Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2007 20:15

Ποιοι τομείς παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον στο Μαρόκο

Με την υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών (αποφυγή διπλής φορολογίας, συμφωνία μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με τον αντίστοιχο οργανισμό του Μαρόκου, συμφωνία μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου μαροκινού συνδέσμου, και συμφωνία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του αντίστοιχου φορέα του Μαρόκου για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και προώθησης ελληνικών συστημάτων κυρίως στους τομείς της ηλιακής και αιολικής ενέργειας) και ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Μαρόκου ολοκληρώθηκε η ελληνική αποστολή στη Ραμπάτ, υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Ε. Στυλιανίδη.

«Η Ελλάδα έχει θέση στο άνοιγμα του Μαρόκου προς τις χώρες της Ε.Ε.», τόνισε ο μαροκινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ταίμπ Φάσι Φίχρι, καλώντας τους έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του, σε συνθήκες διαφάνειας.

Οπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα ελέγχει ήδη το 20% της παραγωγής ηλιακής ενέργειας στη γειτονική Ισπανία και η παρουσία της μπορεί να επεκταθεί στο Μαρόκο χωρίς πολλές δυσκολίες.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τις δυνατότητες που ανοίγονται στις μεταφορές, όπου η ελληνική ναυτιλία μπορεί να μεταφέρει την ενέργεια η οποία είναι όλη εισαγόμενη στο Μαρόκο, αλλά και μαροκινά προϊόντα. Προωθείται επίσης η συνεργασία στην αγροτική οικονομία και ιδιαίτερα τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που παράγονται στην Ελλάδα για την εφαρμογή σύγχρονων καλλιεργειών.

Ενας ακόμη τομέας που αποτελεί υψηλό πλεονέκτημα για την Ελλάδα είναι ο μελετητικός και κατασκευαστικός, ο οποίος έχει ενσωματώσει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δρομολογήθηκε επίσης η συνεργασία για μεταφορά τεχνογνωσίας στον ιατρικό τομέα με τις καρποφόρες συνομιλίες που είχε στη Ραμπάτ και την Καζαμπλάνκα ο Γενικός Διευθυντής του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Δημήτρης Βρετάκος. Η συνεργασία αυτή σχεδιάζεται από τις δύο πλευρές να αναπτυχθεί στο πλαίσιο αναπτυξιακής βοήθειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