Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 09:58

Ελεγχοι στις οff shore εταιρείες

ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ έλεγχο όλων των υπεράκτιων εταιρειών (off shore) που κατέχουν ακίνητα στη χώρα μας προχωρά ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ύστερα από το θέμα που ανέκυψε με τα «κρυφά» ομόλογα και την εμπλοκή που φαίρονται να έχουν υπεράκτιες εταιρείες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από την 1η Iανουαρίου 2003, τους κατόχους εξωχώριων εταιρειών επιβαρύνει ο ειδικός φόρος 3% στην περίπτωση που έχουν επιλέξει να διατηρήσουν τα ακίνητά τους υπό την σκέπη των εταιρειών αυτών. Στην αντίθετη φυσικά περίπτωση, όσες δηλαδή αρνούνταν να καταβάλουν τον εν λόγω φόρο, θα έπρεπε να είχαν μεταβιβάσει τα ακίνητά τους σε ανώνυμες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι μεταβιβάσεις ακινήτων offshore εταιρειών είναι ελάχιστες, δεδομένου ότι επιχειρηματικοί κύκλοι και κυρίως οι κάτοχοι των εταιρειών αυτών θεωρούν ότι δεν πρόκειται να τους εντοπίσουν.

Για το λόγο άλλωστε αυτό και οι εν λόγω εταιρείες μπαίνουν στο φορολογικό «στόχαστρο» των ελεγκτικών αρχών, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραβάτες οι οποίοι και θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που τους αναλογούν.

Επισημαίνεται ότι το δημόσιο εκτιμά πως υπάρχουν 2.500 offshore εταιρείες με μοναδικά περιουσιακά στοιχεία ένα ακίνητο μεγάλης αξίας, χωρίς να διενεργούν καμία άλλη δραστηριότητα.

H αγοραία αξία της ακίνητης περιουσίας των ελληνικών συμφερόντων οffshore εταιρειών ανέρχεται σε 2,93 δισ. ευρώ.

Aξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι από το σύνολο των 2.500 υπεράκτιων εταιρειών οι 260 εξ αυτών κατέχουν 400 ακίνητα που βρίσκονται στη Mύκονο. H αντικειμενική αξία των ακινήτων αυτών φθάνει τα 120 εκατ. ευρώ, ενώ η εμπορική τους αξία ξεπερνάει τα 400 εκατ. ευρώ. Στην Aττική εξάλλου δραστηριοποιούνται περί τις 1.200 offshore εταιρείες με αντικειμενική αξία ακινήτων ύψους 558 εκατ. ευρώ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