Σε πλήρη αναδιάταξη είναι ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, καθώς αυτή την περίοδο χτίζονται οι νέοι πρωταθλητές των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που θα κυριαρχήσουν την τρέχουσα δεκαετία. Οι αγορές ενέργειας, τροφίμων, πληροφορικής, ιδιωτικής υγείας, ασφαλειών, ακτοπλοΐας και logistics βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των επενδυτών, αφού οι περισσότεροι πρωταγωνιστές αφορούν τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Σε πλήρη αναδιάταξη είναι ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας, καθώς αυτή την περίοδο χτίζονται οι νέοι πρωταθλητές των κλάδων της ελληνικής οικονομίας που θα κυριαρχήσουν την τρέχουσα δεκαετία. Οι αγορές ενέργειας, τροφίμων, πληροφορικής, ιδιωτικής υγείας, ασφαλειών, ακτοπλοΐας και logistics βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στο επίκεντρο των επενδυτών, αφού οι περισσότεροι πρωταγωνιστές αφορούν τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Νέοι παίκτες, κυρίως ξένα funds, αλλά και εγχώριοι επενδυτές εισέρχονται σε κλάδους όπου κυριαρχούσαν «παλιά τζάκια» με στόχο είτε να τα εκτοπίσουν είτε να περιορίσουν τη θέση τους, δίνοντας χώρο σε άλλους επιχειρηματίες και νέους επενδυτές με ισχυρή ρευστότητα να αποκτήσουν θέση στην ελληνική επιχειρηματική σκηνή. Η «Ν» χαρτογραφεί σήμερα δεκάδες deals τα οποία ήδη «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα, με την εμπλοκή πάνω από 60 εταιρειών.
Ταυτόχρονα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος η μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών, καθώς μόνο τα μεγάλα επενδυτικά σχήματα θα επιλεγούν από τις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν στη συνέχεια από τη δεξαμενή των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Αν και απομένει, με πρωτοβουλία του ίδιου του Ταμείου, η πλήρης αποσαφήνιση κρίσιμων παραμέτρων για το ποιες επενδύσεις μπορούν να τεθούν κάτω από τη στέγη του πυλώνα με τις συγχωνεύσεις, εξαγορές και συνεργασίες, εντούτοις η αγορά και οι φορείς ανεβάζουν ταχύτητα και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα, αξιολογώντας διαθέσιμους στόχους.
Ενέργεια
Στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε ο όμιλος Mytilineos ολοκληρώνει τη μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην ελληνική αγορά. Το νέο υπερσύγχρονο εργοστάσιο θα κοστίσει 350 εκατ. ευρώ και θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 826 MW. Η μονάδα της Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας θα είναι η πρώτη μονάδα που θα μπαίνει στον ημερήσιο προγραμματισμό της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας και θα καλύπτει με βάση τα τρέχοντα επίπεδα κατανάλωσης πάνω από το 10% της συνολικής ζήτησης στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.
Αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής ενδιάμεσων προϊόντων υλοποιεί η Motor Oil. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ. Τα κεφάλαια της επένδυσης θα κατευθυνθούν για την αναβάθμιση των μονάδων παραγωγής νάφθας και θα μπορούν να παράγουν περισσότερα λευκά προϊόντα, με υψηλότερη προστιθέμενη αξία και ειδικότερα βενζίνες υψηλών οκτανίων, καθώς και κηροζίνη και υδρογόνο. Μέχρι σήμερα το διυλιστήριο παράγει ποσότητες καυσίμων με χαμηλότερα οκτάνια τα οποία και διαθέτει με έκπτωση σε ειδικές αγορές όπως είναι η Λιβύη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Motor Oil η παραγωγή του συγκροτήματος νάφθας έφθασε τους 467.000 τόνους το 2017. Με τη νέα επένδυση η παραγωγική δυναμικότητα θα διαμορφωθεί στο 1 εκατ. μετρικούς τόνους καθαρών προϊόντων. Το νέο εργοστάσιο που αναμορφώνει τη νάφθα σε βενζίνη κατασκευάζεται αυτή την περίοδο από την ιταλική εταιρεία Technip και θα ξεκινήσει η δραστηριότητά του το πρώτο δίμηνο του 2022.
