Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 07:11

Στα υψηλότερα τριών εβδομάδων ο χρυσός

ΑΝΟΔΙΚΑ, στα υψηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων, κινήθηκε ο χρυσός, καθώς η Βρετανία ενέτεινε τις διπλωματικές πιέσεις για τη σύλληψη των 15 ναυτών και πεζοναυτών από το Ιράν, αυξάνοντας τη ζήτηση του πολύτιμου μετάλλου ως εξασφάλιση. Ανοδικά κινήθηκε και το ασήμι.

Οι ράβδοι χρυσού σημείωσαν άνοδο 1,5% αυτήν την εβδομάδα, μετά τις αγορές του από τους επενδυτές ως εξασφάλιση έναντι του πληθωρισμού καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν. Η ζήτηση του χρυσού στο κεφάλαιο Lyxor Gold Bullion Securities του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου έχει σημειώσει άνοδο 1% αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council.

Σήμερα το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας έδωσε στοιχεία στη δημοσιότητα που καταδεικνύουν ότι οι 15 ναύτες και πεζοναύτες βρισκόντουσαν σε ιρακινά ύδατα όταν συνελήφθησαν στις 23 Μαρτίου. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Margaret Beckett είπε στο Κοινοβούλιο ότι η Βρετανία θα παγώσει όλες τις άλλες διπλωματικές προσπάθειες με το Ιράν για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση αναρριχήθηκε 2,24 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 666,65 δολ. η ουγγιά στη 1:03 μ.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, αφού νωρίτερα διαπραγματεύθηκε στα 669 δολ. το βαρέλι τα υψηλότερα ημερήσια επίπεδα από την 1η Μαρτίου.

Η ζήτηση των επενδυτών για το κεφάλαιο Lyxor ήταν 2,86 εκατ. ουγγιές χθες, υψηλότερη από τα 2,83 εκατ. ουγγιές έως τις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council στο Web site του.

Ανοδο 10 σεντς σημείωσε το ασήμι, φθάνοντας στα 13,395 δολ. η ουγγιά μετά την υποχώρησή του 0,8% χθες. Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 10 δολ., φθάνοντας στα 1.245 δολ. η ουγγιά και το παλλάδιο αναρριχήθηκε 3 δολ., φθάνοντας στα 355,50 δολ. η ουγγιά.