Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 07:02

Πάνω από τα υψηλότερα έξι μηνών το αργό

ΑΝΟΔΙΚΑ, από τα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών, κινήθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά την άρνηση του Ιράν, της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας εξαγωγής πετρελαίου στη Μέση Ανατολή, να απελευθερώσει τους 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η ένταση στις σχέσεις με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, ενδέχεται να βλάψει τις προμήθειες.

Χθες το Ιράν απέσυρε την πρόταση απελευθέρωσης της μοναδικής γυναίκας μεταξύ των συλληφθέντων και είπε ότι η Βρετανία πρέπει να παραδεχθεί την παραβίαση των χωρικών του υδάτων. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 7% από τις 23 Μαρτίου, όταν το Ιράν συνέλαβε τους 15 Βρετανούς, καθώς έψαχναν για εμπορικά πλοία στο πλαίσιο κοινής βρετανικής και αμερικανικής επιχείρησης.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση τον Μάϊο σημείωσε άνοδο έως 68 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 66,71 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Τα συμβόλαια, στις 11:06 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, διαπραγματεύθηκαν στα 66,65 δολ. το βαρέλι. Χθες, σημείωσαν άνοδο 3% φθάνοντας στα 66,03 δολ., τα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2006.

Η σύλληψη των Βρετανών είναι το τελευταίο επεισόδιο στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν, των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών. Το Ιράν αντιμετωπίζει περαιτέρω κυρώσεις από τα Ηνωμένα Εθνη για την άρνησή του να θέσει τέλος στον εμπλουτισμό ουρανίου, που οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι γίνεται για την παραγωγή όπλων. Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν ύποπτους Ιρανούς πράκτορες στο Ιράκ.

Περίπου το 1/4 του παγκοσμίου πετρελαίου διέρχεται από τα Στενά του Χορμούζ, στενά μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 86 σεντς, ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στα 68,74 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 10:37 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 68,61 δολ. το βαρέλι.