Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 07:20

Ιαπωνία: Μεγαλύτερες των προβλέψεων οι επενδύσεις των εταιρειών

ΜΕ ΤΑΧΥΤΕΡΟ ρυθμό, από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, σκοπεύουν να επενδύσουν οι ιαπωνικές εταιρείες.

Η έκθεση Tankan έδειξε ότι οι μεγάλες εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους κατά 2,9% τη χρήση που αρχίζει την 1η Απριλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, στο Τόκυο, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών. Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους με τον ταχύτερο ρυθμό σε 17 χρόνια.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 117,91 ανά δολάριο στις 12:17 μ.μ. στο Τόκυο, από 117,74 πριν την ανακοίνωση της έκθεσης. Οι μεγάλες βιομηχανίες είπαν ότι το γιέν θα διαπραγματευθεί κατά μέσον όρο στα 114,32 έναντι του δολαρίου τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου.

Ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,5%. Η απόδοση των ιαπωνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας σημείωσε άνοδο μισή μονάδα βάσης στο 1,655%.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης Tankan υποχώρησε στις 23 μονάδες τον Μάρτιο από τα υψηλότερα επίπεδα δύο ετών των 25 τον περασμένο Δεκέμβριο. Τριάντα οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 24. Θετικός αριθμό σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των μεγάλων – μη βιομηχανικών εταιρειών – διατηρήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών των 22 μονάδων τον Μάρτιο, κάτω από την πρόβλεψη των 23 μονάδων.