Ο εισηγμένος όμιλος ΓΕΚ Τέρνα σχεδιάζει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ισχύος 665 MW στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής συνολικής επένδυσης 300 εκατ. ευρώ. Η θέση είναι γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου αλλά και πλησίον του FSRU Αλεξανδρούπολης, το οποίο όταν λειτουργήσει θα δώσει στον όμιλο τη δυνατότητα να έχει εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το 2020 αναφέρει για την επένδυση κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ.
Κλάδος τροφίμων
Η πρόσφατη είσοδος του ιδιοκτήτη της εισηγμένης Νίκας, Σπύρου Θεοδωρόπουλου, στη ΜΕΒΓΑΛ, προετοιμάζει την επόμενη κίνηση που αναμένει η αγορά και αφορά όπως έχει διαρρεύσει τον όμιλο πουλερικών Νιτσιάκος. Άλλωστε, ο Νίκας έχει την εμπειρία της συνεργασίας με τη Νιτσιάκος τα προηγούμενα χρόνια όταν η πλευρά της Νίκας θέλησε να προχωρήσει στην παραγωγή αλλαντικών με κοτόπουλο. Ο ιδρυτής της Chipita συμμετέχει στο πολυμετοχικό σχήμα της Wonderplant, ετοιμάζει μαζί με τους συνεταίρους του και νέες επενδύσεις στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας και φαίνεται πως έχει την υποστήριξη περισσοτέρων της μιας τράπεζας για την υλοποίηση των σχεδίων του.
Στον έλεγχο του SwitzGroup, του Ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala, πέρασε στα μέσα Μαΐου το 70% της εταιρείας «Κουλουράδες», η οποία διατηρεί δίκτυο 140 καταστημάτων που παράγουν και εμπορεύονται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης. Το 30% παραμένει στον ιδρυτή Δημήτρη Γρίβα. Το SwitzGroup φιλοδοξεί να επεκτείνει το δίκτυο των «Κουλουράδων» στα 250 καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σελίδα άλλαξε και η εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης, η οποία θα περάσει στον έλεγχο της τουρκικής Dardanel Onentas. Η συμφωνία, η οποία κυοφορούνταν για πάνω από έξι μήνες μετά την επικράτηση της τουρκικής εταιρείας στον διαγωνισμό πώλησης που υλοποίησαν οι πιστώτριες τράπεζες, τελεσφόρησε στα τέλη Μαΐου. Η Dardanel θα αγοράσει χρέος 62,3 εκατ. ευρώ της Καλλιμάνης, καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια για ένταξη σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.
Δυναμική είσοδο στην ελληνική γαλακτοβιομηχανία έκανε και το CVC Capital, αποκτώντας μέσα σε διάστημα λίγων μηνών δύο από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες: τη Δέλτα και τη Δωδώνη. Το αμερικανικό fund σκοπεύει να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα και την ηγετική παρουσία των δύο εταιρειών, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να αναπτύξει την εξαγωγική δραστηριότητά τους, με όχημα το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα, δύο προϊόντα που αυξάνουν την απήχησή τους στη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική ομάδα του CVC υπό τον Άλεξ Φωτακίδη διερευνά και άλλες περιπτώσεις εξαγορών στον χώρο των τροφίμων, προκειμένου να οικοδομήσει εταιρείες «εθνικούς πρωταθλητές». (Aναλυτικότερο ρεπορτάζ για τα γαλακτοκομικά στη σελ. 13)
Πριν από λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε και η εξαγορά της Mediterranean Foods, γνωστή από τα προϊόντα Brava και Delicia από τη βιομηχανία τροφίμων Μινέρβα. Με την εξαγορά αυτή η Μινέρβα, με ιστορία πάνω από 120 χρόνια, ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αρτυμάτων, ενώ παράλληλα απέκτησε ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.
