Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 12:26

Ευρωζώνη: Σε υψηλό δεκαετίας ο πληθωρισμός

Εκ νέου αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μία εβδομάδα.

Εκ νέου αυξήθηκε τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μία εβδομάδα.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% αυτόν τον μήνα σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, αφού αυξήθηκαν κατά 2,2% τον Ιούλιο.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας τη Δευτέρα για τις υψηλότερες τιμές καταναλωτή από το 2008, με τον πληθωρισμό να φτάνει στο 3,4% τον Αύγουστο. Η Γαλλία ανέφερε επίσης το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού σε σχεδόν τρία χρόνια την Τρίτη.

Η ΕΚΤ, που πρόκειται να συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να συζητήσει το μέλλον του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, καθώς το διοικητικό της συμβούλιο φαίνεται διχασμένο για το πότε θα ξεκινήσει να χαλαρώνει τα μέτρα στήριξης.

Μιλώντας τη Δευτέρα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε ότι όταν η ΕΚΤ συζητήσει σχετικά με το τι θα κάνει με το πακέτο στήριξης, θα πρέπει να λάβει υπόψη την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψη.

Στο μεταξύ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Politico την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική κατά την απόσυρση των κινήτρων.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν ότι ορισμένα μέλη πίστευαν ότι η στάση της τράπεζας υποτιμούσε τον κίνδυνο υψηλότερου πληθωρισμού.

Οι υψηλότεροι πληθωριστικοί ρυθμοί της Τρίτης πιθανότατα θα ασκήσουν πίεση στους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης, ειδικά αν ληφθούν υπόψη τα σχόλια της Federal Reserve στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία εξετάζει την άρση των κινήτρων πριν από το τέλος του έτους.

Στόχος της ΕΚΤ είναι να επιτύχει τον πληθωρισμό 2% μεσοπρόθεσμα. Οι δικές της προβλέψεις προβλέπουν αυτή τη στιγμή αύξηση του πληθωρισμού στο 1,9%, λόγω των «προσωρινών παραγόντων» όπως υποστηρίζει. Έπειτα προβλέπει πτώση στο 1,5% και 1,4% το 2022 και το 2023, αντίστοιχα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC