO Yukos Oil Co., βοηθώντας έτσι τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σφραγίσει τον έλεγχο στον κλάδο ενεργείας της χώρας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Rosneft, ενέκρινε στις 15 Μαρτίου τον δανεισμό 13 δισ. δολ. και πιστώσεις 9 δισ. δολ. που διαχειρίστηκαν τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. και της BNP Paribas SA, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας που εδρεύει στη Μόσχα. Το σκέλος της Rosneft, που θα εισπράξει τα 9 δισ. δολ., σχεδιάζει να κάνει προσφορά για το 9,4% της Rosneft που κατέχει η Yukos. Το μερίδιο θα τεθεί σε δημοπρασία στις 27 Μαρτίου με τιμή έναρξης τα 195,5 δισ. ρούβλια (7,46 δισ. δολ.).

Τα δάνεια οργανώθηκαν από την ABN Amro Holding BV, την Barclays Plc, την BNP Paribas SA, την Calyon SA, την Citibank, την Goldman Sachs Group Inc., την JPMorgan Chase & Co. και την Morgan Stanley. Τα επιτόκια και των δύο δανείων θα είναι από 0,25% έως 0,5% πάνω από τα επιτόκια των αγορών, χαμηλότερα του 0,64% που καταβάλλει η Rosneft για δάνειο ύψους 3,3 δισ. δολ. που πήρε τον Απρίλιο του 2006.

Η Rosneft έχει πει ότι έκανε προσφορά για τα διϋλιστήρια της Yukos. H κρατική OAO Gazprom και ξένες εταιρείες, όπως η Chevron Corp. έχουν εκφράσει επίσης ενδιαφέρον για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία.

Το μερίδιο 20% της Yukos στην OAO Gazprom Neft, το σκέλος πετρελαιοειδών του εξαγωγικού μονοπωλίου αερίου της Ρωσίας θα διατεθεί σε δημοπρασία στις 4 Απριλίου.

Η Rosneft, σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας, αγόρασε το 2004 την Yuganskneftegaz αφού την κατέσχεσε η κυβέρνηση από την Yukos και την πούλησε προς 9,3 δισ. δολ., για την εξόφληση οφειλών σε φόρους.