Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2007 09:38

Dell: Εξαγορές για την τόνωση του σκέλους των υπηρεσιών

ΣΧΕΔΙΑ για την εξαγορά εταιρειών, με στόχο την αύξηση του σκέλους παροχής υπηρεσιών και την επέκταση των πωλήσεων εκτός του κύριου σκέλους της πώλησης προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε ότι κάνει η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής Η/Υ στον κόσμο, Dell Inc.

«Περιμένω να δω εξαγωγές και σημαντικές επενδύσεις που θα μας επιτρέψουν να αυξήσουμε τη δυναμικότητά μας στον τομέα του λογισμικού και των υπηρεσιών», ανέφερε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Michael Dell, σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σαγκάη. Ο ίδιος δεν κατονόμασε χώρες ή εταιρείες.

Η Dell επενδύει επίσης σε αναδυόμενες αγορές καθώς έχασε πέρυσι την πρώτη θέση από πλευράς πωλήσεων προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, από την Hewlett-Packard Co. και η ανάπτυξη των κερδών της μειώθηκε, αναγκάζοντας τον ιδρυτή της Michael Dell να επιστρέψει στη θέση του CEO, τον Ιανουάριο. Η εταιρεία άρχισε να πουλά φθηνότερους υπολογιστές σήμερα στην Κίνα και επεκτείνεται σε μία εταιρεία όπου πλέον του 90% του 1,3 δισ. κατοίκων δεν έχει υπολογιστή.

Η Dell είπε ότι το σκέλος των υπηρεσιών, του οποίου οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν την εγκατάσταση δικτύων υπολογιστών και την στήριξη των πελατών, εμφάνισε ετήσιες πωλήσεις περίπου 6 δισ. δολ., περίπου 11% των πωλήσεων των 55,9 δισ. δολ. που πραγματοποίησε τη χρήση που έληξε στις 3 Φεβρουαρίου.

Τα έσοδα της Dell στην Κίνα αυξήθηκαν 26% την προηγούμενη χρήση, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρει το ακριβές ποσόν. Το τέταρτο τρίμηνο που έληξε στις 2 Φεβρουαρίου, η Αμερική αποτέλεσε το 61% των πωλήσεων, χαμηλότερα από το 64% το προηγούμενο έτος. Η Ασία, αποτέλεσε πωλήσεις 12% και για τις δύο περιόδους.