Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2007 08:25

Ιαπωνία: Απροσδόκητη αύξηση του εμπορικού πλεονάσματος

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΗ αύξηση εμφάνισε τον Φεβρουάριο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καταδεικνύοντας ότι οι εξαγωγές στην Κίνα και τις ΗΠΑ, θα διευρύνουν την οικονομική ανάπτυξη, τη μεγαλύτερη από τη μεταπολεμική περίοδο.

Το εμπορικό πλεόνασμα αυξήθηκε 7,7%, φθάνοντας τα 979,6 δισ. γιέν (8,3 δισ. δολ.) από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας στο Τόκυο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν 9,7%, περισσότερο από το 6% που προέβλεπαν κατά μέσον όρο οι 16 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Οι εξαγωγές βοήθησαν την οικονομία της Ιαπωνίας να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό σε τρία χρόνια το τελευταίο τρίμηνο και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας είπε αυτήν την εβδομάδα ότι η ζήτηση από το εξωτερικό για τα ηλεκτρονικά και τα αυτοκίνητα που παράγει η χώρα, θα συνεχίσει να αυξάνεται. Οι υψηλότερες πωλήσεις των μοντέλων Accord της Honda Motor Co. και των τηλεοράσεων plasma της Matsushita Electric Industrial Co. βοήθησαν τις εξαγωγές να αναρριχηθούν σε επίπεδα ρεκόρ αυτόν τον μήνα.

Το γιέν σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 117,48 ανά δολάριο στις 2:38 μ.μ., ώρα Τόκυο, από 117,49 πριν από την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος.