Τρισεκατομμύρια πρόκειται να χάσει η παγκόσμια οικονομία λόγω των καθυστερημένων χρονοδιαγραμμάτων εμβολιασμού κατά του Covid-19, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να επωμίζονται τις περισσότερες απώλειες λόγω της ανομοιόμορφης πρόσβασης στα εμβόλια, ανέφερε σε έκθεσή της η Economist Intelligence Unit.
Τρισεκατομμύρια πρόκειται να χάσει η παγκόσμια οικονομία λόγω των καθυστερημένων χρονοδιαγραμμάτων εμβολιασμού κατά του Covid-19, με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες να επωμίζονται τις περισσότερες απώλειες λόγω της ανομοιόμορφης πρόσβασης στα εμβόλια, ανέφερε σε έκθεσή της η Economist Intelligence Unit.
Αναλυτικότερα, οι χώρες που δεν είναι σε θέση να εμβολιάσουν το 60% του πληθυσμού τους μέχρι τα μέσα του 2022 θα χάσουν 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2022 και 2025, όπως προέβλεψε η EIU.
«Οι αναδυόμενες χώρες θα επωμιστούν περίπου τα δύο τρίτα αυτών των απωλειών, καθυστερώντας περαιτέρω την οικονομική σύγκλισή τους με πιο ανεπτυγμένες χώρες», έγραψε η Agathe Demarais της EIU.
Η Ασία θα είναι «μακράν η ηπειρωτική χώρα που έχει πληγεί περισσότερο» σε απόλυτους όρους, με τις απώλειες να φθάνουν τα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή το 1,3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ της περιοχής. Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής θα χάσουν περίπου το 3% του προβλεπόμενου ΑΕΠ τους, το υψηλότερο σε ποσοστιαία βάση, σύμφωνα με την έκθεση.
«Αυτές οι εκτιμήσεις είναι εντυπωσιακές αλλά αποτυπώνουν μόνο εν μέρει τις χαμένες οικονομικές ευκαιρίες, ειδικά σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ανέφερε η EIU, σημειώνοντας ότι η επίδραση της πανδημίας στην εκπαίδευση δεν ελήφθη υπόψη σε αυτήν την πρόβλεψη. Πλουσιότερες χώρες στράφηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά τη διάρκεια των lockdowns, αλλά πολλές στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν είχαν αυτήν την επιλογή.
Το χάσμα πλούσιων και φτωχών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, περισσότεροι από 213 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον Covid-19 και τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια έχουν νικηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι πλούσιες χώρες προχωρούν στα ποσοστά εμβολιασμού, κινούνται προς ενισχυτικές δόσεις και ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους, ενώ οι φτωχότερες χώρες υστερούν σημαντικά στον εμβολιαστικό αγώνα.
Περίπου 5 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως από τις 23 Αυγούστου, αλλά μόνο 15,02 εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις κατέληξαν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με το Our World in Data.
«Οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν πολύ αργά στις οικονομίες με χαμηλότερο εισόδημα», αναφέρεται στην έκθεση της EIU.
Η έκθεση αναφέρει ότι η ανισότητα στην πρόσβαση των εμβολίων προέκυψε λόγω της παγκόσμιας έλλειψης παραγωγικής ικανότητας και πρώτων υλών για το εμβόλιο, δυσκολιών υλικοτεχνικής υποστήριξης στη μεταφορά και αποθήκευσης των εμβολίων και της δυσπιστίας για τα εμβόλια.
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες επίσης δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα εμβόλια για τους πολίτες τους και ζήτησαν δωρεές από πλουσιότερες χώρες, αλλά οι παγκόσμιες πρωτοβουλίες δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένες στην παροχή εμβολίων σε όσους τα χρειάζονται.
«Υπάρχει μικρή πιθανότητα να γεφυρωθεί το χάσμα σχετικά με την πρόσβαση στα εμβόλια», δήλωσε η Demarais. «Ο COVAX, η πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από τον ΠΟΥ για τη διανομή εμβολίων σε αναδυόμενες οικονομίες, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις (μέτριες) προσδοκίες», είπε.
Ο Covax είχε ως στόχο να παραδώσει περίπου 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου φέτος, αλλά έχει αποστείλει μόνο 217 εκατομμύρια δόσεις μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη της UNICEF.
Ορισμένες από τις προμήθειες πήγαν σε ανεπτυγμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, ανέφερε το Associated Press.
Οι επιπτώσεις της ανισότητας
Οι φτωχότερες χώρες είναι πιθανό να ανακάμψουν πιο αργά από την πανδημία, ειδικά εάν χρειαστεί να επανεισαχθούν οι περιορισμοί λόγω των χαμηλότερων ποσοστών εμβολιασμού, ανέφερε η EIU.
Οι τουρίστες μπορούν επίσης να αποφεύγουν τις χώρες με μεγάλο μη εμβολιασμένο πληθυσμό λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια, ενώ η πολιτική δυσαρέσκεια πιθανόν να αυξηθεί, αναφέρει η έκθεση. Οι πολίτες μπορεί να είναι δυσαρεστημένοι που οι τοπικές κυβερνήσεις τους δεν μπόρεσαν να παράσχουν εμβόλια. «Οι κρίσεις κοινωνικής αναταραχής είναι πολύ πιθανές τους επόμενους μήνες και χρόνια», προειδοποίησε η Demarais.
Επιπλέον, η κατάσταση του ιού συνεχίζει να εξελίσσεται, με την ανοσία της αγέλης να μην είναι εφικτή λόγω της πολύ μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα και του εμβολιασμού που επιδιώκει «πιο μετριοπαθώς» να μειώσει τις σοβαρές περιπτώσεις, νοσηλείες και θανάτους, ανέφερε η έκθεση.
Οι ηγέτες ήταν απασχολημένοι με την ανταπόκριση σε βραχυπρόθεσμες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως γρήγορες επιταχύνσεις στα ποσοστά μόλυνσης, αλλά τώρα πρέπει να σχεδιάσουν μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική, έγραψε η Demarais.
«Εδώ, πάλι, η αντίθεση πλούσιων και φτωχών θα είναι έντονη: τα εμβολιασμένα, τα πλουσιότερα κράτη θα έχουν επιλογές, ενώ τα μη εμβολιασμένα, τα φτωχότερα όχι», είπε.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC