Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2007 17:04

ΔΕΗ: Αυξάνονται από την Κυριακή τα βιομηχανικά και νυχτερινά τιμολόγια

Υστερα από σχετικά αιτήματα της διοίκησης της ΔΕΗ προς τη ΡΑΕ, και σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε υπουργική απόφαση με την οποία αναπροσαρμόζονται κατά 4%, από 1ης Απριλίου 2007, τα βιομηχανικά τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. (ημερήσια και νυχτερινά) και τα νυχτερινά τιμολόγια της ΔΕΗ Α.Ε. κατά 5%. Η αύξηση των βιομηχανικών τιμολογίων προέκυψε ως ανάγκη με βάση το αυξημένο κόστος για αγορά υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ. Το υπουργείο επισημαίνει ότι το κόστος αγοράς υγρών καυσίμων και φυσικού αερίου από τη ΔΕΗ Α.Ε. μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκε περισσότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Η αύξηση του νυχτερινού τιμολογίου κρίθηκε ως απαραίτητη, καθώς κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει αυξηθεί με αποτέλεσμα τη μεταβολή της βάσης του κόστους της απαιτούμενης αντίστοιχης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προκαλείται από την ανάγκη λειτουργίας των μονάδων υψηλότερου κόστους, πέραν των λιγνιτικών μονάδων.

Επιπλέον, αυξάνεται από 1ης Απριλίου 2007 το κόστος των νέων συνδέσεων ηλεκτρικής εγκατάστασης πελατών κατά 15%. Το ΥΠΑΝ επισημαίνει ότι η τελευταία αναπροσαρμογή του κόστους νέων συνδέσεων είχε παραμένει στα ίδια επίπεδα, από τις αρχές του 2001, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε από τότε έως τις αρχές του 2007, η σωρευτική μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ανήλθε περίπου σε 18%.

Επιπλέον, μεταβάλλεται από 1ης Ιουλίου 2007 ο τρόπος υπολογισμού της χρέωσης για τους πελάτες της ΔΕΗ Α.Ε. μέσης και υψηλής τάσης για την κατανάλωση αέργου ισχύος. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 45.000 πελάτες της ΔΕΗ και έχει ως σκοπό τον περιορισμό της αέργου ισχύος και την ενίσχυση της ευστάθειας του συστήματος.

Τέλος, τροποποιείται από 1ης Ιουλίου 2007 η σχετική διάταξη του Κώδικα Διαχείρισης και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και υποχρεούνται στη διαδικασία του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας να υποβάλουν προσφορές σε ωριαία βάση και όχι σε ημερήσια, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το υπουργείο, με την τροποποίηση αυτή, αφενός μεν θα εξορθολογικοποιηθεί η διαμόρφωση της οριακής τιμής του συστήματος, κατά την νυχτερινή περίοδο, με προφανή οικονομικά οφέλη για τη ΔΕΗ Α.Ε. που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, αφετέρου δε θα δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά σε όφελος των καταναλωτών. Από την 1η Ιουλίου του 2007 και οι οικιακοί καταναλωτές καθίστανται «επιλέγοντες πελάτες» με τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους.

Εξάλλου, με επιστολή του προς Πρόεδρο και Διευθύντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Π. Αθανασόπουλο, ο κ. Σιούφας ζήτησε την αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής της προκαταβολής που επιβάλλει η ΔΕΗ σε οικιακούς πελάτες της για την επανασύνδεση τους με το δίκτυο της σε περίπτωση μη εμπρόθεσμων καταβολών.

Πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να μην αναπροσαρμόζεται η προκαταβολή στις περιπτώσεις διακοπής και επανασύνδεσης, εφόσον δεν υπάρχει υποτροπή του πελάτη. Με την πρωτοβουλία αυτή, θα αντιμετωπιστεί ένα ζήτημα που αφορά δεκάδες χιλιάδες οικιακούς πελάτες της ΔΕΗ Α.Ε. ετησίως, οι οποίοι για διαφόρους λόγους δεν εξοφλούν εμπρόθεσμα το λογαριασμό τους. Επιπλέον ο υπουργός ζήτησε από το Διοικητή της ΔΕΗ τον εν γένει εξορθολογισμό των ποινών που επιβάλλει η επιχείρηση σε περίπτωση μη έγκαιρης εξόφλησης των λογαριασμών όλων των πελατών της.