Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 09:49

Market Beat: Η αγορά λόγω απουσίας ιδιωτών επενδυτών αντιμετωπίζεται ως αναδυόμενη

Μια συνεδρίαση που αποτελεί μια από τις τρεις στο 2021 με τον φτωχότερο τζίρο, δεν είναι δυνατόν να διαμορφώσει τάση, μόνο εντυπώσεις για σήμερα μπορεί. Αλλά και πάλι όσοι παρακολούθησαν, για καθαρά επαγγελματικούς λόγους, τη σύνοδο της Πέμπτης, καταλαβαίνουν πως δεν τεκμαίρεται κάτι αξιόπιστο για την Παρασκευή.

Μια συνεδρίαση που αποτελεί μια από τις τρεις στο 2021 με τον φτωχότερο τζίρο, δεν είναι δυνατόν να διαμορφώσει τάση, μόνο εντυπώσεις για σήμερα μπορεί. Αλλά και πάλι όσοι παρακολούθησαν, για καθαρά επαγγελματικούς λόγους, τη σύνοδο της Πέμπτης, καταλαβαίνουν πως δεν τεκμαίρεται κάτι αξιόπιστο για την Παρασκευή.

Ο δείκτης μετοχών της MSCI σε όλο τον κόσμο σημείωσε νέο ρεκόρ υψηλών ενώ ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones και ο S&P 500 έκλεισαν επίσης σε ρεκόρ υψηλών βίου για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Νωρίτερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές δια του STOXX 600 είχαν ισοφαρίσει το μεγαλύτερο σερί νικών τους από το 2017, κλείνοντας +0,1% ψηλότερα και επεκτείνοντας τα κέρδη για ένατη συνεχόμενη συνεδρίαση. Σήμερα οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών συνέχισαν να αγνοούν τα ρεκόρ υψηλών βίου που σημειώθηκαν αλλού στον κόσμο και υποχώρησαν στις αρχές των συναλλαγών της Παρασκευής 13/8.

Το πρόβλημα με την τεχνική ανάλυση, ειδικά όταν δεν υπάρχει ο ευεργετικός για το βάθος των συναλλαγών “θόρυβος” από την παρουσία των ιδιωτών επενδυτών, είναι πως επαληθεύεται 8 στις 10 φορές. Χθες στο πρωινό σχόλιο σημειώναμε:  Για τη στήλη όλα θα εξαρτηθούν από τη δυνατότητα ή την αδυναμία του ΔΤΡ να κινηθεί ανοδικά και μάλιστα να ξεπεράσει την αντίσταση των 561 μονάδων αποφασιστικά. Είναι παράλληλα γνωστό ότι η διακύμανση του 25άρη εξαρτάται από την πορεία του ΔΤΡ που έκλεισε χθες στις 559,37 με ανώτερο μέρας τις 561,13. Ο εν λόγω δείκτης με την κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος φαίνεται να συσσωρεύει επί επτά συνεδριάσεις ανάμεσα στις 547 και τις 561,25 μονάδες. Αν ο ΔΤΡ ξεπεράσει τις 561,25 τότε η τεχνική ανάλυση δίνει στον FTSE25 τη δυνατότητα να φθάσει στις 2174 μονάδες δηλαδή 13 τουλάχιστο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο.

Αναφερθήκαμε στη δύναμη ή την αδυναμία καθώς αυτές είναι σε άμεση συνάρτηση με τα σχέδια των ισχυρών θεσμικών που διαπιστώνουν πως υπάρχουν τρόποι να σχηματίσουν θέσεις στις ελληνικές τράπεζες χωρίς το ενδιαφέρον τους να εκτινάξει τις τιμές λόγω του χαμηλού βάθους.

Τι διαπίστωσαν λοιπόν νωρίς χθες οι επαγγελματίες διαχειριστές, που έχουν εμπιστοσύνη στα συμπεράσματα από την τεχνική ανάλυση; Ότι του ΔΤΡ, στην ενθουσιαστικού τύπου ώθηση των αποτιμήσεων των Τραπεζικών blue chip, η φόρα εξαντλήθηκε λίγο πριν τις 561 μονάδες. Αφού η κορύφωση του ΔΤΡ συντελέστηκε στο πρώτο λεπτό που εμφανίστηκαν οι 560,81 μονάδες και στην επανάληψη της προσπάθειας, ήρθαν στις 11:08 οι 560,23. Δηλαδή ακόμα χαμηλότερα από εκεί που οδήγησε ο αιφνιδιασμός του πρώτου λεπτού. Μόλις έγινε αντιληπτό το fake ενδιαφέρον για τον βασικό για την τάση κλάδο, σε συνεδρίαση με σύνθεση κωδικών που περιγράφει η έκφραση “ήμασταν εμείς και εμείς ”, άρχισε το ξεπούλημα θέσεων.

Ο διευθυντής και πρόεδρος της Fast Finance Ηλίας Ζαχαράκης ανέφερε από την αρχή της βδομάδας: Οι πυρκαγιές σε όλη την χώρα έχουν βυθίσει σε θλίψη περιμένοντας να περάσει το μαρτύριο με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες. Σίγουρα η κατάσταση έχει επηρεάσει βραχυπρόθεσμα την ψυχολογία στην αγορά αν και στην ιστορία οι  φυσικές καταστροφές επηρεάζουν μόνο βραχυπρόθεσμα την κίνηση μιας αγοράς. H πληροφορική συνεχίζει να κλέβει την παράσταση και μέρα με την μέρα να προσελκύει νέους επενδυτές πάνω της βλέποντας τις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί για αυτές τα επόμενα χρόνια. Μπορεί η αγορά να κινείται ανοδικά παρόλα αυτά οι όγκοι είναι χαμηλοί με το ενδιαφέρον χαμηλό λόγω και εποχικότητας. 

Τεχνικά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα η αγορά πρέπει να συντηρήσει σε κλείσιμο το 890 αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς το 930 και όχι να κινηθεί προς τις 875 μονάδες χάνοντας το θετικό momentum των τελευταίων 2 εβδομάδων. Μεγάλο επόμενος στόχος συνεχίζει να είναι η ζώνη των 1.000 μονάδων παρόλα αυτά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί και η βοήθεια του τραπεζικού που ακόμα παλεύει στο μισό της νέας εκκίνησης του το 2016.

Χθες με τη σύνοδο ακόμα σε εξέλιξη είχε κατασταλάξει στα ακόλουθα συμπεράσματα για την πορεία του μέσου όρου. Οι  890 μονάδες και το επίπεδο στις 905 είναι τα δύο βασικά επίπεδα για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Ενώ το επίπεδο γύρω από τις 895 αποτελεί μια ενδιάμεση στήριξη. Συνεπώς αν στο κοντινό μέλλον υπάρξει κατοχύρωση του επιπέδου που αντιστοιχεί στο άνω όριο για την πιθανή τάση των 905 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση προς το επίπεδο των 927 μονάδων που είναι το καλύτερο κλείσιμο στο 2021. Το δε σημαντικότερο σε αυτή την περίπτωση αν  συμβεί στην παρούσα φάση είναι ότι θα φέρει την ανατροπή της αρνητικής προσδοκίας πάρα πολύ κοντά. Όσο για τον ΔΤΡ ανέφερε λιτά: Μας λείπει μία κατοχύρωση του επιπέδου των 564 μονάδων από την πλευρά του τραπεζικού σε ημερήσιο κλείσιμο για να βοηθήσει την αύξηση στον τζίρο και να κατοχυρώσει την ανοδική τάση.

Ενώ η ανησυχία των χρηματιστηριακών παραγόντων σχετίζεται με την εικόνα και το μέλλον των Τραπεζικών μετοχών, δεν πτοούνται, γιατί θεωρούν εντελώς βεβαία την εκτίναξη της δραστηριότητας σε συγκεκριμένους κλάδους. Απλά δυσκολεύονται να πείσουν και τους πελάτες τους για τις προοπτικές στην τομέα των κατασκευών και της πληροφορικής. Όχι γιατί δεν υπάρχουν ξεκάθαρα επιχειρήματα, αλλά γιατί τους έχει επηρεάσει αρνητικά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η στήλη επηρεάστηκε στο αναπνευστικό κυριολεκτικά. Διακοπές και “καλή αντάμωση”. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Κεντρικοί Τραπεζίτες στις ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας πιο σφικτής νομισματικής πολιτικής προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Η πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly, μίλησε για περιορισμό της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής από τα τέλη του έτους, λόγω της δυναμικής που επιδεικνύει η αμερικανική οικονομία. Αντίστοιχα, και ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ντάλας, Robert Kaplan, υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Οκτώβριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε μόλις +0,04% ή 14 μονάδες στις 35.499,85, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,29% στις 4.460,83 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,35% στις 14.816,26 μονάδες. Οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για τρίτη συνεδρίαση διαδοχικά. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+2,2%) και Apple (+2%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (-1,4%) και Visa Inc. (-1,2%).

