Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2001 21:35

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Kλείσιμο

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν σήμερα οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ισχυρές πιέσεις, για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση, δέχθηκε ο κλάδος της νέας τεχνολογίας εξαιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί για τα κέρδη των εταιρειών το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενδεικτικό, είναι ότι στη Γερμανία, παρά το ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo παρουσίασε αύξηση τον περασμένο Ιανουάριο, οι εκτιμήσεις των γερμανικών επιχειρήσεων για τις μελλοντικές οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες. Παράλληλα, η σημαντική άνοδος που σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ απομακρύνει το ενδεχόμενο για «επιθετική» μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 20 Μαρτίου, εξέλιξη που θα ήταν ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο χώρο της νέας τεχνολογίας.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100, έκλεισε στις 5.972,4 μονάδες με απώλειες 0,13%. Τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 9,28%, σημείωσε η μετοχή της κατασκευάστριας εταιρείας λογισμικού Logica παρά τη σημερινή ανακοίνωση ότι τα κέρδη της εταιρείας το πρώτο οικονομικό εξάμηνο ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν, επίσης, οι μετοχές των εταιρειών ARM Holdings και Spirent. Από την άλλη μεριά, η μετοχή της Astra Zeneca «εκτοξεύθηκε» κατά 8,85% μετά την έγκριση που έλαβε από τις αρχές των ΗΠΑ το φάρμακο Ulcer. Σημαντική άνοδο, κατά 4,07%, σημείωσε και άλλη μια εταιρεία από το φαρμακευτικό κλάδο, η GlaxoSmithKline, καθώς σήμερα έγινε γνωστό ότι τα κέρδη της το 2000 αυξήθηκαν κατά 11%.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 απώλεσε 1,34% και διαμορφώθηκε στις 5.474,37 μονάδες, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών δέχθηκε ισχυρές πιέσεις. Η μετοχή της Alcatel, πιο συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά 4,22% μετά από τις φήμες που τη θέλουν να εξαγοράζει τον τομέα οπτικών ινών της Lucent Technologies, ενώ η μετοχή της France Telecom έκλεισε με απώλειες 3,34%. Από την άλλη μεριά, ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις μετοχές των Peugeot και Renault να ενισχύονται κατά 5,11% και 3,19% αντίστοιχα.

Απώλειες καταγράφει αυτή την ώρα και ο δείκτης Xetra DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος βρίσκεται στις 6.360,81 μονάδες με σημαντική πτώση 1,41%. Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο ετών έχει υποχωρήσει η μετοχή της Deutsche Telekom μετά τη σημερινή ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας, ότι τα κέρδη της το 2000 θα είναι μειωμένα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις αλλά και τις πληροφορίες, ότι ενδέχεται να πουλήσει το μερίδιο που κατέχει στην αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sprint. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών Dresdner Bank και Deutsche Bank. Αντιθέτως, άνοδο σημειώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση. Η μετοχή της Volkswagen ενισχύεται κατά 1,61% μετά τη χθεσινή ανακοίνωση για αύξηση των κερδών της το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο του 2000, ενώ ανοδικά κινείται και η μετοχή της DaimlerChrysler.

Mε αρνητικό πρόσημο έκλεισαν οι σημαντικότεροι δείκτες και των υπόλοιπων χρηματιστηρίων. Στη Μαδρίτη, ο δείκτης Ibex 35 έκλεισε στις 9.592,1 μονάδες (-0,91%), στο Μιλάνο ο δείκτης Mib 30 έκλεισε στις 40.871 μονάδες (-0,56%), στο Αμστερνταμ ο δείκτης AEX διαμορφώθηκε στις 603,44 μονάδες (-1,27%) και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI υποχώρησε στις 7.637, μονάδες (-0,89).