Ακτοπλοΐα
Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ για τα επενδυτικά σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση συμμετοχής του 67% της εταιρείας Οργανισμός Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) αποκάλυψε το ενδιαφέρον των εισηγμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών της Attica Συμμετοχών και της ANEK Lines. Πιο συγκεκριμένα η Attica Συμμετοχών, η ΑΝΕΚ στην κοινοπραξία με την Archirodon Group και τον όμιλο Trident Hellas αλλά και οι Μινωικές Γραμμές σε κοινοπραξία με τον όμιλο Grimaldi Euromed θα εμφανιστούν όπως όλα δείχνουν και στον διαγωνισμό για τον έλεγχο του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), με την ημερομηνία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος να έχει μετατεθεί χρονικά για τις 17 Σεπτεμβρίου 2021. Στην αγορά ακούγεται ευρέως ότι σύντομα θα έχουν τον γάμο της Attica και της ΑΝΕΚ αφού ανήκουν λόγω δανείου στον όμιλο της Πειραιώς Financial Holdings.
Η Attica φαίνεται διατεθειμένη να αναζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα φέρει στους κόλπους της την ΑΝΕΚ. Σε αυτό διευκολύνει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα δάνειά του.
Τηλεπικοινωνίες
H εξαγορά της Wind Hellas από τη βρετανική BC Partners με τίμημα που άγγιξε το 1 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας.
H BC Partners με τις 2 εξαγορές της Wind Hellas και της Nova (Forthnet) έχει πλέον ανεβάσει τον αριθμό των συνδρομητών στα 5 εκατομμύρια, με το πελατολόγιο της Vodafone Ελλάδας στα 4 εκατομμύρια. Η Vodafone Ελλάδος απειλείται και από πλευράς εσόδων, καθώς το νέο σχήμα Nova-Wind θα ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, λίγο κάτω από τα περίπου 900 εκατ. που είχε η πρώτη στην τελευταία χρήση.
Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της United ξεκαθαρίζει πως ο νέος όμιλος θα κινηθεί επιθετικά τόσο στην κινητή όσο και στη σταθερή τηλεφωνία, ενώ θα στηρίξει περαιτέρω, με νέο περιεχόμενο, τη συνδρομητική πλατφόρμα της Nova που αποτελεί εδώ και χρόνια το μόνο σοβαρό αντίπαλο δέος απέναντι στην Cosmote TV του ΟΤΕ.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ενημερωθεί πως η United θέλει να έχει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς σε σταθερή (οπτική ίνα) και κινητή (πέμπτη γενιά - 5G) τηλεφωνία. Η εταιρεία είναι ένας από τους ομίλους που συζητά με τη ΔΕΗ για πιλοτικό έργο ανάπτυξης δικτύου οπτικής ίνας.
Ιδιωτική Υγεία
Από την εξαγορά του Metropolitan από το CVC Capital Partners φάνηκε ότι η ελληνική αγορά της παροχής υπηρεσιών υγείας σε κάθε επίπεδο -από τις διαγνωστικές εξετάσεις έως τις επεμβάσεις στα ιατρικά κέντρα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα- έχει περιθώρια ανάπτυξης και αποδόσεων για τους επενδυτές και τα funds. Σήμερα, η αγορά συζητά για τα καλά το μέλλον του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center καθώς είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική κλινική στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και ο έλεγχός του θα αλλάξει άρδην το σκηνικό και θα αναδιανείμει τα μερίδια της αγοράς. Το CVC Capital Partners και το BC Partners είναι 2 από τους 4 βασικούς διεκδικητές που θα συγκρουστούν μέχρι τέλους. Και πάλι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας επιλέγοντας και πάλι το καπέλο του πιστωτή.
Πληροφορική
Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο πληροφορικής από το ξεκίνημα του 2021. Ο κλάδος βρισκόταν σε κατάσταση χειμερίας νάρκης τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης αλλά και του πρόσφατου lockdown.
Δυναμικές κινήσεις πραγματοποιεί η εισηγμένη Quest Συμμετοχών που έχει αποκτήσει το 60% της Intelli Solutions, μέσω της 100% θυγατρικής της Uni Systems, η οποία είναι ο βραχίονας του ομίλου στα εξειδικευμένα έργα πληροφορικής.
