Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 13:48

Στην Ιρλανδία ο Μακρόν - Ο παγκόσμιος εταιρικός φόρος στο επίκεντρο

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιεί ταξίδι στην Ιρλανδία, ελπίζοντας να πείσει τους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πραγματοποιεί ταξίδι στην Ιρλανδία, ελπίζοντας να πείσει τους ηγέτες να υπογράψουν τη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο.

Ο κ. Μακρόν θα συναντήσει πρώτα τον Ιρλανδό Πρόεδρο Μάικλ Χίγκινς, πριν συναντηθεί με τον Ιρλανδό Μιχόλ Μάρτιν για μεσημεριανό γεύμα, ενώ στη συνέχεια θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Το ταξίδι είναι η πρώτη επίσκεψη του Μακρόν στην Ιρλανδία από την ανάληψη των καθηκόντων του και οι ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν το Αφγανιστάν και το Brexit, καθώς και τη φορολογία.

Ο κ. Μακρόν και ο κ. Μάρτιν αναμφίβολα θα βρουν πολλά κοινά σημεία, από την στάση απέναντι στον Μπόρις Τζόνσον για το Brexit έως την ικανοποίηση για την αυξημένη θαλάσσια κίνηση μεταξύ Γαλλίας και Ιρλανδίας - αλλά η φορολογία είναι ένα δύσκολο σημείο στη διμερή σχέση.

Η συζήτηση για την αντίσταση της Ιρλανδίας στη συμφωνία για τον παγκόσμιο εταιρικό φόρο 15% μπορεί να γίνει δίπλα στο Ιρλανδικό Υπουργείο Οικονομικών. Εκεί, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ έχει το δικό του γεύμα εργασίας με τον Ιρλανδό ομόλογό του  Πασκάλ Ντόνοχιου, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Eurogroup.

Πριν από την επίσκεψη, ένας αξιωματούχος των Ηλυσίων Πεδίων είπε στους δημοσιογράφους ότι οι Γάλλοι πιστεύουν ότι οι Ιρλανδοί «δεν έκλεισαν εντελώς την πόρτα» για να ενταχθούν στη συμφωνία που μεσολάβησε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Θα είναι το επίκεντρο των συνομιλιών μας και κατευθυνόμαστε στην Ιρλανδία για να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν», είπε.

Η Ιρλανδία είναι ανάμεσα στις λίγες χώρες που δεν έχουν ακόμη αποδεχτεί την πρόταση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ελάχιστου συντελεστή φορολογίας 15% και την αναδιανομή των φορολογικών εσόδων από πολύ μεγάλες εταιρείες σε χώρες όπου έχουν τις πωλήσεις τους. Πολλές μεγάλες πολυεθνικές, όπως η Google, η Apple και το Facebook έχουν δημιουργήσει γραφεία στην Ιρλανδία, λόγω του χαμηλού συντελεστή εταιρικού φόρου της χώρας 12,5 %.

Αυτές οι πολυεθνικές απασχολούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού εργατικού δυναμικού της Ιρλανδίας και, λόγω των συγκριτικά υψηλών μισθών τους, παράγουν το ήμισυ της εισφοράς φόρου εισοδήματός της. Η Γαλλία, η οποία έχει ονομαστικά επιτόκια κοντά στο30 %, υποστηρίζει ότι οι Ιρλανδοί στοχεύουν σε αμερικανικές επενδύσεις που διαφορετικά θα μπορούσαν να είχαν γίνει στη Γαλλία. Αλλά οι Γάλλοι πιστεύουν ότι η διάθεση μπορεί να αλλάξει στο Δουβλίνο, καθώς «οι διαπραγματεύσεις είναι εν εξελίξει».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico