Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 09:25

Market Beat: Σήμερα η δυναμική καθορίζει το επενδυτικό φρόνημα για τον Αύγουστο   

Όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία εκτινάσσεται η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη από την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, τότε οι επενδυτές σε χρηματιστήρια οικονομιών που στηρίζονται στην τουριστική τους βιομηχανία προβαίνουν σε ρευστοποίηση θέσεων για καλό και για κακό.

Όταν στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία εκτινάσσεται η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη από την έξαρση των κρουσμάτων Covid-19, τότε οι επενδυτές σε χρηματιστήρια οικονομιών που στηρίζονται στην τουριστική τους βιομηχανία προβαίνουν σε ρευστοποίηση θέσεων για καλό και για κακό.

Η διόρθωση μετά την προσωρινή υπέρβαση των 901 μονάδων ήρθε, όταν έγινε αντιληπτό πως στη δεύτερη κορύφωση του μέσου όρου ενδοσυνεδριακά, αυτός δεν ξεπέρασε το ανώτερο από το πρώτο ημίωρο. Ήτοι μετά την επιβεβαίωση στο ταμπλό πως η αγορά είχε προσκρούσει σε σκληρή οροφή. Αυτό καθιστά την κίνηση των τιμών σήμερα σημαντική για τους επαγγελματίες επενδυτές, γιατί είναι οι μόνοι που υποχρεωτικά εισάγουν εντολές πώλησης και αγοράς συστηματικά.   

Το ότι υπάρχουν στη δεδομένη φάση διαχειριστές χαρτοφυλακίου που θα έβλεπαν με καλό μάτι μια υπολογίσιμων διαστάσεων πτώση της αγοράς, γίνεται όλο και πιο καθαρό σε όσους παρακολουθούν τις συναλλαγές, αντί να ξεκουράζονται σε μια παραλία με σκιά. Αυτοί λοιπόν απλώσανε χθες σκιές στη διαπραγμάτευση των Τραπεζικών μετοχών. Όσο για εκείνους που φροντίζουν να φτάσουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους τα λεφτά από τα κέρδη που προέκυψαν με την ανοδική αλυσίδα, που κανένας δεν φανταζόταν τη διάρκειά της όταν ξεκίνησε, πολύ καλά κάνουν και ρευστοποιούν.

Για να έχουν δικαίωμα στα κέρδη χθες, ήταν απαραίτητο προηγουμένως να πάρουν το ρίσκο να τοποθετήσουν κεφάλαια σε ελληνικές μετοχές, όταν δεν είχαν την επίδοση που εμφάνισαν μετά από 10 ανοδικά κλεισίματα στη σειρά. Όσο για τη γοητεία των Τραπεζών, αν υπάρχει, μάλλον δύσκολα θα γίνει κατανοητή από τους ιδιώτες επενδυτές. Είμαστε σε φάση που οι θεσμικοί και οι επαγγελματίες λειτουργούν, ενώ βρίσκονται, έναντι των ιδιωτών, σε διαφορετικά σύμπαντα πληροφοριών.

Αντίθετα, τα στοιχήματα σχετικά με το ποιες εταιρίες θα ωφεληθούν περισσότερο με τα προγράμματα στήριξης, από το χτύπημα της κρίσης λόγω Covid-19, είναι πιο εύκολα στην κατανόηση. Για αυτό όσοι πόνταραν στον Τεχνολογικό κλάδο στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, έχουν λόγους να πιέζουν με ρευστοποιήσεις τις μετοχές του κλάδου. Ο ΔΤΧ από τις 1385 μονάδες στις 8 Ιουλίου, πέταξε και χθες έπιασε τις 1635 σημειώνοντας άνοδο +18% σε 18 συνεδριάσεις.

Ωστόσο εχθρός των ρευστοποιήσεων σε επίπεδα ψηλότερα από +12% είναι η πιθανότητα να αποδειχθεί, πως θα μπορούσαν να γίνουν με κέρδη στη μετοχή πάνω από +22%. Σε αντιδιαστολή όσων υπογραμμίζανε ότι εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο, ελπίζοντας πως η αγορά θα επιστρέψει στις 750 μονάδες. Αυτή η περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο κυκλοφορεί ο Covid-19, που βρίσκοντας ανυπεράσπιστους ανθρώπους τους κάνει εργαστήριο για τις μεταλλάξεις του. Οι επιστήμονες προτιμούν να τους δίνουν ονόματα του ελληνικού αλφάβητου, με το στέλεχος Λάμδα να φαίνεται πως θα είναι η επόμενη απειλή της ζωής και της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Από το στρατόπεδο των αναλυτών που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σχολίασε μεταξύ άλλων : Ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α. παρά τις 10 προηγούμενες  συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που ευλόγως θα δελεάσουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Με τη συναλλακτική ραστώνη να μη συμβάλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, αποτρέποντας όμως παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις. Με την τεχνική ανάλυση να θεωρεί τις 907 μονάδες ως το κοντινότερο στόχο η υπέρβαση του οποίου σύντομα θα επιδιωχθεί.

Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικές  εξαμηνιαίες επιδόσεις των εταιρειών  με επικεφαλής τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη Wall Street (Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook)  συντηρούν την ευφορία στις αγορές. Με τις αγορές να περιμένουν τη σύνοδο στο Τζάκσον Χόλ  στις 26/8 προκειμένου να πληροφορηθούν κάτι περισσότερο σε σχέση με την πρόθεση της Federal να περιορίσει τις αγορές τίτλων. Ως τότε, το σκηνικό της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής θα οδηγεί σε εφησυχασμό τις αγορές…

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Οι νέες παραγγελίες για μεταποιημένα αγαθά στις ΗΠΑ ανήλθαν στα $506 δις τον Ιούνιο, καταγράφοντας άνοδο 1,5% σε μηνιαία βάση. Οι παραδόσεις ενισχύθηκαν 1,6% στα $499 δις  και τα αποθέματα ανήλθαν στα $740,7 δις.  Αν και οι επενδυτές παραμένουν προβληματισμένοι με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,8% ή 278,24 μονάδες στις 35.116,40, ο S&P 500 έπιασε νέο ιστορικό υψηλό, σημειώνοντας  άνοδο +0,82% στις 4.423,15 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,55% στις 14.761,29 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των ΙΒΜ (+1,9%) και Caterpillar (+1,8%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (-1,6%) και McDonalds (-1,3%).

Οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης οδήγησαν χθες την απόδοση του 10ετούς ομολόγου σε χαμηλό σχεδόν έξι μηνών και συγκεκριμένα στο 1,15% ενώ την Τρίτη η απόδοση του 10ετούς έδειξε τάσεις σταθεροποίησης στο 1,18%. Έτσι το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα σε σχέση με το ευρώ που αγόραζε 1,1867 δολάρια. «Η μετάλλαξη Δέλτα εξαπλώνεται στις ΗΠΑ και δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί μια ήπια υποχώρηση στην οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε η Solita Marcelli της UBS.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου οδήγησαν τις επιλογές των επενδυτών και έτσι προέκυψαν κέρδη στις περισσότερες αγορές μετοχών της Ευρώπης.

Στο πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων εμφανίστηκε πάλι αύξηση των τιμών στη γραμμή παραγωγής των εργοστασίων της ευρωζώνης τον Ιούνιο, στέλνοντας ένα ακόμα σήμα ότι ο πληθωρισμός δέχεται συνεχώς ανοδικές πιέσεις , σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Οι τιμές παραγωγού στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 1,4% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο, λόγω νέας αύξησης των τιμών της ενέργειας. Σε ετήσια βάση η αύξηση είναι 10,2%.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,2% στις 465,38 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,34% στις 7.105,72 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα μόλις -0,09% στις 15.555,08 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,72% στις 6.723,81 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ είχε οριακή άνοδο +0,02% με τον ισπανικό ΙΒΕΧ στο +0,16%.

