Η εμπειρία της υγειονομικής κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβούμε σε έναν νέο τρόπο συμπεριφοράς, υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
Η εμπειρία της υγειονομικής κρίσης που βιώσαμε τα τελευταία δύο χρόνια θα καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβούμε σε έναν νέο τρόπο συμπεριφοράς, υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.
«Από κάθε άποψη», τόνισε συμμετέχοντας σε συζήτηση με τον ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, η πανδημία θα μας δώσει μερικά μαθήματα για το μέλλον και θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στις προτεραιότητες για το αύριο.
Το σοκ της πανδημίας
Όπως είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ, η πανδημία οδήγησε σε ένα τεράστιο σοκ την παγκόσμια οικονομία, ένα σοκ που «μας χτύπησε στο πρόσωπο και μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η υγεία έχει πραγματικά πολύ μεγαλύτερη σημασία από την οικονομία και τα χρηματοοικονομικά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα», είπε.
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, αν συγκρίνουμε την υγειονομική κρίση με τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008, υπήρχε στην πανδημία υπήρχε μια αποφασιστικότητα να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην αποκατάσταση της υγείας, στην εξασφάλιση εισοδήματος για τους ανθρώπους όποτε αυτό ήταν δυνατό, και στην προσπάθεια να ξεπεραστεί η πανδημία που μόλις είχε ξεσπάσει στον κόσμο.
Παραδεχόμενη ότι υπήρξαν προβλήματα στην αρχή, η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «οι διαμορφωτές πολιτικής έκαναν καλή δουλειά στην αντιμετώπιση των ζητημάτων αντιδρώντας πολύ γρήγορα και πολύ δυναμικά».
Αναφερόμενη συγκεκριμένα στον ρόλο της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών, είπε ότι συνεισέφεραν «με μαζική ανταπόκριση όσον αφορά τη ρευστότητα, όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των νομισμάτων που αναζητήθηκαν από όλους τους οικονομικούς παράγοντες και όσον αφορά τη βιωσιμότητα των σχεδίων στηρίζοντας τελικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας».
Η Λαγκάρντ συμπέρανε πως η προηγούμενη κρίση αποτέλεσε ένα μάθημα. «Μάθαμε ότι δεν μπορούμε να αναβάλλουμε, μάθαμε ότι δεν μπορούμε να πάμε αργά, μάθαμε ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα εσωτερικά. Μάθαμε τον δύσκολο τρόπο εκείνη τη στιγμή. Γνωρίζετε αυτό το ρητό στο χρηματιστήριο, ότι είτε θα γίνετε μεγάλος είτε θα πάτε σπίτι; Λοιπόν, σίγουρα όλοι πήγαμε μεγάλοι, για να πολεμήσουμε αυτό που συνέβαινε. Με την ίδια λογική, υιοθετήσαμε πολύ περίεργα μέτρα, ξέρετε - lockdown και κλείσιμο των οικονομιών μας, αυτούς τους σχεδόν μεσαιωνικούς τρόπους αντιμετώπισης αυτής της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά.
Η παράμετρος της παγκοσμιοποίησης
Αναφερόμενη στην ταχύτητα με την οποία δημιουργήθηκαν και έγιναν διαθέσιμα τα εμβόλια στον κόσμο, η Λαγκάρντ απέδωσε σε μεγάλο βαθμό αυτή την επιτυχία στην παγκοσμιοποίηση. «Από μια πανδημία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, είχαμε εμβόλια διαθέσιμα τον Δεκέμβριο. Τυπικά, χρειάζονται περισσότερα από πέντε χρόνια για να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν ένα επιτυχημένο εμβόλιο. Αυτή τη φορά, ήταν εννέα μήνες, σε αντίθεση με πέντε χρόνια. Και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό μια ιστορία της παγκοσμιοποίησης», σημείωσε.
«Έτσι, το νούμερο ένα μάθημα που μάθαμε από λάθη του παρελθόντος είναι ότι έπρεπε να γίνουμε μεγάλοι και να κινηθούμε γρήγορα. Το νούμερο δύο, επωφεληθήκαμε από την παγκοσμιοποίηση και καταλήξαμε σε εμβόλια πολύ γρήγορα», συνόψισε συμπεραίνοντας ότι η πανδημία δεν είχε σημαντικό αντίκτυπο τελικά στις οικονομίες.
«Βγαίνουμε από αυτήν την πανδημία, με σταθερές οικονομίες, με, κατά κάποιο τρόπο, μικρή διαρκή αναστάτωση. Όταν κοιτάξει κανείς τα επίπεδα ανεργίας στις προηγμένες οικονομίες, δεν έχει απομείνει μεγάλη ζημιά από την πανδημία. Όταν κοιτάει κανείς το επίπεδο του ΑΕΠ, το μέγεθος των οικονομιών μας, θα επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία στο τέλος του έτους», είπε τονίζοντας ότι βγαίνουμε τώρα από μια κατάσταση που χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσοχή και «χειρουργικές κινήσεις».
Όπως είπε, δεν πρόκειται πλέον για μαζική υποστήριξη, αλλά για εστιασμένη, στοχευμένη υποστήριξη στους τομείς που έχουν πληγεί σοβαρά.
Άκρως σημαντικός ο εμβολιασμός
Η Λαγκάρντ στάθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού. «Εάν δεν εμβολιάσουμε ολόκληρο τον κόσμο, όπως πρέπει, ο COVID-19 θα επιστρέψει για να μας στοιχειώσει και θα επιστρέψει για να μας βλάψει. Για να γίνει αυτό, ο κόσμος πρέπει να είναι λίγο πιο γενναιόδωρος. Και με το να είναι γενναιόδωρος, θα εξυπηρετεί το δικό του συμφέρον», ανέφερε σημειώνοντας την έκπληξή της από το γεγονός ότι ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να συγκεντρώσει 50 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει τον εμβολιασμό στις χώρες χαμηλού εισοδήματος.
«Έχουμε ξοδέψει, σε δημοσιονομική υποστήριξη, περίπου 6 τρισ. δολάρια - αυτό που χρειάζεται είναι το 1% αυτών για να εμβολιάσουμε τον κόσμο. Πιστεύω λοιπόν ότι για να μεταβούμε στη νέα κανονικότητα, είτε αρέσει σε κάποιον είτε όχι, πρέπει να προβλέψουμε και να εμβολιάσουμε και στη συνέχεια να πάρουμε τα διδάγματα αυτού που μόλις περάσαμε», είπε.
Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι όο κόσμος στον οποίο θα ζούμε θα φέρει τα στίγματα του COVID. Εξηγώντας τι εννοεί, η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι δεν θα ταξιδέψουμε με τον ίδιο τρόπο, «τόσο παρορμητικά και τυχαία όσο ταξιδέψαμε. Μάλλον δεν θα κοινωνικοποιούμαστε με τον ίδιο τρόπο, τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. Και πιθανότατα θα στραφούμε στην καλύτερη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη προστασία του κλίματος».
naftemporiki.gr