«Mάχη» σε πολλά πεδία έχει να δώσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ και η αποφυγή τυχόν νέων έκτακτων μέτρων στήριξης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις με αφορμή και την κρίση στο Αφγανιστάν και τον κίνδυνο ενός νέου κύματος μεταναστών αλλά και οι συνέπειες, είτε σε οικονομικό είτε σε περιβαλλοντικό επίπεδο, των πρόσφατων πυρκαγιών είναι μερικά από τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.
«Mάχη» σε πολλά πεδία έχει να δώσει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η μετάλλαξη ΔΕΛΤΑ και η αποφυγή τυχόν νέων έκτακτων μέτρων στήριξης, οι γεωπολιτικές εξελίξεις με αφορμή και την κρίση στο Αφγανιστάν και τον κίνδυνο ενός νέου κύματος μεταναστών αλλά και οι συνέπειες, είτε σε οικονομικό είτε σε περιβαλλοντικό επίπεδο, των πρόσφατων πυρκαγιών είναι μερικά από τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Η συζήτηση για το «πακέτο» της ΔΕΘ αναμένεται να ξεκινήσει τις αμέσως επόμενες μέρες καθώς αυτή την περίοδο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στις πυρκαγιές αλλά και στο σχεδιασμό των έργων αποκατάστασης και πρόληψης από πλημμύρες.
Τα ραντεβού του Σεπτεμβρίου πολλά και ιδιαίτερα σημαντικά για την ελληνική οικονομία καθώς:
· Στις 7 του μηνός η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να ανακοινώσει τις προσωρινές εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του έτους. Στοιχεία τα οποία θα αποτελέσουν και τη βάση για πιθανή αναθεώρηση της πρόβλεψης για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τόσο για φέτος όσο και για το 2022. Σημειώνεται ότι προς το παρόν το οικονομικό επιτελείο διατηρεί την πρόβλεψη του για ανάπτυξη 3,6% το 2021. Ωστόσο όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, η δημοσιοποίηση του μεγέθους του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ θα βοηθήσει στην επαναξιολόγηση της εκτίμησης για το σύνολο του έτους αλλά και για το 2022.
· Στις 10-11 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup και Ecofin στη Σλοβενία με τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να συζητούν, μεταξύ άλλων, και την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.
· Στις 11 του μηνός αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τι θα πει ο πρωθυπουργός στο σκέλος των φοροελαφρύνσεων για το 2022. Άλλωστε, η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος του πολίτη αποτελεί τη φιλοσοφία και τον πυρήνα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όλα θα εξαρτηθούν από το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει με τον κ. Σταϊκούρα να δηλώνει χθες αισιόδοξος ότι θα βρεθεί. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και το 2022, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και η διατήρηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες. Όταν το οικονομικό επιτελείο ετοιμάσει την εισήγηση του θα δοθεί στον κ. Μητσοτάκη ο οποίος θα λάβει και τις οριστικές αποφάσεις. Όλες οι ανακοινώσεις που ενδεχομένως θα γίνουν θα ενσωματωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
· Στις 22 του μηνός αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας. Μια έκθεση η οποία δεν συνδέεται με την εκταμίευση κάποιας δόσης. Ωστόσο θα συνδυαστεί χρονικά με το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τα δημοσιονομικά περιθώρια λήψης μέτρων στήριξης.
Παράλληλα, το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο και στις ευρωπαϊκές συζητήσεις που θα ξεκινήσουν εντός του Φθινοπώρου και αφορά τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ραλλού Αλεξοπούλου