Το τίμημα της συμφωνίας για την απόκτηση του 60% ανέρχεται σε 3,8 εκατ. ευρώ, μέσω εξαγοράς ποσοστού από τους παλαιούς μετόχους και αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η συνολική επένδυση μπορεί να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ στην επόμενη διετία μέσω πρόβλεψης για την απόδοση επιπλέον ποσού προς τους παλαιούς μετόχους. Η εν λόγω επένδυση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει σε ετήσια βάση περί τα 3,5 εκατ. ευρώ επιπλέον έσοδα στον όμιλο Quest, με EBITDA margin περί το 30%.
Κορυφαία εξέλιξη στον κλάδο την τελευταία διετία ασφαλώς είναι η εξαγορά της Singular Logic από το σχήμα των Space Hellas και Epsilon Net, ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 είχαμε την εξαγορά της Wedia από την Entersoft και την εξαγορά του 56,5% της κυπριακής εταιρείας CloudfinLTD από την Inform Λύκος έναντι 1 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία δραστηριοποιείται στην αυτοματοποίηση εταιρικών διαδικασιών και καταχωρίσεων.
Στα μέσα του 2020 η Epsilon Net εξαγόρασε το 51% της πολωνικής Hoteliga International, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο η ίδια εταιρεία εξαγόρασε το 80% της Data Communication έναντι 6,3 εκατ. ευρώ.
Επίσης τον Οκτώβριο του 2020 η Entersoft εξαγόρασε από την Computer Life ABEE το Λογισμικό ERP, ενώ στα τέλη του έτους έκλεισε η συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας Optimum, έναντι 5,1 εκατ. ευρώ, κάνοντας άνοιγμα στην αναπτυσσόμενη εφοδιαστική αλυσίδα και τα logistics. Τo περασμένο έτος η Space Hellas έκανε σημαντικό άνοιγμα στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων και εφαρμογών στην ευφυή γεωργία, μέσω της επένδυσης στην εταιρεία «Αγροτικές Εφαρμογές ΙΚΕ», με διακριτικό τίτλο «Agro Apps ΙΚΕ» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Το Μάρτιο του 2021 η Profile, που είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη διεθνοποίηση στον κλάδο, ανακοίνωσε τη δεύτερη εξαγορά της (μετά τη γαλλική Login το 2018) στο εξωτερικό, αποκτώντας το σύνολο των μετοχών της Euronext Centevo, η οποία εδρεύει στη Στοκχόλμη και αναπτύσσει συστήματα διαχείρισης επενδύσεων. Με έσοδα 5,5 εκατ. ευρώ το 2020, η Centevo εξυπηρετεί τους μεγαλύτερους Asset και Fund Managers, καθώς και τράπεζες της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με το management της Profile, η εταιρεία στοχεύει σε μια ακόμη εξαγορά διεθνώς, μέσα στο 2021.
Logistics
O κλάδος των logistics θεωρείται ως ένας από τους πλέον ανερχόμενους επενδυτικά στην Ελλάδα. Καθόλου τυχαία, έχει μπει στο monitoring ξένων funds και ομίλων που ψάχνουν την κατάλληλη ευκαιρία για μια επενδυτική κίνηση στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την εξαγορά του 80% της Sarmed Warehouse S.A. έναντι 23,6 εκατ. ευρώ από την BriQ Properties AEEAΠ, του Θ. Φέσσα. Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά logistics είναι η δυναμική είσοδος της τράπεζας Eurobank μετά την εξαγορά γνωστής εταιρείας που δραστηριοποιείται στο real estate και ειδικά στην ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης και μεταφοράς εμπορευμάτων. Η τράπεζα ολοκλήρωσε την εξαγορά της Tenberco, θυγατρικής της ολλανδικής Ten Brinke, με το κόστος της εξαγοράς να ανέρχεται σε 27,1 εκατ. ευρώ και αφορά την εξαγορά του 100% των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.
Στον χώρο των κατασκευών, κυριαρχούν οι εξελίξεις σχετικά με την Ελλάκτωρ, όπου τους τελευταίους μήνες τον έλεγχο της εισηγμένης έχει αναλάβει η ολλανδική Reggeborgh Invest.
Άλλες εξελίξεις
Η εισηγμένη Γ.Ε. Δημητρίου βρίσκεται στο στόχαστρο εισηγμένης (Quest) καθώς εμφανίζει προοπτικές. Παρά την ισχυρή παρουσία στις λευκές και μαύρες συσκευές βρέθηκε σε δίνη προβλημάτων. Το ενδιαφέρον της Quest (Φέσσας) δεδηλωμένο, ωστόσο θα εξαρτηθεί από την πορεία του σχεδίου εξυγίανσης. Εξελίξεις αναμένονται και στη Notos Com. Η συμφωνία με το αγγλικό fund M&G απέτυχε, τα 13,5 εκατ. δεν έφθασαν ποτέ και τώρα οι τράπεζες αναζητούν διάδοχη λύση, συζητώντας με δύο επενδυτικά σχήματα.
Στη Χαλυβουργική του ομίλου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, και με δεδομένη την ενδοοικογενειακή διαμάχη, τα αδιέξοδα και τα «κόκκινα» των 420 εκατ., γίνονται συζητήσεις, με την Εθνική Τράπεζα να αναζητεί τον καταλληλότερο τρόπο για την αξιοποίηση-ρευστοποίηση της περιουσίας της εταιρείας.
Στην πολύπαθη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η περιπέτεια συνεχίζεται για 9η χρονιά. Το μοναδικό εργοστάσιο που λειτουργεί είναι αυτό των Σερρών, με περιορισμένο προσωπικό και έργο καθώς στο Πλατύ η ΔEH έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών. H εξυγίανση της EBZ που «κουβαλά» δανειακά «βάρη» 174 εκατ. και τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της στον βασικό πιστωτή της, την Τράπεζα Πειραιώς, παραμένει ζητούμενο.
Άδηλο είναι το μέλλον και για την εισηγμένη Shelman. Το μείζον ερώτημα αν θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο στη Ροδόπη παραμένει ανοικτό. Η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να έρθει σε επαφές με τους ιδιοκτήτες EPS Woods, την Παρευξείνια Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, για ολοκλήρωση του χρηματοδοτικού σχήματος, εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγυήσεων και νομοθετική διεκπεραίωση δεν έχει βρει ακόμη τον δρόμο της επίλυσης για να επαναλειτουργήσουν τα 2 εργοστάσια σε Ροδόπη και Χαλκίδα.
Αλλαγή πλεύσης και για την Ideal η οποία έχει μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών που επενδύει σε τρεις διαφορετικούς κλάδους. Την πληροφορική, τη συσκευασία και την παραγωγή premium αναψυκτικών. H συμφωνία της Virtus International Partners του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου που αποκτά το 47,78% του ομίλου Ideal ανακοινώθηκε στα μέσα του περασμένου Μαΐου.
Νέες επενδύσεις ετοιμάζεται να υλοποιήσει και η VNK Capital του Βασίλη Κάτσου ο οποίος επιδιώκει να μπει μέσω εξαγοράς στο εγχώριο λιανεμπόριο. Σήμερα η VNK Capital έχει συμμετοχές μεταξύ άλλων στις εταιρείες Παλίρροια, Cafetex, ενώ έχει συνδημιουργήσει τη φαρμακευτική Innovis με τους πρώην μετόχους της Specifar.
Νέες ισορροπίες στις ασφαλιστικές
Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων βρίσκεται και ο ασφαλιστικός κλάδος με 3 σημαντικές εξαγορές που έχουν πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του 2021 και αλλάζουν τις ισορροπίες στην ασφαλιστική αγορά που εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Η αρχή έγινε στα τέλη του 2020 με την εξαγορά της AXA Ασφαλιστικής από την Generali, ακολούθησε η συμφωνία CVC - Εθνικής Τράπεζας για την Εθνική Ασφαλιστική και πρόσφατα είχαμε την εξαγορά της MetLife από την ΝΝ Ελλάδος. Πρόκειται για «εισαγόμενες» εξαγορές, ενδεικτικές των ανακατατάξεων που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο, στο πλαίσιο επαναπροσδιορισμού των στρατηγικών από τους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους του πλανήτη και της Ευρώπης ειδικότερα. Δεν αποκλείεται συνεπώς να ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες κινήσεις που θα επηρεάσουν και την ελληνική ασφαλιστική αγορά.