Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 13:34

Porsche: Προσφορά για την Volkswagen στα 35,8 δισ. ευρώ

ΠΡΟΣΦΟΡΑ σε μετρητά για την εξαγορά της Volkswagen AG, αξιολογώντας την εταιρεία σε 35,8 δισ. ευρώ (47,8 δισ. δολ.) έκανε η Porsche AG, η κατασκευάστρια των σπορ αυτοκινήτων 911, καθώς επιδιώκει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης.

Η Porsche κατέθεσε σήμερα επισήμως στις αρμόδιες γερμανικές αρχές την προσφορά της, μετά την αύξηση του μεριδίου της στο 30,94%, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η εταιρεία προσφέρει περίπου 65,45 ευρώ για κάθε προνομιούχο μετοχή και 100,92 ευρώ για κάθε κοινή μετοχή της Volkswagen.

Ο πρόεδρος της Volkswagen, Ferdinand Piech, του οποίου η οικογένεια ελέγχει την Porsche, αύξησε την κυριαρχία του από την πρώτη αγορά μεριδίου της εταιρείας το 2005, τοποθετώντας στελέχη της Porsche στο διοικητικό συμβούλιο και αναγκάζοντας σε παραίτηση τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή. Η Porsche πέτυχε πίστωση 35 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση της εξαγοράς της Volkswagen.

H Porsche αύξησε το μερίδιό της στην Volkswagen αυτήν την εβδομάδα αξιοποιώντας τη δυνατότητα της απόκτησης επιπλέον μεριδίου 3,6% της εταιρείας στην τιμή των 100,92 ευρώ ανά μετοχή, λέγοντας ότι στην παρούσα φάση δεν θέλει πλειοψηφικό μερίδιο στην Volkswagen.