Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, καθώς οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχουν φτάσει στα ύψη. Έτσι, κατά μέσο όρο, στα 152,17 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε, με βάση έναν πρόχειρο απολογισμό, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας τις πρώτες 6 μέρες του μήνα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κορυφή. Να σημειωθεί ότι στις 4 Αυγούστου οι τιμές έφτασαν τα 185,59 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ένα μοναδικό ρεκόρ, ενώ χθες η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 6/8/2021 διαμορφώθηκε στα 130,83 ευρώ/MWh.
Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Αλεξάκη
[email protected]
Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ελλάδα τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, καθώς οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχουν φτάσει στα ύψη. Έτσι, κατά μέσο όρο, στα 152,17 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε, με βάση έναν πρόχειρο απολογισμό, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας τις πρώτες 6 μέρες του μήνα, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κορυφή.
Να σημειωθεί ότι στις 4 Αυγούστου οι τιμές έφτασαν τα 185,59 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ένα μοναδικό ρεκόρ, ενώ χθες η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή 6/8/2021 διαμορφώθηκε στα 130,83 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ότι η τιμή σημείωσε υποχώρηση 20% σε σχέση με αυτήν της Πέμπτης, λόγω της διαφαινόμενης ανόδου της συμμετοχής στο ενεργειακό μίγμα των αιολικών πάρκων, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων. Αναλυτικά, στο μίγμα παραγωγής το 40% έχει το αέριο, 24% οι ΑΠΕ, 15% οι εισαγωγές, 15% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά. Η ζήτηση διαμορφώνεται στις 210 γιγαβατώρες, μειωμένη κατά 2,5%.
Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 186,06 ευρώ/MWh στη 1 και στις 2 το μεσημέρι, ενώ το χαμηλό του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 92,07 ευρώ/MWh στις 5 και 6 τα ξημερώματα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 420,47 GWh χωρίς μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη μέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά έχει τριπλασιαστεί από τον Νοέμβριο του 2020. Με βάση τα στατιστικά που καταγράφει και δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ο ΑΔΜΗΕ, η Οριακή Τιμή Συστήματος (τιμή χονδρικής με την οποία αγοράζουν το ρεύμα οι πάροχοι) στις 30/10/2020 ήταν στα 55 ευρώ/MWh. Αντίθετα, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για τον Ιούνιο του 2021 ήταν περίπου στα 80 ευρώ/MWh και τον Ιούλιο φέτος ξεπερνά τα 100 ευρώ/MWh και βέβαια όπως διαφαίνεται λόγω και του καύσωνα η ανιούσα συνεχίζεται και τον Αύγουστο. Τούτων δοθέντων είναι προφανές ότι μέσω των ρητρών που ισχύουν σε πολλά τιμολόγια λιανικής αναμένεται να μεταφερθεί το όλο κόστος στους καταναλωτές. Επίσης και για τη βιομηχανία το φορτίο είναι βαρύ, καθώς στη μέση τάση τα τιμολόγια διαμορφώνονται με βάση συμφωνίες, όπου οι περισσότεροι πάροχοι περνούν τις αυξήσεις στην αγορά.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ, που κατέχει το 65% της αγοράς, έπειτα από πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας από χθες έχει καταργήσει τη ρήτρα Ρύπων CO2 και την αντικαθιστά με μια άλλη αντίστοιχη που «πατά» στις τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά. Παράλληλα βέβαια ενεργοποίησε έκπτωση 30% (πέραν της έκπτωσης συνέπειας 5%), αλλά με δεδομένες τις τιμές στη χονδρεμπορική είναι δύσκολο να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά από τις αλλαγές.
Πάντως τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις της τάξης του 70% στο ρεύμα της ΔΕΗ έδωσε πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, προσθέτοντας ότι η ΔΕΗ έχει ζημία για κάθε μεγαβατώρα από λιγνίτη που πουλά.
Στο μεταξύ, με αναλυτική ανακοίνωσή του χθες ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρει ότι «στην αγορά ενέργειας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου».