Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 10:14

Αυστραλία: Προς αύξηση των βασικών επιτοκίων

ΔΙΠΛΑΣΙΑ από το αναμενόμενο αύξηση σημείωσαν τον Φεβρουάριο οι λιανικές πωλήσεις της Αυστραλίας και ανοδικά κινήθηκαν οι εγκρίσεις κατασκευής κατοικιών, ωθώντας το νόμισμα της χώρας στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, με αποτέλεσμα οι διαπραγματευτές να στοιχηματίζουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια δανεισμού.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,9% από τον Ιανουάριο, σημειώνοντας τη μακροβιότερη αύξηση σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Σύδνεϋ. Οι εγκρίσεις κατασκευής κατοικιών αυξήθηκαν απροσδόκητα 10,6%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2003.

Οι σημερινές ανακοινώσεις αυξάνουν την εικοτολογία ότι η Reserve Bank of Australia, που θα συσκεφθεί αύριο για τα επιτόκια, θα αποφασίσει την αύξησή τους, καθώς επιδιώκει να περιορίσει τον πληθωρισμό που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των μισθών, της απασχόλησης και των καταναλωτικών δαπανών. Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας και οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές, καθώς προσδοκάται ότι αυτήν την εβδομάδα θα αυξηθούν τα επιτόκια.

Το δολάριο της Αυστραλίας αναρριχήθηκε στα 81,45 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 4:49 μ.μ. στο Σύδνεϋ, τοπική ώρα και στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, από 80,90 που ήταν πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας παρέμεινε αμετάβλητη στα 5,90%. Η απόδοση των ομολόγων διετούς διάρκειας αυξήθηκε 4 μονάδες βάσης, ποσοστό 0,04%, φθάνοντας 6,34%.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε 79,20 μονάδες, ποσοστό 1,3%, κλείνοντας σήμερα στο Σύδνεϋ στις 5.915,00 μονάδες.

Η Reserve Bank αύξησε τα επιτόκια δανεισμού τον Μάϊο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο του 2006, φθάνοντάς τα στο 6,25%, στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών.