Οι οικονομικές ζημιές από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή βιομηχανικά δυστυχήματα, εκτιμώνται στα 77 δισεκ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική αντασφαλιστική Swiss Re.
Οι οικονομικές ζημιές από τις φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως πυρκαγιές ή βιομηχανικά δυστυχήματα, εκτιμώνται στα 77 δισεκ. δολάρια για το πρώτο εξάμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ελβετική αντασφαλιστική Swiss Re.
Αν και το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, o λογαριασμός των ζημιών που θα πρέπει να καλύψουν οι ασφαλιστικές, ιδιαίτερα για φυσικές καταστροφές, αναμένεται να αυξηθεί, προέβλεψε ο ελβετικός όμιλος σε σημερινή ανακοίνωση, που για άλλη μια φορά επεσήμανε την αύξηση της συχνότητας των μετεωρολογικών περιστατικών με την κλιματική αλλαγή.
Για αυτό το εξάμηνο, το ύψος των οικονομικών ζημιών είναι κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας, που φθάνει γύρω στα 108 δισεκ. δολάρια για τα πρώτα εξάμηνα, όπως υπολόγισε η εταιρία.
Αντίθετα, το κόστος που θα πρέπει να καλύψουν οι ασφαλιστικές πρόκειται να αυξηθεί κατά 4% στα 42 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων τα 40 δισεκ. αφορούν φυσικές καταστροφές, όπως ανέφερε ο ελβετικός όμιλος, που επεσήμανε ότι οι δαπάνες συχνά είναι λιγότερο αυξημένες το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο, όταν ο λογαριασμός γενικά αυξάνεται με τους κυκλώνες στον Βόρειο Ατλαντικό.
Για τις ασφαλιστικές, πρόκειται για το πιο δαπανηρό πρώτο εξάμηνο από το 2011, όταν ο λογαριασμός εκτοξεύθηκε λόγω των σεισμών στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία.
Κατά μέσο όρο, ο λογαριασμός για τις ασφαλιστικές τα τελευταία 10 έτη βρίσκεται γύρω στα 33 δισεκ. δολάρια, διευκρίνισε ο ελβετικός όμιλος αντασφάλισης.
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτυπώνονται μέσω των θερμότερων θερμοκρασιών, της αύξησης του επιπέδου της θάλασσας, των πιο απρόβλεπτων βροχοπτώσεων και των πιο ακραίων καιρικών συνθηκών», δήλωσε ο Μάρτιν Μπέρτογκ, επικεφαλής των δραστηριοτήτων που αφορούν τις καταστροφές στη Swiss Re, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα λεγόμενα δευτερεύοντα κλιματικά περιστατικά, αντίθετα με τις πολύ μεγάλες κλιματικές καταστροφές, τείνουν να αυξάνονται, αποτελώντας «κλιμακούμενο κίνδυνο», ανέφερε ο Μπέρτογκ.
Μόνο η χειμερινή καταιγίδα Γιούρι, που έπληξε τις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο με κύμα ψύχους που έφθασε έως το Τέξας, προκάλεσε ασφαλισμένες ζημίες ύψους 15 δισεκ. δολαρίων.
Πηγή: ΑΜΠΕ