Νέα μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Το υπουργείο εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας μειώθηκαν εκ νέου, τούτη τη φορά στις 375.000 αιτήσεις από 385.000 προηγουμένως. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,37% και το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ στα 1,1733 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Το ΑΕΠ στην Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν και συγκεκριμένα κατά 1% τον Ιούνιο. Ωστόσο η μέτρηση αυτή είναι 2,2% χαμηλότερα σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές συναλλαγές τηρώντας επιφυλακτική στάση επειδή ανησυχούν για τον αντίχτυπο της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έδωσαν στα περισσότερα χρηματιστήρια μικρά κέρδη.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,11% στις 474,84 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,37% στις 7.193,23 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα+ 0,7% στις 15.937,51 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,36% στις 6.882,47 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη κέρδισε +0,04% και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο +0,38%.

ΧΑ

Η μετατροπή της διάθεσης για ρίσκο σε τάση φυγής έφερε το -0,68% και κλείσιμο στις 893,98 

Η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας είχε τους πιο χαμηλούς όγκους και παράλληλα δεν εμφανίστηκαν σημαντικά πακέτα. Η διάθεση για φυγή από το ρίσκο ξεκίνησε μετά την πρώτη ώρα και κλιμακώθηκε σταδιακά ως τις 16:30. Τότε η καθοδική έναρξη στις αγορές της Wall Street λειτούργησε καταλυτικά και η πτώση πήρε κατακόρυφη τροχιά με διάρκεια ως το τέλος των συναλλαγών, συμπεριλαμβανόμενων και των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμής κλεισίματος. Αφορούσε  21 blue chip αν και ενδιάμεσα το πλήθος τους ήταν μικρότερο. Το επίπεδο των 897 μονάδων δεν ξεπεράστηκε πτωτικά ως τις 16:35 αλλά  το ελάχιστο στις 893,26 ήρθε  στις 17:10.

Οι τράπεζες έγιναν ο οδηγός της κίνησης προς την κάθοδο μετά την εγγραφή του ανώτερου μέρας τις 11:07 που ήταν οι 560,81 και τότε ο ΓΔ είχε κέρδη +0,3%.  Άρα ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη επίδραση σήμερα κύρια στο πρώτο μέρος για την εμφάνιση της κορυφής των 902,79 μονάδων, με τη βοήθεια επίσης ανοδικών ωθήσεων από μετοχές του αντιτραπεζικού μπλοκ του 25άρη. Αλλά, αφού οδήγησαν στην κορυφή οδήγησαν και στην αποκλιμάκωση του μέσου όρου  που με  την παρέμβαση ισχυρών θεσμικών στη διαδικασία για να οριστούν οι  τιμές κλεισίματος έφερε την εγγραφή του κατώτερου του ΔΤΡ στις 17:10 στις 551,12 μονάδες με τις απώλειες του ΓΔ τότε στο -0,73%. Η σχεδόν επιτυχής στο πρώτο μέρος προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να ξεπεράσει ο  μέσος όρος τις 903 μονάδες, αλλά στη συνέχεια αποδείχθηκε πως οι πιέσεις ήταν ικανές να τον στείλουν ως και 9 μονάδες χαμηλότερα.

Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε νευρικά συνέχισε ανοδικά, και έμεινε σε θετικό πεδίο μόνιμα με μεταβολές της τάξης του +0,3% και κατόπιν οι βασικοί δείκτες δεν άλλαξαν κατεύθυνση και δεν επηρεάστηκαν από την πτώση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη. Αντίθετα  η διακοπή της ανόδου στις ΗΠΑ επιδείνωσε δραστικά τη δυναμική στην Αθήνα. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,10%. 

