Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού αναζωπύρωσαν τη διαμάχη μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης και η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού αναζωπύρωσαν τη διαμάχη μεταξύ των διαμορφωτών πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης ήταν ως επί το πλείστον συσπειρωμένοι για τα μέτρα που ελήφθησαν για να καθοδηγήσουν την οικονομία μέσω της ύφεσης στην οποία τη βύθισε ο Covid-19, η επιστροφή στην κανονικότητα διαψεύδει αυτήν τη συναίνεση.
Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν και ο Ολλανδός Κλαας Νοτ , ξεκίνησαν μια δημόσια συζήτηση αυτήν την εβδομάδα, όταν υποστήριξαν ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δικαιολογούν τώρα τη σύσφιξη.
Τα σχόλιά τους σε ξεχωριστές συνεντεύξεις συνέπεσαν με τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 3%, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.
Ενώ οι περισσότεροι θεωρούν την τρέχουσα άνοδο ως μεταβατική, ορισμένοι ανησυχούν ότι το να αφεθεί σε ισχύ η υπερβολικά χαλαρή πολιτική για πάρα πολύ καιρό κινδυνεύει να αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Η ΕΚΤ υιοθέτησε μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση όσον αφορά την απόσυρση της στήριξης από άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία ενδέχεται να μειώσει τα κίνητρα αργότερα το 2021.
Με την επόμενη συζήτηση για την οικονομική πολιτική να λαμβάνει χώρα σε μια εβδομάδα, οι αξιωματούχοι διατυπώνουν τις αποκλίνουσες θέσεις τους, αναβιώνοντας τις έντονες συζητήσεις που χαρακτήρισαν μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.
Τα πιο προσεκτικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου θα προσπαθήσουν να επικεντρωθούν στην άνιση φύση της ανάκαμψης και στους τρέχοντες κινδύνους από την παραλλαγή Δέλτα.
«Τα γεράκια ήταν πολύ σιωπηλά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο καθώς υποστήριξαν την πολιτική απάντηση της ΕΚΤ», δήλωσε ο Πιτ Κρίστιανσεν της Danske Bank. «Τώρα που επιστρέφει η" κανονικότητα ", αρπάζουν την ευκαιρία να ακουστούν ξανά οι φωνές τους», είπε.
Ο Κρίστιανσεν είπε ότι η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας πιθανότατα θα καταλήξει σε συμβιβασμό. Τα γεράκια θα κερδίσουν την απόφαση να επιβραδύνουν τον ρυθμό των αγορών περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης, που επιταχύνθηκαν νωρίτερα φέτος για να βοηθήσουν την ανάκαμψη, με μια «μεγαλύτερη μάχη» για το μέλλον του προγράμματος της πανδημίας να καθυστερεί μέχρι τον Δεκέμβριο.
Στα σχόλιά τους, τόσο ο Χόλτσμαν όσο ο Νοτ , υποστήριξαν την επιβράδυνση για την επόμενη εβδομάδα.
Αυτό ήταν το σημείο εκκίνησης για μια εκτίμηση για την οικονομία.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας απάντησε στο Bloomberg λέγοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να είναι προσεκτική στην εκτίμηση της πορείας του πληθωρισμού. Υποστήριξε ότι οι μισθολογικές εξελίξεις δεν ακολουθούν ακόμη τον ίδιο δρόμο με τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών, μια άποψη την οποία συμμερίστηκε αργότερα την ίδια μέρα ο Σλοβένος Μπόστιαν Βασλε.
«Πρέπει να παρακολουθούμε τους κινδύνους για τις προοπτικές των τιμών. Κατά τη γνώμη μου, επικρατούν ανοδικοί κίνδυνοι », δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γενς Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι το κίνητρο πρέπει να μειωθεί σταδιακά για να αποφευχθεί μια ξαφνική διακοπή όταν τελειώσει το πρόγραμμα.
Στη συζήτηση που διεξάγεται για τη νομισματική πολιτική, ορισμένοι φοβούνται επίσης ότι συνεχίζοντας την υποστήριξη για πολύ καιρό, κινδυνεύουν να στείλουν ένα παραπλανητικό μήνυμα στις κυβερνήσεις σχετικά με τη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού χαμηλό πάση θυσία. Αυτό θα σήμαινε ότι το βάρος της στήριξης της οικονομίας πέφτει για μια ακόμη φορά σε μεγάλο βαθμό στους κεντρικούς τραπεζίτες, που απηχούν την ανισορροπημένη κατάσταση μετά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.
Το μπρος -πίσω που παρατηρείτεαι τώρα είναι απλώς ένας πρόδρομος μιας βαθύτερης συζήτησης. Οι συνομιλίες σχετικά με τον τερματισμό του προγράμματος - που προς το παρόν πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο - και τελικά να στηριχθούν σε πιο παραδοσιακές μορφές θα είναι ακόμη πιο έντονες.
Υπό τον Μάριο Ντράγκι, τον προκάτοχο της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι αποφάσεις λαμβάνονταν συχνά παρά τις ριζικά αποκλίνουσες απόψεις για το Διοικητικό Συμβούλιο.
Οι αξιωματούχοι επαίνεσαν τη Λαγκάρντ για το πιο συναινετικό στυλ ηγεσίας της, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, όταν η συμφωνία για τα μέτρα στήριξης ήταν πιθανώς ευκολότερη.
«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου φαίνεται να έχουν διαφορετικούς ορισμούς για το πότε θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχει τελειώσει η ‘’φάση της κρίσης’’», έγραψαν οι Πολ Χόλινγκσγουορθ και Σπύρος Ανδρεόπουλος της BNP Paribas. «Εκεί που βλέπουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο είναι ότι μέχρι τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο το Διοικητικό Συμβούλιο δεν θα έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία», πρόσθεσαν.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg