Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 11:56

Προς δεύτερη εβδομαδιαία άνοδο το αργό

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών αναρριχήθηκε το αργό πετρέλαιο, οδεύοντας να κλείσει δεύτερη εβδομάδα ανόδου, μετά την άρνηση του Ιράν να απελευθερώσει τους 15 Βρετανούς ναύτες και πεζοναύτες, αυξάνοντας τις ανησυχίες ότι η στάση του έναντι της Βρετανίας και του Ιράν θα επηρεάσει τις προμήθειες.

Το Ιράν, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, απέσυρε χθες πρόταση απελευθέρωσης της μοναδικής γυναίκας μεταξύ των συλληφθέντων, λέγοντας ότι η Βρετανία πρέπει να παραδεχθεί ότι παραβίασε τα χωρικά του ύδατα. Το πετρέλαιο έχει σημειώσει άνοδο 7% από τις 23 Μαρτίου όταν το Ιράν συνέλαβε τους 15 Βρετανούς. Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του αυξήθηκαν 9%.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 72 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 66,75 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 8:48 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα, τα συμβόλαια διαπραγματεύθηκαν στα 66,51 δολ. το βαρέλι. Χθες, σημείωσαν άνοδο 3%, φθάνοντας στα 66,03 δολ. το βαρέλι και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2006.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 1 δολ., ποσοστό 1,5% φθάνοντας στα 68,88 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures. Στις 8:49 π.μ., στο Λονδίνο (τοπική ώρα), το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 68,61 δολ. το βαρέλι.