Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 07:04

Στα υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2007 το αργό

ΚΟΝΤΑ στα υψηλότερα επίπεδα μέσα στο 2007, διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, καθώς η σύλληψη των 15 Βρετανών από το Ιράν, αύξησε τις ανησυχίες για τις προμήθειες του καυσίμου από τη Μέση Ανατολή.

Το Ιράν, που ήδη πιέζεται από τα Ηνωμένα Εθνη να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα θα κρατήσει τους 15 ναύτες και πεζοναύτες για παραβίαση των εθνικών του υδάτων, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μετέδωσε χθες η κρατική τηλεόραση.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 62,83 δολ. το βαρέλι, υποχώρησε 8 σεντς κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex) στις 11:30 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 63 σεντς, ποσοστό 1%, για να κλείσει χθες στα 62,91 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη άνοδο. Τα συμβόλαια άγγιξαν τα 63,30 δολ. το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα μιας ημέρας για μελλοντικά συμβόλαια από τις 20 Δεκεμβρίου.

Το Ιράν, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα σε αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα μέλος του ΟΠΕΚ. Περίπου το 1/4 του πετρελαίου παγκοσμίως περνά από τα Στενά του Χορμούζ μεταξύ Ιράν και Ομάν, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Χθες η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον Ιρανό πρέσβη, Rasoul Movahedian, για τη συνέχιση της κράτησης των 15 Βρετανών ναυτών και πεζοναυτών, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Βρετανοί συνελήφθησαν στις 23 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια ελέγχου πλοίων στον Περσικό Κόλπο. Ανακρίνονται για το εάν μπήκαν στα ιρανικά ύδατα εσκεμμένα ή κατά λάθος, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση, επικαλούμενη εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου, διαπραγματεύθηκε στα 64,37 δολ. το βαρέλι, 4 σεντς χαμηλότερα κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures στις 11:26 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.