Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 07:47

Ελαφρά διαφοροποίηση του δολαρίου

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσε το δολάριο πριν από την ολοκλήρωση τις διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve κατά την οποία προβλέπεται να ληφθεί απόφαση για τη διατήρηση των επιτοκίων και την επανάληψη ότι ο πληθωρισμός αποτελεί μεγαλύτερη ανησυχία από τη συρρίκνωση της οικονομίας.

Το αμερικανικό δολάριο υποχώρησε έναντι των 12 από τα 16 πιο διαπραγματεύσιμα νομίσματα στον κόσμο από τον Ιούνιο, όταν η Fed έθεσε τέλος στον διετή κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Οι διαπραγματευτές πούλησαν το δολάριο φέτος έναντι του ευρώ και του γιέν, πιστεύοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη θα συρρικνωθεί ωθώντας σε μείωση των επιτοκίων, την στιγμή που το κόστος δανεισμού στην Ιαπωνία και την Ευρώπη αυξάνεται.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 117,27 ανά γιέν στις 12:55 μ.μ., στη Σιγκαπούρη, από 117,29 που ήταν χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ διατηρήθηκε σταθερό στο 1,3319. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών το δολάριο θα υποχωρήσει αυτόν τον μήνα στο 1,36 έναντι του δολαρίου και στο 1,45 σε ένα έτος. Οι διαπραγματεύσεις του δολαρίου θα είναι λιγότερες σήμερα, καθώς οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω εθνικής εορτής.

Το δολάριο της Αυστραλίας είχε τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των λοιπών νομισμάτων την εβδομάδα που πέρασε και χθες σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1996, καθώς πιστεύεται ότι η Reserve Bank of Australia θα αυξήσει τα επιτόκια από το 6,25%. Χθες το νόμισμα της Αυστραλίας άγγιξε τα 80,41 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγη ώρα διαπραγματεύθηκε στα 80,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ.