Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 11:25

Eni: Πλειοδότησε στη δημοπρασία της Yukos για σκέλος στην Gazprom

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ για την απόκτηση μεριδίου σε σκέλος της OAO Gazprom και άλλα περιουσιακά στοιχεία της χρεοκοπημένης OAO Yukos Oil Co., προσφέροντας 151,5 δισ. ρούβλια (5,8 δισ. δολ.) κέρδισε η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου της Ιταλίας, Eni SpA.

H OOO Eni Neftegaz υπερείχε του σκέλους της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαιοειδών OAO Rosneft σε μια πώληση που διοργανώθηκε σήμερα από το Federal Property Fund στα κεντρικά γραφεία της Yukos στη Μόσχα. Η Gazprom, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, είπε νωρίτερα σήμερα ότι έχει τη δυνατότητα να αγοράσει περιουσιακά στοιχεία από την Eni.

H πώληση αφορούσε την OAO Arcticgas της Yukos και τα σκέλη αερίου ZAO Urengoil με μερίδιο 20% στην OAO Gazprom Neft. Η προσφορά ήταν 4,6% υψηλότερη της τιμής έναρξης της δημοπρασίας.

Η δημοπρασία είναι η δεύτερη σε μία σειρά πωλήσεων ρευστοποίησης της Yukos που χρωστά 27 δισ. δολ. στους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των φόρων και των οφειλών της στην Rosneft. Η κυβέρνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν άρχισε να διαλύει την Yukos το 2003 όταν φυλάκισε τον πρώην ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της, Μιχαήλ Χοντορκόβσκι για απάτη και απαίτησε δισεκατομμύρια δολάρια από διαφυγόντες φόρους.

Η Rosneft, η δεύτερη μεγαλύτερη πιστώτρια της Yukos, κέρδισε την πρώτη δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα με προσφορά 7,6 δισ. δολ. για το 9,44%. Τον Δεκέμβριο η Rosneft απέκτησε το μεγαλύτερο σκέλος παραγωγής της Yukos, OAO Yuganskneftegaz, μετά την κατάσχεσή του και την πώλησή του από την κυβέρνηση για να καλύψει μέρος των χρεών σε φόρους που άγγιξαν τα 33 δισ. δολάρια.