Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 06:00

Προ των πυλών η 5η έξοδος στις αγορές

Έχοντας ολοκληρώσει ήδη το φετινό πρόγραμμα δανεισμού προχωρώντας σε τέσσερις εκδόσεις ομολόγων που του απέφεραν 11,5 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται σήμερα για την 5η κατά σειρά κίνηση στις αγορές, επανεκδίδοντας -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- δύο φετινά ομόλογα: το 5ετές και το 30ετές.

Από την έντυπη έκδοση

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Έχοντας ολοκληρώσει ήδη το φετινό πρόγραμμα δανεισμού προχωρώντας σε τέσσερις εκδόσεις ομολόγων που του απέφεραν 11,5 δισ. ευρώ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προετοιμάζεται σήμερα για την 5η κατά σειρά κίνηση στις αγορές, επανεκδίδοντας -εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν- δύο φετινά ομόλογα: το 5ετές και το 30ετές. Με πολλές πιθανότητες να καταγράψει νέο ιστορικό χαμηλό στο κόστος δανεισμού  -χωρίς μάλιστα να αποκλείεται και το αρνητικό επιτόκιο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας όταν πρόκειται για έκδοση ομολόγου- ο ΟΔΔΗΧ καταφεύγει στις αγορές με έναν βασικό στόχο: να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται για ελληνικούς τίτλους, να «γεμίσει» ακόμη περισσότερο την καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, να δώσει μεγαλύτερο «βάθος» στο 5ετές και στο 30ετές ομόλογο και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει προσφορά ελληνικών τίτλων όχι μόνο για τους επενδυτές, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξακολουθεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μέσω του προγράμματος επαναγοράς, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Μάρτιο του 2022. Στόχος άντλησης για τον ΟΔΔΗΧ δεν υπάρχει ή τουλάχιστον δεν διατυπώνεται δημόσια. Όλα θα κριθούν από το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί και την απόδοση που θα «κλειδώσει» κατά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών. Πάντως, η ζήτηση εκτιμάται ότι θα είναι μεγάλη, καθώς κατά την αρχική έκδοση των δύο ομολόγων οι προσφορές είχαν φτάσει στα 20 δισ. ευρώ για το 5ετές ομόλογο και στα 25 δισ. ευρώ για το 30ετές ομόλογο. Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει -εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην αγορά- πιθανότατα αύριο. Ρόλο συμβούλου αναλαμβάνουν οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank και Morgan Stanley.

O ΟΔΔΗΧ είχε να επιλέξει ανάμεσα στην επανέκδοση τριών ομολόγων με το εξής κοινό χαρακτηριστικό: το συνολικό ύψος της κάθε έκδοσης να είναι μικρότερο των 3 δισ. ευρώ. Το πρώτο ήταν το 7ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 15 Απριλίου του 2020 και το οποίο απέφερε 2 δισ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, το δεύτερο ήταν το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 5 Μαΐου της φετινής χρονιάς με συγκέντρωση 3 δισ. ευρώ και το 3ο ήταν το 30ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Μάιο του 2021 αποφέροντας 2,5 δισ. ευρώ. Τελικώς, επελέγη η επανέκδοση των δύο «άκρων» στην καμπύλη των ελληνικών εκδόσεων: του 5ετούς και του 30ετούς. Τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

1. Το 5ετές ομόλογο έκδοσης της 5ης Μαΐου 2021 έχει ημερομηνία λήξης τη 12η Φεβρουαρίου του 2026. Κατά την έκδοση εκδηλώθηκε αγοραστικό ενδιαφέρον ύψους 20 δισ. ευρώ και τελικώς ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 3 δισ. ευρώ. Το «κουπόνι» του ήταν μηδενικό και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,18% που είναι και το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο ανεξαρτήτως διάρκειας. Με τη σημερινή επανέκδοση         -εφόσον προχωρήσει- υπάρχουν πιθανότητες το ιστορικό ρεκόρ να καταρριφθεί και ενδεχομένως να καταγραφεί και η πρώτη στην ιστορία έκδοση (ή έστω επανέκδοση) ελληνικού τίτλου στην οποία η χώρα θα έχει αρνητικό επιτόκιο (σ.σ.: αρνητικό πρόσημο για την Ελλάδα έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής μόνο σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων). Το γεγονός ότι μέχρι και χθες η απόδοση του ελληνικού 5ετούς στη δευτερογενή αγορά διαμορφωνόταν στο -0,6%, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες να έχουμε νέο ιστορικό χαμηλό απόδοσης, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και το αρνητικό πρόσημο.

2. Το 30ετές ομόλογο εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου του 2021 με ημερομηνία λήξης την 24η Ιανουαρίου του 2052. Τότε, το Δημόσιο, αφού συγκέντρωσε προσφορές 25 δισ. ευρώ, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ με την τελική απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,96%. Ήταν η πρώτη έκδοση 30ετούς διάρκειας ύστερα από πολλά χρόνια και το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε κάτω από το 2% επίσης αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διάρκεια. Μένει να φανεί αν σήμερα θα καταρριφθεί. Χθες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την επανέκδοση του συγκεκριμένου τίτλου, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 1,48%, δηλαδή περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από το κόστος με το οποίο δανείστηκε η χώρα τον περασμένο Μάρτιο.

Οι επόμενες κινήσεις

Το να δίνει το «παρών» η Ελλάδα στις αγορές τώρα που οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές και το ενδιαφέρον για απόκτηση κρατικών ομολόγων πολύ υψηλό, αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ.

Έτσι, ακόμη και αν προχωρήσει σήμερα η διπλή επανέκδοση, αυτή είναι πολύ πιθανό ότι δεν θα είναι η τελευταία κίνηση για φέτος, παρά το γεγονός ότι θα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ ο στόχος του φετινού προγράμματος δανεισμού (οι τέσσερις εκδόσεις έχουν ήδη αποφέρει 11,5 δισ. ευρώ και ο πήχης αναμένεται να ανέβει ακόμη και πάνω από τα 14 δισ. ευρώ). Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, με την εκκαθάριση της σημερινής έκδοσης, θα εκτιναχθούν και πάλι πάνω από τα 37 δισ. ευρώ από περίπου 35 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι και χθες. Τα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα, αλλά και η προοπτική νέων εκδόσεων έως το τέλος του χρόνου θα ανοίξει τις συζητήσεις για το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόωρες αποπληρωμές χρέους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ήδη υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την πρόωρη αποπληρωμή των καταβολών που πρέπει να κάνει η χώρα μέσα στο 2022 και στο 2023 για τα διμερή δάνεια που συνήφθησαν το 2010 στο πλαίσιο του 1ου μνημονίου.

Η κίνηση αυτή, εκτός από το προφανές όφελος σε επίπεδο μείωσης του κόστους δανεισμού (πλέον οι αποδόσεις στην αγορά είναι μικρότερες από το κόστος με το οποίο δανείστηκε η χώρα από τους υπόλοιπους εταίρους της Ευρωζώνης) δημιουργεί θετικό αντίκτυπο στις αγορές, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον την ικανότητα να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος και να προκαταβάλει τις οικονομικές της υποχρεώσεις.