Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Honda Motor Co. και της Sony Corp., μετά την έκθεση που έδειξε ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες στην Ιαπωνία, ενδέχεται να αυξήσουν τις επενδύσεις τους φέτος, τροφοδοτώντας την αισιοδοξία για τα εταιρικά κέρδη.

Η τριμηνιαία έκθεση Tankan της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας για τον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, έδειξε ότι οι μεγάλες βιομηχανίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους σε εργοστάσια και εξοπλισμό, κατά 2,9% περισσότερο από ότι προβλεπόταν την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,5%, φθάνοντας στις 145,36 μονάδες στις 12:15 μ.μ. στο Τόκυο. Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 17.377,17 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδιζε 0,2%.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία. Οι μετοχές της Woolworths Ltd. και της Westpac Banking Corp. κινήθηκαν πτωτικά καθώς η αύξηση των λιανικών πωλήσεων και των εγκρίσεων κατασκευής κατοικιών, τροφοδότησαν τις προσδοκίες ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ενδέχεται να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού αυτήν την εβδομάδα.

Στην Κίνα, ο CSI 300 Index κινήθηκε ανοδικά, οδεύοντας να κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ιαπωνικές εταιρείες τείνουν να είναι συντηρητικές στις επενδύσεις τους, έδειξε η έκθεση του Μαρτίου και να τις βελτιώσουν αργότερα. Τον μήνα που πέρασε οι εταιρείες είπαν ότι σχεδίαζαν να αυξήσουν τις επενδύσεις 2,7% φέτος. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 12,4% μέχρι τον Δεκέμβριο.