Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 13:57

Εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων και έκδοσης εικονικών τιμολογίων

Κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων και έκδοσης εικονικών τιμολογίων εξάρθρωσε η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα σε έλεγχο που πραγματοποίησε Κλιμάκιο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας της Υπ.Ε.Ε. σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην περιοχή Σκύδρας του νομού Πέλλας, εντόπισε παράνομο αποχρωματιστήριο πετρελαίου. Το αποχρωματιστήριο λειτουργούσε στο υπόγειο της οικοδομής. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν τρεις παράνομες δεξαμενές χωρητικότητας 25.000 λίτρων πλήρεις καυσίμου, 26 σάκοι με υδροξείδιο του ασβεστίου και πλαστικά δοχεία με θειικό οξύ. Τα παραπάνω υλικά χρησιμοποιούνταν για τον αποχρωματισμό και την αποϊχνηθέτηση πετρελαίου θέρμανσης. Ο εξοπλισμός του αποχρωματιστηρίου, το πετρέλαιο και τα χημικά υλικά κατασχέθηκαν με βάση τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας.

Από την επεξεργασία των φορολογικών στοιχείων του πρατηρίου διαπιστώθηκαν τελωνειακές παραβάσεις για ποσότητα 25.689 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης που αποχρωματίσθηκε και διατέθηκε στην κατανάλωση ως πετρέλαιο κίνησης.

Επίσης η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Θεσσαλονίκης της Υπ.Ε.Ε. εξάρθρωσε κύκλωμα έκδοσης εικονικών φορολογικών στοιχείων και επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 29.797.527 ευρώ που αφορούν 36 εμπλεκόμενους εκδότες, λήπτες και συναυτουργούς. Ειδικότερα, επιχείρηση «βιτρίνα» στη Θεσσαλονίκη εξέδωσε 343 εικονικά φορολογικά στοιχεία καθαρής αξίας 3.796.435 ευρώ πλέον ΦΠΑ 683.358 ευρώ. Για τα ποσά αυτά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 9.642.944 ευρώ, ενώ για άλλες παραβάσεις φορολογικού χαρακτήρα (καταχώρηση ανύπαρκτων εσόδων, δαπανών, μη έκδοση φορολογικών στοιχείων κλπ) επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 868.695 ευρώ.

Η Υπ.Ε.Ε. ολοκλήρωσε την έρευνα σχετικά με τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως αντισυμβαλλόμενες της επιχείρησης «βιτρίνας», οι οποίες είναι συνολικά 34 και διασπαρμένες σε όλη τη χώρα. Στις συγκεκριμένες εταιρείες επιβλήθηκε ισόποσο πρόστιμο 9.642.944 ευρώ. Το ίδιο πρόστιμο επιβάλλεται και στο πρόσωπο, το οποίο βρισκόταν πίσω από την επιχείρηση «βιτρίνα», το οποίο αποκαλύφθηκε και κατέθεσε στην Υπ.Ε.Ε.