Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 16:35

Ερώτηση για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία στα επιβατικά πλοία

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών προσβασιμότητας των επιβατικών πλοίων και των λιμανιών για τους επιβάτες με αναπηρία, ζήτησε η Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. κ. Ελευθερία Μπερνιδάκη με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη. Η Ερώτηση συζητήθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 29 Μαρτίου.

Η κ. Μπερνιδάκη, εν όψει και της επικείμενης κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου του Υπουργείου για τα «δικαιώματα και υποχρεώσεις επιβατών και μεταφορέων στις επιβατικές τακτικές θαλάσσιες μεταφορές», πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:

• Οι επαρκείς υποδομές ασφάλειας και προσβασιμότητας για τους επιβάτες με αναπηρία να αποτελεί βασικό κριτήριο για την έκδοση των πιστοποιητικών ασφαλείας των επιβατικών πλοίων,

• Η διάθεση συγκεκριμένου αριθμού ειδικά διαμορφωμένων θέσεων για τους επιβάτες με αναπηρία να αποτελεί υποχρέωση κάθε επιβατικού πλοίου.

• Παροχή έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους επιβάτες με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς επίσης και για στους συνοδούς τους, χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η ασφαλή μετακίνηση τους.

• Δημιουργία υπηρεσιών ενημέρωσης σχετικά με τις υποδομές προσβασιμότητας των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και λιμένων της χώρας.