Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 02 Απριλίου 2007 19:02

Προτροπή Τσιτουρίδη σε παλαιούς δανειολήπτες του ΟΕΚ για αναχρηματοδότηση δανείων

Η σύμβαση μεταξύ του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και της Αγροτικής Τράπεζας για χορήγηση δανείων με επιδότηση επιτοκίου που υπεγράφη σήμερα, εντάσσεται στο πλαίσιο της διακηρυγμένης συνεχούς προσπάθειας της κυβέρνησης να υπηρετεί το συμφέρον των μη προνομιούχων, δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης.

Τα έξι πρώτα χρόνια το επιτόκιο επιδοτείται έως και 100% σε κάποιες περιπτώσεις και από την Ελληνική πολιτεία και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, ενώ η επιδότηση από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας συνεχίζει και για τα επόμενα τρία χρόνια δηλαδή έως τα εννέα χρόνια.

«Η σημερινή συμφωνία με την Αγροτική Τράπεζα αφορά κυρίως στον περιορισμό της δαπάνης του τραπεζικού κόστους που καταβάλλεται από τον εργαζόμενο δικαιούχο της Εργατικής Κατοικίας. Τέτοιες συμφωνίες συνάπτονται και θα συναφθούν και με άλλες τράπεζες. Με αφορμή την έναρξη συνεργασίας του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας με την Αγροτική Τράπεζα, που έχει το δεύτερο όπως προείπα δίκτυο καταστημάτων σε όλη τη χώρα, επιτρέψτε μου να απευθύνω σε όλους τους δικαιούχους που κατά καιρούς έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια από διάφορες τράπεζες, να επιδιώξουν, προς το συμφέρον όλων, Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και δικαιούχων, να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια τους ο καθένας στην τράπεζα της επιλογής του, στη βάση των χαμηλότερων επιτοκίων που ισχύουν σήμερα στην αγορά. Εάν όλοι οι παλαιοί δανειολήπτες δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας προχωρήσουν στην αναχρηματοδότηση των δανείων τους, τότε το ετήσιο όφελος, που θα μπορούσε να προκύψει θα έφθανε τα 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, εκ των οποίων τα 27 εκατομμύρια τουλάχιστον θα είναι οφέλη των δικαιούχων. Το όφελος αυτό μπορεί να αφορά σε πάνω από 200.000 ελληνικών οικογενειών. Ήδη έδωσα εντολή στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας να στείλει αυτήν την εβδομάδα γενικές ενημερωτικές επιστολές στους δικαιούχους...

Τέλος, να υπογραμμίσω την σημασία της απόφασης της σημερινής κυβέρνησης και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που αφορά συγκεκριμένα στις τρίτεκνες οικογένειες. Στο πλαίσιο του κυβερνητικού μας προγράμματος ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας χορηγεί πλέον στις τρίτεκνες οικογένειες απολύτως άτοκα δάνεια ύψους 140.000 ευρώ για ανέγερση κατοικίας σε ιδιόκτητο οικόπεδο, 160.000 για αγορά έτοιμης κατοικίας. Τα δάνεια αυτά που είναι 25ετους διάρκειας και απολύτως άτοκα αποτελούν ουσιαστική στήριξη στην τρίτεκνη Ελληνική Οικογένεια», τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης.