Πλημμυρίδα μεταβιβάσεων ακινήτων αναμένεται να καταγραφεί στο τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να ολοκληρώσουν διαδικασίες πωλήσεων, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων τους το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021, προκειμένου να αποφύγουν τους υψηλότερους φόρους που θα προκύπτουν από την 1η-1-2022 εξαιτίας της έναρξης ισχύος των νέων αυξημένων αντικειμενικών τιμών ακινήτων σε 7.634 περιοχές της χώρας.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
[email protected]
Πλημμυρίδα μεταβιβάσεων ακινήτων αναμένεται να καταγραφεί στο τελευταίο τετράμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να σπεύσουν στα συμβολαιογραφικά γραφεία για να ολοκληρώσουν διαδικασίες πωλήσεων, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων τους το αργότερο μέχρι τις 31-12-2021, προκειμένου να αποφύγουν τους υψηλότερους φόρους που θα προκύπτουν από την 1η-1-2022 εξαιτίας της έναρξης ισχύος των νέων αυξημένων αντικειμενικών τιμών ακινήτων σε 7.634 περιοχές της χώρας.
Οι υποβολές δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων και οι υπογραφές μεταβιβαστικών συμβολαίων ακινήτων έχουν αρχίσει να αυξάνονται ήδη από τον Ιούνιο, όταν ανακοινώθηκαν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και έγινε γνωστό ότι θα τεθούν σε ισχύ από την 1η-1-2022.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ έχουν ήδη υποβληθεί περίπου 15.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 εκατ. ευρώ. Μόνον τον Ιούνιο υποβλήθηκαν περισσότερες από 13.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, ενώ συνολικά στο τελευταίο επτάμηνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν υπερβεί τις 70.000.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, σε 20 μεγάλους δήμους της χώρας, ο μέσος όρος των μεταβιβάσεων το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021 αυξήθηκε κατά 8,2% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Ενδεικτικά, στον δήμο Αθηναίων πραγματοποιήθηκαν 1.813 μεταβιβάσεις (από 1.766 το επτάμηνο πέρυσι), στη Νέα Σμύρνη 139 (από 100), στον Πειραιά 270 (από 204), στον δήμο Θεσσαλονίκης 778 (από 705), στο Άργος 27 (από 6) και στην Ξάνθη 103 (από 88 πέρυσι). Συνολικά σε 20 δήμους πραγματοποιήθηκαν 4.343 μεταβιβάσεις στο φετινό επτάμηνο έναντι 4.011 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Ειδικά τον τρέχοντα μήνα, που όλοι πλέον οι πολίτες θα έχουν επιστρέψει από τις θερινές διακοπές τους, οι συμβολαιογράφοι εκτιμούν ότι αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι υποβολές δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων στις κατά τόπους ΔΟΥ, καθώς και οι υπογραφές μεταβιβαστικών συμβολαίων.
Από την 1η Οκτωβρίου, όμως, που ήδη οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα διενεργούνται με καταιγιστικούς αυξητικούς ρυθμούς, τα πράγματα θα δυσκολέψουν κατά πολύ για τους χιλιάδες φορολογούμενους που έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε τέτοιες διαδικασίες πριν από την 1η-1-2022.
Συγκεκριμένα:
1. Από τον επόμενο μήνα σε κάθε περίπτωση μεταβίβασης κτίσματος, πριν από την υποβολή της προβλεπόμενης δήλωσης φόρου και τη σύνταξη του μεταβιβαστικού συμβολαίου, θα απαιτείται η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης «ταυτότητας κτηρίου», η οποία θα πρέπει να γίνεται με την υποχρεωτική συνδρομή πιστοποιημένου μηχανικού και με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του ενδιαφερόμενου ιδιοκτήτη. Η διαδικασία αυτή είναι άκρως γραφειοκρατική και χρονοβόρα, διότι απαιτεί τη συνυποβολή έως και 10 διαφορετικών εγγράφων δικαιολογητικών που να πιστοποιούν την κατάσταση του μεταβιβαζόμενου ακινήτου.
Ήδη η ΠΟΜΙΔΑ έχει υποβάλει, επανειλημμένως, υπομνήματα προς το ΥΠΕΝ με τα οποία έχει ζητήσει να αναβληθεί μέχρι τις 31-12-2021 η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής δήλωσης «ταυτότητας κτηρίου» πριν από κάθε μεταβίβαση, ώστε να διευκολυνθεί η ταχύτατη διεκπεραίωση χιλιάδων υποθέσεων μεταβιβάσεων ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να συσσωρευτούν στα συμβολαιογραφικά γραφεία ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
2. Επιπλέον από την 1η Οκτωβρίου θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο φόρτος εργασίας των συμβολαιογράφων που θα καλούνται να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των μεταβιβάσεων ακινήτων εξ επαχθούς αιτίας (τις αγοραπωλησίες ακινήτων), καθώς πέραν της υποχρέωσης που ήδη έχουν, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής myProperty του ΤΑΧΙSnet τις σχετικές δηλώσεις για την Εφορία, θα πρέπει οι ίδιοι να συνυποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας εφαρμογής και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έγγραφα, κατόπιν σκαναρίσματός τους. Σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις συγκεκριμένες μεταβιβάσεις, η υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις αρμόδιες ΔΟΥ θα μπορεί να γίνεται με την παλαιά διαδικασία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Δηλαδή μέχρι τις 30-9-2021 τα δικαιολογητικά που απαιτούνται να συνοδεύουν τις δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων δεν απαιτείται να συνυποβάλλονται, στις περιπτώσεις που οι δηλώσεις αυτές συμπληρώνονται και αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής myProperty. Τα εν λόγω δικαιολογητικά επιτρέπεται να υποβάλλονται εκ των υστέρων στις ΔΟΥ και μόνο εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η υποβολή τους μπορεί να γίνει είτε ταχυδρομικά σε φάκελο, είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail, κατόπιν σκαναρίσματος, είτε με την προσκόμισή τους από τους ίδιους τους φορολογούμενους στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Σημειώνεται ότι ο φόρος μεταβίβασης εξ επαχθούς αιτίας ανέρχεται στο 3% επί της αντικειμενικής αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου. Έτσι, στο Μαρούσι, για παράδειγμα, όπου σε μια περιοχή η αντικειμενική τιμή ζώνης ανά τ.μ. θα αυξηθεί την 1η Ιανουαρίου από 1.300 ευρώ σε 2.000 ευρώ, εάν κάποιος σπεύσει έως το τέλος του έτους να πωλήσει μια κατοικία 100 τ.μ., ο φόρος μεταβίβασης θα είναι 3.900 ευρώ, ενώ από τον Ιανουάριο θα εκτιναχθεί στις 6.000 ευρώ. Περισσότερα παραδείγματα για το πόσο αναμένεται να αυξηθεί ο φόρος μεταβίβασης από την 1η-1-2022 σε διάφορους δήμους της Αττικής περιλαμβάνονται στον αναλυτικό πίνακα που δημοσιεύουμε.