Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ για πέμπτη ημέρα κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας προς τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος αυτόν τον μήνα.

Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. και της Rinker Group Ltd., οδήγησαν υψηλότερα τις μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, μετά την ανακοίνωση για αύξηση της έναρξης κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, περιορίζοντας τις ανησυχίες ότι η συρρίκνωση του κλάδου της ιδιοκτησίας, θα επηρεάσει την επέκταση στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific – εκτός της Ιαπωνίας – αναρριχήθηκε 0,1%, φθάνοντας στις 399,47 μονάδες το μεσημέρι – τοπική ώρα – στο Χονγκ Κονγκ. Ο δείκτης έχει να κλείσει υψηλότερα από τις 27 Φεβρουαρίου, όταν η σημαντική πτώση των μετοχών στην Κίνα, η μεγαλύτερη σε μία δεκαετία, σηματοδότησε την πτώση των Χρηματιστηρίων διεθνώς, με αποτέλεσμα την απώλεια 3,3 τρισ. δολ. από τη χρηματιστηριακή αξία μέσα σε πέντε ημέρες.

Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Αυστραλία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, τη Ν. Κορέα και την Ταϊλάνδη, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Ιαπωνία, λόγω του εορτασμού της εαρινής ισημερίας.

Η έκθεση των ΗΠΑ για την έναρξη της αγοράς κατοικιών, συμμετείχαν τα μέγιστα στην διήμερη άνοδο του δείκτη Standard & Poor's 500 από τον Αύγουστο του 2006.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η έναρξη της κατασκευής κατοικιών ανέκαμψε τον Φεβρουάριο από τα χαμηλότερα επίπεδα εννέα μηνών.

Οι τιμές του χαλκού στη Ν. Υόρκη αναρριχήθηκαν για πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση και σε ποσοστό 0,4%. Οι κατασκευαστές είναι οι μεγαλύτεροι χρήσης χαλκού, που σύμφωνα με την Copper Development Association, χρησιμοποιούν περίπου 400 λίμπρες κατά μέσον όρο για την κατασκευή μιας κατοικίας.