Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 16:36

Σε αδιέξοδο κτηνοτρόφοι - έμποροι για την τιμή των αμνοεριφίων

Σε αδιέξοδο κατέληξε η μακρά συνάντηση που είχαν οι κτηνοτρόφοι της βορείου Ελλάδος με τους εμπόρους στο δημαρχείο Λαγκαδά της Θεσσαλονίκης, για τον καθορισμό της τιμής πώλησης των αμνοεριφίων τους. Οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί απαίτησαν 8 ευρώ ανά κιλό, ενώ οι έμποροι αντέτειναν 5,5 έως 6 ευρώ το κιλό.

Οι κτηνοτρόφοι, δυσαρεστημένοι από την εξέλιξη, κατήγγειλαν στους δημοσιογράφους την ύπαρξη καρτέλ και προσπάθεια εκβιασμού από την πλευρά των εμπόρων μεσω της εισαγωγής αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία σε χαμηλότερες τιμές. Μάλιστα μετά και την αποτυχία των σημερινών διαπραγματεύσεων, οι κτηνοτρόφοι εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, κάτι που αναμένεται να το αποφασίσουν αργότερα. Αλλοι κτηνοτρόφοι επεσήμαναν ότι η σημερινή συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα και ότι τώρα είναι αργά, αφού ήδη πούλησαν τα ζώα τους σε τιμές ανάλογες των περσινών.

Οι πρόεδροι των κτηνοτροφικών συλλόγων από την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, τη Θεσσαλονίκη, τη Δράμα, τις Σέρρες και τη Βέροια, προειδοποίσαν ότι τα εισαγόμενα αμνοερίφια είναι αμφιβόλου ποιότητας αφού δεν γίνονται ιστολογικές εξετάσεις.

Σε περίπτωση που οι έμποροι αγοράσουν στην τιμή των οκτώ ευρώ, η τιμή των αμνοεριφίων στην αγορά εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 9,5 ευρώ το κιλό.