Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 09:53

Μπορεί η Ευρώπη να βάλει την Κίνα σε «δίαιτα» εκπομπών άνθρακα;

Η Ευρώπη έχει ήδη δεσμευτεί για πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και ελπίζει ότι θα συμμετάσχει και ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

Η Ευρώπη έχει ήδη δεσμευτεί για πολύ χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2030 και ελπίζει ότι θα συμμετάσχει και ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα η Κίνα που αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

Ο προτεινόμενος Μηχανισμός Προσαρμογής των Συνόρων Άνθρακα (CBAM) του μπλοκ-πρόκειται ουσιαστικά για ένα φόρο στα ρυπογόνα προϊόντα από χώρες με χαμηλότερες τιμές άνθρακα από την Ευρώπη-είναι ένας βασικός παράγοντας αυτής της προσπάθειας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, στη σημερινή του μορφή ο CBAM μάλλον δεν είναι αρκετός για να επιβάλει μεγάλες αλλαγές στην Κίνα. Παρόλα αυτά σίγουρα θα επιβάλει κόστος σε βασικές βιομηχανίες όπως ο χάλυβας που προσπαθεί να βρει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Προσαρμογές στον μηχανισμό, όπως η συμπερίληψη εκπομπών πεδίου 2 (ο άνθρακας που απελευθερώνεται έμμεσα λόγω της ηλεκτρικής ενέργειας που αγοράζουν οι κατασκευαστές) θα μεγαλώσει τον αντίκτυπο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται στον άνθρακα για το 70% της ισχύος της, πολύ περισσότερο από τις άλλες μεγάλες  οικονομίες του κόσμου, εξαιρουμένης της Ινδίας.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ακόμη και τα αρχικά πρόχειρα βήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του CBAM, ο οποίος εξακολουθεί να χρειάζεται έγκριση από μεμονωμένες εθνικές κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχουν προκαλέσει ισχυρή αντίδραση από την Κίνα.

Η Κίνα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας προϊόντων που καλύπτονται από τον CBAM (αλουμίνιο, τσιμέντο, λίπασμα, ηλεκτρική ενέργεια, σίδηρος και χάλυβας) στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ολλανδική τράπεζα Rabobank.

Η παραγωγή χάλυβα είναι επίσης, σε γενικές γραμμές, πολύ λιγότερο αποδοτική σε άνθρακα από την ευρωπαϊκή. Οι κινεζικοί φούρνοι ηλεκτρικού τόξου είναι υπεύθυνοι για περίπου 1,5 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά μετρικό τόνο χάλυβα που παράγεται, σύμφωνα με έγγραφο εργασίας του Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό είναι περίπου τριπλάσιο σε σχέση με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Για να είναι σίγουρη η Ευρώπη, συνεχίζει η WSJ, απορροφά συνολικά μόνο ένα μικρό μέρος των εξαγωγών ενέργειας από την Κίνα-περίπου 10%, σύμφωνα με τη Rabobank. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια σημαντική διέξοδος για τους Κινέζους παραγωγούς όταν μειωθούν η εγχώρια αγορά ακινήτων και η ζήτηση υλικών.

Επιπλέον, η προσθήκη περίπου 90 δολ. στο κόστος ενός μετρικού τόνου κινεζικού χάλυβα EAF - περίπου το ποσό που απαιτείται για να εξασφαλιστεί αρκετή ευρωπαϊκή πίστωση για να αντισταθμιστούν όλες οι εκπομπές, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας - δεν θα ήταν ασήμαντο.

Τα κινεζικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί του παρόντος αντιστοιχούν σε περίπου 820 δολάρια ο μετρικός τόνος και το καθαρό περιθώριο για τη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα της Κίνας συνολικά ήταν μόλις 5,6% το πρώτο εξάμηνο του 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Οι ίδιες οι πιστώσεις άνθρακα της Κίνας, οι οποίες καλύπτουν μόνο τον ίδιο τον τομέα της ενέργειας, άρχισαν να διαπραγματεύονται τον Ιούλιο σε περίπου 8 δολάρια ο μετρικός τόνος. Η Ευρώπη διαπραγματεύεται για περίπου 60.

Ο CBAM δεν έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε πλήρη ισχύ μέχρι το 2026, και αναμφίβολα θα υπάρξουν πολλά παζάρια. Η Κίνα είναι επίσης προσηλωμένη στη δική της προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα χάλυβα, να μειώσει τον άνθρακα και να μετατοπίσει την οικονομία από τη βαριά βιομηχανία υψηλής έντασης ενέργειας.

Λίγο επιπλέον σπρώξιμο από την Ευρώπη, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ τελικά υιοθετήσουν τον δικό τους μηχανισμό στα σύνορα, μπορεί να βοηθήσει αυτή τη διαδικασία να αρχίσει να κυλά ακόμη πιο γρήγορα, καταλήγει η WSJ.

naftemporiki.gr