Το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων -ειδικότερα όσον αφορά τις επενδύσεις υψηλού επενδυτικού κινδύνου σε δομημένα ομόλογα- κυριάρχησε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο σχετικά με την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για τη χρηματιστηριακή νομοθεσία. Η συζήτηση συνεχίστηκε σήμερα με τις τοποθετήσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξη Πιλάβιου, και του προέδρου των εργαζομένων των ασφαλιστικών ταμείων Γιώργου Κουτρουμάνη.
Kουτρουμάνης: «Εξαπαταθήκαμε από το ίδιο το υπουργείο»
Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών – μελών της Επιτροπής, ο πρόεδρος των εργαζόμενων των ασφαλιστικών ταμείων, Γιώργος Κουτρουμάνης, μίλησε για εξαπάτηση των Ταμείων από το ίδιο το υπουργείο Οικονομίας, απαντώντας έτσι εμμέσως στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Γιώργου Αλογοσκούφη περί «ανίδεων διοικήσεων Ταμείων» http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/03/27/1318070.htm .
«Το υπουργείο Οικονομίας έπρεπε να ενημερώσει τουλάχιστον το υπουργείο Απασχόλησης για το νέο προϊόν. Οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων έμαθαν για το δομημένο προϊόν, μόλις πριν απο 30 μέρες. Η αίσθηση που έχουμε στα Ταμεία μας, είναι ότι εξαπαταθήκαμε από το ίδιο το υπουργείο που έχει την ευθύνη των ασφαλιστικών ταμείων», ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι «χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων παίχτηκαν στο ελληνικό Χρηματιστήριο και το 94, και μετά, και τώρα», σημειώνοντας ότι «τα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε τότε, ούτε σήμερα, έχασαν από τις επενδύσεις των μετοχών». «Και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βοήθησαν στο να δημιουργηθεί περιουσία στα αποθεματικά των Ταμείων» κατέληξε ο κ Κουτρουμάνης.
Εξατομίκευση της ευθύνης για παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας
Όσον αφορά το νoμοσχέδιο, τόσο ο κ. Πιλάβιος όσο και ο κ. Κουτρουμάνης, χαρακτήρισαν θετικό το γεγονός ότι ενισχύει τη διαφάνεια των επενδύσεων αλλά και την αποτελεσματικότερη ενημέρωση των επενδυτών.
«Μπορεί η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας να μην δημιουργεί ριζοσπαστική αλλαγή, η πληροφόρηση όμως που θα δίνεται σύμφωνα με το νέο νόμο στο μέτοχο, θα είναι πολύ καλύτερη και μεγαλύτερη και θα είναι σε εξαμηνιαία και σε ετήσια βάση και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια», τόνισε ο κ. Πιλάβιος.
Ακόμα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έδωσε έμφαση στη ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εξατομικεύεται η ευθύνη όταν διαπιστώνεται παράβαση: «Δεν κυνηγάς πλέον γενικά μια εταιρεία, αλλά πρόσωπα που πιστοποιήθηκε ότι έδωσαν λανθασμένες ή ψευδείς πληροφορίες. Αρα, είναι πολύ δύσκολο να βάλει κάποιος την υπογραφή του. Η εξατομίκευση της ευθύνης ενισχύει την διαφάνεια», συμπλήρωσε ο κ. Πιλάβιος.