Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τα υψηλότερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc. και της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., καθώς οι επενδυτές αγόρασαν μετοχές που χθες υποχώρησαν εν μέσω ανησυχιών για την έκθεση της βιομηχανικής παραγωγής που ενδέχετο να οδηγήσει χαμηλότερα τις μετοχές.

Οι μετοχές στις ΗΠΑ κινήθηκαν χθες ανοδικά, παρά την ανακοίνωση του Institute for Supply Management (ISM) ότι η βιομηχανική ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Μάρτιο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index αναρριχήθηκε 0,8%, φθάνοντας στις 144,47 μονάδες στις 11:04 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. οδήγησαν τις εταιρείες του κλάδου των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής υψηλότερα, μετά την αναρρίχηση του χαλκού στα υψηλότερα επίπεδα τεσσάρων μηνών και την άνοδο του νικελίου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 17.162,62 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιπές αγορές στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, που σημείωσαν ελαφρά διαφοροποίηση.

Χθες πτωτικά κινήθηκαν οι ιαπωνικοί δείκτες μετά την τριμηνιαία έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, Tankan, που έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε περισσότερο από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών, καθώς ανησυχία επικράτησε ότι μια μείωση στη βιομηχανική παραγωγή του ISM θα σηματοδοτούσε πτώση των αμερικανικών μετοχών.

Ο Nikkei υποχώρησε 1,5% και ο Topix απώλεσε 1,8% χθες, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τις 14 Μαρτίου.

Χθες ο Dow Jones Industrial Average (DJIA) σημείωσε άνοδο 0,2% και ο Standard & Poor's 500 Index αναρριχήθηκε 0,3% παρά την ανακοίνωση του ISM ότι ο βιομηχανικός δείκτης υποχώρησε στο 50,9 από 52,3 τον Φεβρουάριο.

Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 1,1% στη Ν. Υόρκη, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Δεκεμβρίου του 2006. στο Λονδίνο το βιομηχανικό μέταλλο αναρριχήθηκε 1,6% και το νικέλιο σημείωσε άνοδο 1,8%.