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν επίπεδη, άρα η αξία των ομολόγων άλλαξε οριακά. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, κινήθηκαν υπέρ φυγής από το ρίσκο με αποτέλεσμα να αλλάξει προς το χειρότερο η μεταβολή στο κλείσιμο. Ενώ στο τελευταίο λεπτό η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω στις 894,31 μονάδες. 

Ήταν σύνοδος που δεν υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Υπήρξαν ως τις 14:50 αλλαγές πρόσημου κατόπιν επικράτησε το αρνητικό μόνιμα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,82% στις 2143,98 από 2161,64 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε άνοδο +0,31%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι TITC +1,86%, ΜΠΕΛΑ +0,61%, ΕΥΔΑΠ +0,38%, και ΒΙΟ +0,11%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,72%, ΕΤΕ -2,93%, ΣΑΡ -1,71%, ΕΛΧΑ -1,56%, ΠΕΙΡ -1,46%, ΟΠΑΠ -1,39%, ΛΑΜΔΑ -1,23%, ΟΛΠ -1,21% και ΕΕΕ -1,04%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο από της περασμένης συνεδρίασης  συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 27,047 από 40,582 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 400.225 ευρώ από 6,567 εκατ. ευρώ. για την ΑΛΦΑ.  Από τις Τράπεζες -1,10%) το μήνυμα μέσω των μεταβολών τους, που σήμερα διέφεραν από μετοχή  σε μετοχή  είναι πως όπως αγοράζονται επιλεκτικά στις μέρες των ρευστοποιήσεων θα πιέζονται επιλεκτικά. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 7,017 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,35%) απασχόλησε τα 1,483 εκατ., η ΕΤΕ (-2,93%) τα 1,410 εκατ. η ΠΕΙΡ (-1,46%) τα 2,381 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ -0,57% τα 485.745 ευρώ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση επίπεδης δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς πέρασε στο  0,539% από 0,547% την προηγούμενη μέρα την ίδια ώρα με ανώτερο σήμερα  το 0,555%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip ανατράπηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (4 από 15) έναντι των καθοδικών (21 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,68% οδηγήθηκε στις 893,98 από 900,10 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2143,98 από 2161,64 μονάδες με μεταβολή -0,82%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 43 από 65 των καθοδικών 66 από 48 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 από 17 την προηγούμενη. 

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η πτώση μετέτρεψε σε ευοίωνες τις προσδοκίες των traders 

Με ελαφρώς μειωμένη την απόσταση ανάμεσα στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, προ  την επόμενης εβδομάδας που είναι βδομάδα εκπνοής των σειρών Αυγούστου, έναντι στου κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη ξεκίνησαν τη διακριτική μετακύληση θέσεων οι επενδυτές των παραγώγων. 

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ αλλά στο δεύτερο μέρος μόνιμα στο αρνητικό. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,51 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,66 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο οι 2167,38 μονάδες την Τετάρτη, ήρθε στις 11:05. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:10 και ήταν οι 2141,50 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2143,98 από 2161,64 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,82% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,553 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 506 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2162,00 μονάδες κατώτερο τις 2137,25, και τελευταίες πράξεις στις 2142,75 από 2154,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2139,75 από 2149,25 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5058 από 5185 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 52 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2160,50 μονάδες κατώτερο τις 2137,00 και τελευταίες πράξεις στις 2137,00 από 2145,50 με τιμή κλεισίματος στις 2140,25 από 2145,50 και ανήλθαν στις 293 από 303 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 552,50 από 558,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 22 συμβόλαια τιμή εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 140 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 42 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2050 και 2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν συνολικά αλλά και στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 10.329 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,43 ευρώ και 325.118 από 324.947 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΑΛΦΑ με όγκο 1787 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,14 ευρώ και 44.794 από 45.419 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1721 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,45 ευρώ και 34.869 από 35.807 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΥΡΩΒ με 407 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,795 ευρώ με 39.398 από 39.733 ανοικτά ΣΜΕ.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 400 από 390 ΣΜΕ για ΙΝΤΚΑ,  τα 331 από 401 για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τα 226 από 531 ΣΜΕ για ΔΕΗ, και τα 200 ΣΜΕ για ΜΥΤΙΛ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 600 συμβόλαια για ΕΛΧΑ και στα 300 για ΙΝΤΚΑ.

 Από την Merit Sec θεώρησαν άξιο αναφοράς τις πληροφορίες,  ότι από την πλευρά της ΑΛΦΑ ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία (project Skyline) για την ανάδειξη επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον στρατηγικό της εταίρο στη διαχείριση και εκμετάλλευση σημαντικού μέρους του χαρτοφυλακίου ακινήτων, που διαθέτει ο όμιλος. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα κληθούν να αποτιμήσουν και να καταθέσουν προσφορές για ένα χαρτοφυλάκιο περίπου 700 ακινήτων, αξίας περίπου €500εκ. Η υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών αναμένεται ότι θα διενεργηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου, ενώ η επιλογή από την Alpha Βank του προτιμητέου επενδυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Από την PHOENIX VEGA MEZZ PLC ειδοποίησαν ότι άρχισε χθες  η διαπραγμάτευση των 1.250.367.229 κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0.05, στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης της Εναλλακτικής Αγοράς, ΕΝ.Α.  PLUS,  του  Χρηματιστηρίου  Αθηνών. Ο  κωδικός  διαπραγμάτευσης  της  μετοχής  είναι  ΦΒΜΕΖΖ με  ελληνική γραμματοσειρά και PVMEZZ  με λατινική γραμματοσειρά. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι €0.05 ανά μετοχή.  Ενώ από σήμερα ξεκινά η διαπραγμάτευση των 133.920.002 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας €0.04, που προέκυψαν από την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

Σήμερα

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές μετοχών συνέχισαν να αγνοούν τα ρεκόρ υψηλών βίου που σημειώθηκαν αλλού στον κόσμο και υποχώρησαν στις αρχές των συναλλαγών της Παρασκευής 13/8, αν και η Αυστραλία κινήθηκε αντίθετα από την τάση.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,59%, έχοντας κλείσει χαμηλότερα κάθε μία από τις τελευταίες τρεις ημέρες. Ενώ στις 8:40 δική μας ώρα είχε διευρύνει τις απώλειές του στο -0,92% και ήταν στις 654,66 μονάδες.

Οι traders επισημαίνουν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέων ρυθμιστικών μέτρων στην Κίνα και τις συνέπειες από την αυξανόμενη εκδήλωση κρουσμάτων από την παραλλαγή Delta του νέου κορονοϊού σε πολλές χώρες της περιοχής.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε στο πρώτο μέρος -0,6%, αλλά στη συνέχεια μάζεψε τις απώλειές του και στις 8:40 ήταν στο -0,01%. Στην κορεατική αγορά μετοχών ο Kopsi υποχώρησε κατά -1,45% με τη Samsung Electronics να πέφτει στο χαμηλό των τελευταίων επτά μηνών λόγω ανησυχιών ότι οι τιμές των τσιπ μνήμης μπορεί να αρχίσουν να πέφτουν γύρω στο τέταρτο τρίμηνο και εκεί παρέμεινε και στις 8:40.  Στο Χονγκ Κονγκ ο HSI αρχικά υποχώρησε -0,45%, ενώ στις 8:45 ώρα Ελλάδας έχανε -1,01% και τα κινεζικά blue chip έπεσαν -0,21% στο πρώτο μέρος αλλά μετά τη διακοπή στις 8:45 έχανε -0,87%.

"Οι αυξανόμενοι ρυθμιστικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι επηρεάζουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης (στην Κίνα), ειδικά σε τμήματα που αποτελούν στόχους για εθνικές μεταρρυθμίσεις ή αφορούν σε προσπάθειες για ενίσχυσης της ασφάλειας", σημείωνε η ιδιωτική τράπεζα UBP σε έκθεση αναφορικά με τις επενδυτικές προοπτικές.

Το Αυστραλιανό χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο +0,53% σε νέο υψηλό ρεκόρ, ανεβασμένο από εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης και τεχνολογίας.