Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021 22:06

Στην αξιοποίηση των ακινήτων περνούν τα τραπεζικά ιδρύματα

Με συμμαχίες στο εξωτερικό οι τράπεζες επιχειρούν να αξιοποιήσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους που αποκτήθηκε από πλειστηριασμούς και προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ. 
 

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Με συμμαχίες στο εξωτερικό οι τράπεζες επιχειρούν να αξιοποιήσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων τους που αποκτήθηκε από πλειστηριασμούς και προσεγγίζει τα 10 δισ. ευρώ.

Και μπορεί η Alpha Bank νωρίτερα και η Eurobank (σ.σ. μέσω Grivalia) να έδειξαν τον δρόμο, ωστόσο αυτός ακολουθείται από άλλες μικρές αλλά κυρίως συστημικές τράπεζες, οι οποίες θεωρούν πως τώρα ήρθε η ώρα να καρπωθούν υπεραξίες που διαθέτουν εδώ και καιρό στα χαρτοφυλάκιά τους.

Τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας έχουν βρεθεί με ένα πλήθος ακινήτων σημαντικό σε μια αγορά η οποία τραβάει την ανιούσα και σύντομα προετοιμάζουν το επόμενο πεδίο δράσης, με στόχο να καταφέρουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.

Οι πλειστηριασμοί έχουν οδηγήσει τα ακίνητα, που αποτελούσαν το πλειστηρίασμα, κατά το μεγαλύτερο κομμάτι τους στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθώς αυτές δεν θέλησαν να ρίξουν τις τιμές από τον φόβο μην πλήξουν την αγορά και τους ισολογισμούς τους.

Άλλωστε τα ακίνητα αυτά είναι εγγεγραμμένα στον ισολογισμό τους σε συγκεκριμένες και μάλιστα υψηλές τιμές και σε περίπτωση που τα τιμήματα υποχωρούσαν αυτό θα σήμαινε την αναγκαιότητα νέων κεφαλαίων για τις τράπεζες, γεγονός που τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θέλουν καθόλου να εξετάσουν.

Άνοδος τιμών

Και ενώ οι τράπεζες νόμιζαν πως οι τιμές των ακινήτων θα υποχωρήσουν μέσα στον Covid, καθώς εμπορικά ακίνητα ξενοικιάζονταν ενώ η τηλεργασία μαύριζε τις προοπτικές της αγοράς, τελικώς οι τιμές των ακινήτων παρουσίασαν άνοδο, η οποία προσεγγίζει το 4%.

Αυτήν την τάση έχουν σκοπό να εκμεταλλευτούν οι τράπεζες, όπως ήδη έπραξε η Alpha Bank. Έτσι αναζητούν ξένους επενδυτές προκειμένου να συμμαχήσουν σχετικώς και είτε να δημιουργήσουν κοινοπραξίες είτε εταιρείες συμμετοχών.

Τα ακίνητα, από την άλλη πλευρά, βρίσκονται υπό το άγρυπνο μάτι των θεσμών, που δεν βλέπουν θετικά το γεγονός ότι το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών διαθέτει μια τόσο μεγάλη επένδυση. Και οι θεσμοί δεν το βλέπουν θετικά μεταξύ άλλων καθώς εκτιμούν πως δεν λειτουργούν αποτελεσματικά οι πλειστηριασμοί. Υπ' αυτήν την έννοια, δεν θα αργήσει η ώρα που οι θεσμοί θα ζητήσουν από τις τράπεζες μεγαλύτερη διασπορά, που μεταφράζεται σε ρευστοποιήσεις του χαρτοφυλακίου ακινήτων.

Κερδοφόρο επιχειρείν

Κάθε τράπεζα εκτιμάται πως διαθέτει ακίνητα της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ στο χαρτοφυλάκιό της.

Ταυτόχρονα, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν το συγκεκριμένο επιχειρείν ως ένα από τα πιο κερδοφόρα στη χώρα μας. Η επιθυμία των επενδυτών έρχεται να συμπέσει αυτήν τη στιγμή με τις ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι τα πιστωτικά ιδρύματα προετοιμάζονται σχετικώς, καθώς εκτός από την Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προχωράει σε ανάλογη κίνηση, όπως αποκάλυψε ο κ. Μεγάλου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εξαμήνου, καθώς μίλησε για αξιοποίηση ακινήτων ύψους 1 δισ. ευρώ (σ.σ.: από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα). Η σχετική κίνηση που μελετάται αναμένεται να λάβει χώρα το 2022.

Άλλωστε μετά το πέρας του τρέχοντος μηνός οι πλειστηριασμοί θα ενταθούν και νέα ακίνητα θα βρεθούν στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, ενώ θα πρέπει να θεωρείται και είναι απολύτως βέβαιο πως οι τράπεζες θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών.

Η εκτίμηση των τραπεζικών παραγόντων είναι πως η αγορά αντέχει χωρίς έκπτωση τιμών τη σταδιακή εκμετάλλευση των ακινήτων αυτών.