Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 11:50

NYSE Euronext: Πτώση των μετοχών κατά το ντεμπούτο

ΠΤΩΤΙΚΑ την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους κινήθηκαν οι μετοχές της NYSE Euronext Inc., καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής, John Thain προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους πελάτες και να παράγει υψηλότερα κέρδη για το πρώτο υπερατλαντικό Χρηματιστήριο.

Οι μετοχές υποχώρησαν στα 74,06 ευρώ η μία στο Παρίσι, στις 9:35 π.μ. σήμερα – τοπική ώρα – από το άνοιγμά τους στα 75 ευρώ ανά μετοχή. Σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο η αξία των μετοχών ήταν 75,61 ευρώ, είπε το Euronext.

Η εταιρεία, προϊόν εξαγοράς του Euronext NV, από την NYSE Group Inc. ύψους 14,3 δισ. δολ., σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα από τις αμοιβές εισαγωγής εταιρειών στο χρηματιστήριο με ευκολότερο τρόπο για να καλύψουν τα κεφάλαια. Ο Thain που υπόσχεται τετραπλάσια αύξηση των κερδών το επόμενο έτος στοιχηματίζει στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, καθώς οι επενδυτές αξιοποιούν το πλεονέκτημα σύνδεσης των δύο Χρηματιστηρίων σε πέντε χώρες.

Η NYSE Euronext, όπου βρίσκονται οι μετοχές της General Electric Co., της France Telecom SA και της Heineken NV, θα διαχειριστεί περίπου 100 δισ. δολ. ημερησίως σε αγοραπωλησίες μετοχών. Το ποσόν είναι 75% υψηλότερο από την πιο κοντινή ανταγωνίστριά της, την London Stock Exchange Plc.

Ο Thain, 51 ετών, ολοκλήρωσε τη συμφωνία με το Euronext αφού αμύνθηκε της ανταγωνιστικής προσφοράς της Deutsche Boerse AG και ελίχθηκε της Νasdaq Stock Market Inc., που προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει το London Stock Exchange. Οι μετοχές της NYSE Group έχουν σημειώσει άνοδο 61% από τις 22 Μαΐου του 2006 όταν το αμερικανικό Χρηματιστήριο ανακοίνωση για πρώτη φορά την προσφορά του για το Euronext.

Τον περασμένο μήνα ο Thain επικαλέστηκε τις μετοχές της NYSE Euronext ως παράδειγμα των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει η νέα εταιρία. Το σύμβολο με το οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές της, είναι «ΝΥΧ» σε δολάρια στη Ν. Υόρκη και σε ευρώ στο Euronext.

Oι δύο είναι ανταλλάξιμες, το οποίο σημαίνει ότι οι επενδυτές μπορούν να αγοράσουν μετοχές σε ευρώ πριν το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ και να πουλήσουν τις ίδιες μετοχές λίγες ώρες αργότερα, μετά το κλείσιμο των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων.

Η NYSE Euronext θα παράγει 100 εκατ. δολ. σε νέα έσοδα μέσα σε τρία χρόνια, κυρίως από την αύξηση της διαπραγμάτευσης παραγώγων και μετοχών. Η εταιρεία σχεδιάζει να μειώσει τα έξοδα κατά 275 εκατ. δολ. ετησίως με την ενοποίηση των κέντρων πληροφόρησης και την κοινή χρήση τεχνολογίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων στη Ν. Υόρκη, το Σικάγο, τη Λισσαβώνα, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και το Αμστερνταμ.

Ο αναλυτής της Goldman Sachs Group Inc., Josh Carter, σε σχόλιό του στις 4 Φεβρουαρίου, ανέφερε ότι μπορεί οι εταιρείες να είναι πολύ συντηρητικές και η NYSE Euronext ενδέχεται να εξοικονομήσει 340 εκατ. δολ. σε κόστος.

Ο George Ugeux, πρώην στέλεχος του New York Stock Exchange (NYSE), είναι λιγότερο αισιόδοξος ότι η συνδυασμένη εταιρεία θα μειώσει το κόστος για επενδυτές και για τις οντότητες έκδοσης μετοχών.