Η γαλλική τράπεζα Societe Generale ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών το β’ τρίμηνο του έτους, χάρη στην ανάκαμψη της λιανικής τραπεζικής στη Γαλλία. Υπενθυμίζεται πως η Societe Generale είχε ανακοινώσει κέρδη ρεκόρ 814 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ενώ το περασμένο έτος είχε σημειώσει ζημιές 1,26 δισ. ευρώ. Παράλληλα κέρδη υψηλότερα των προβλέψεων ανακοίνωσε ο ενεργειακός κολοσσός BP, ενώ γνωστοποίησε επέκταση του μερίσματος και του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

ΧΑ

Η επιστροφή της ανησυχίας για την εξάπλωση του Covid-19 έφερε το -0,25%

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα είχε μέτριους όγκους. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις με διάρκεια ως το τέλος των συναλλαγών  αφορούσε πάνω από  τα μισά blue chip. Η μέτριων  διαστάσεων πτώση ξεκίνησε από τις πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών ενώ τα ανοδικά blue chip ήταν 11 και κέρδη πάνω από +0,50% είχαν μόνο 4 με διαφορετική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες έγιναν αρνητικές πρωταγωνίστριες και ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη καθοδική συνεισφορά, σήμερα κύρια στο δεύτερο μέρος και στο τέλος που χρειάστηκε να διαμορφωθούν οι τιμές κλεισίματος. Η επιτυχής στο πρώτο μέρος και ως τις 15:15 προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να περάσει  μέσος όρος ψηλότερα από τις 900 μονάδες αφού αρκετοί αναφέρονται σε μια αντίσταση που θα συναντήσει η αγορά στις 900. Και όντως τη συνάντησε και γύρισε σε πτώση.

Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας ανόδου  για τις μετοχές στα χρηματιστήρια του ευρώ στο διάστημα από τις 10:00 και μετά, ήταν σε αντιστοιχία με την ανοδική και σταθερή στο +0,30%, το μεγαλύτερο διάστημα, μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή πλάγια νευρική κίνηση, με αλλαγές πρόσημου που δεν παρουσίασε μεγάλες μεταβολές, όταν στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην, γεμάτη νευρικότητα, έναρξη κέρδη, που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε πτωτικά, και πέρασε σε πλάγια κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,5% η ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν βελτίωσε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,03%.  

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική άρα η αξία των ομολόγων μεγάλωσε. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, βελτίωσαν το αποτέλεσμα από την σταθερής κατεύθυνσης καθοδική δυναμική της αγοράς στην τελευταία ώρα ενώ στο τελευταίο τέταρτο η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω από τις 893,00 μονάδες. 

Ήταν σύνοδος που δεν υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 901,19 μονάδες στις 10:54 ενώ το κατώτερο μέρας στις 893,35 σημειώθηκε στις 17:00. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου και η αγορά είχε σταθερά  θετικό  πρόσημο ως τις 16:18 και αρνητικό μετά διαρκώς.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,32% στις 2151,95 από 2158,94 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,30%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +6,79%, ΕΕΕ +1,35%, ΔΕΗ +0,67%, ΣΑΡ +0,58%, ΑΔΜΗΕ +0,39%, ΟΤΕ +0,32%, ΕΥΡΩΒ +0,30%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1,00% οι ΑΛΦΑ -1,91%, ΕΤΕ -1,74%, ΜΥΤΙΛ -1,59%, ΑΡΑΙΓ -1,53%,  ΛΑΜΔΑ -1,43%, ΜΟΗ -1,38%, ΠΕΙΡ -1,03%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε καλύτερο βάσει  της μέσης αξίας συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,3 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 51,929 από 46,544 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα  9,724 εκατ. ευρώ από 3,372 τη Δευτέρα, για τις ΕΤΕ (6,539 εκατ. ευρώ), ΑΛΦΑ (995.685 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (962.800 ευρώ), ΛΑΜΔΑ (418.500 ευρώ), ΠΕΙΡ (363.750 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (239.750 ευρώ) και ΟΤΕ (54.761 ευρώ).

Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-1,10%).  Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 24,665 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-1,91%) απασχόλησε τα 6,020 εκατ., η ΕΤΕ (-1,74%) τα 4,296 εκατ. η ΠΕΙΡ (-1,03%) τα 3,948 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ +0,30% τα 2,415 εκατ.

Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς πέρασε στο  0,554% από 0,559%  στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας, με ανώτερο σήμερα  το 0,578%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (11 από 17) έναντι των καθοδικών (13 από 8) και ένα την ΤΕΝΕΡΓ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή -0,25% οδηγήθηκε στις 895,19 από 897,45 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2151,95 από 2158,94 μονάδες με μεταβολή -0,32%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 47 από 59 των καθοδικών 54 από 41 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 28 από 27 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος υποδηλώνει ασφάλεια για τις πρόσφατες επιλογές

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο άπαξ. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,11 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 6,99 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο οι 2167,39 μονάδες, ήρθε στις 10:53. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 17:09 και ήταν οι 2145,55 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2151,95 από 2158,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,32% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 4,640 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 186 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2164,00 μονάδες κατώτερο τις 2138,00 και τελευταίες πράξεις στις 2139,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2142,75 από 2145,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5432 από 5402 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 41 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2159,25 μονάδες κατώτερο τις 2147,00 και τελευταίες πράξεις στις 2147,00 με τιμή κλεισίματος στις 2140,00 από 2142,50 και ανήλθαν στις 251 από 265 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 549,25 από 555,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι υποχώρησαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 11 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 2050 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 20 συμβόλαια για  τιμή εξάσκησης τις  2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 10 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 10 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 1975 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν σε αξιοπρεπή επίπεδα στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: της ΑΛΦΑ με όγκο 5.626 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,11 ευρώ και 44.718 από 44.355 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 3.395 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,45 ευρώ και 316.305 από 315.784 ανοικτά ΣΜΕ.  Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3.332 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,43 ευρώ και 37.553 από 37.838 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 1380 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,798 ευρώ με 38.125 από 37.923 ανοικτά ΣΜΕ.  Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1375 από 1111 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ακολούθησαν τα 511 από 404 ΣΜΕ για ΜΙΓ, και τα 237 για ΜΥΤΙΛ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 8700 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 909 για ΟΠΑΠ, στα 705 για ΟΤΕ, στα 382 για ΔΕΗ και στα 352 για ΑΡΑΙΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΠΑΝΑΚΑΜΠΤΟΥΝ , ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΑΝΑΡΡΙΧΩΝΤΑΙ ΣΤΟ Χ.Α.

Τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο, διακόπηκε η πτωτική κίνηση του Γ.Δ. που είχε σημειωθεί κατά  το δίμηνο Μαίου-  Ιουνίου. Με την υγειονομική κρίση να επιτείνει την αβεβαιότητα σε σχέση με τη φετινή τουριστική κίνηση και  κατ΄ επέκταση το ρυθμό μεγέθυνσης που θα καταγραφεί φέτος.  Με το lockdown της Μυκόνου να κορυφώνει τα φοβικά σύνδρομα και την  αγορά να προσπερνά τις θετικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στο πεδίο της έγκρισης των ευρωπαϊκών πόρων τόσο σε σχέση με τα ύψους €32 δις. κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης που πρέπει να εκταμιευθούν ως το 2026 όσο και σε σχέση με τα ύψους €26,2 δις. κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα καταβληθούν ως το 2029. Με το χρηματιστήριο ωστόσο να παραμένει πεισματικά κάτω από τις 900 μονάδες και την συναλλακτική καχεξία να διατηρείται.

Όμως, τις τελευταίες ημέρες οι τραπεζικές εξελίξεις αλλάζουν το σκηνικό καθώς τα δεδομένα επαναφέρουν τον κλάδο στο προσκήνιο. Οι Βρυξέλλες συνομολόγησαν σε ευεργετικές ρυθμίσεις για τον αναβαλλόμενο φόρο που αποτελεί το 54% των ιδίων κεφαλαίων ώστε να αποτρέπεται η ανάγκη άμεσης ανακεφαλαιοποίησης υπέρ του δημοσίου στο βαθμό που απομειώνονται λόγω ζημιών. Παράλληλα, τα stress test της ΕΚΤ  επιβεβαίωσαν την κεφαλαιακή επάρκεια τόσο στο βασικό όσο και στο δυσμενές σενάριο για το σύνολο των συστημικών τραπεζών. Χωρίς μάλιστα να προσμετρούνται οι δράσεις των τραπεζών που έλαβαν χώρα το 2021, ενισχύοντας περισσότερο την καθαρή τους θέση. Το αποτέλεσμα των παραπάνω δεδομένων, οδηγεί σε συνέχιση της νηοπομπής των ανοδικών συνεδριάσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο και στην ανάκτηση των 900 μονάδων.

Την ίδια ώρα, οι βελτιωμένες επιδόσεις των δεικτών που ανήγγειλε το ΙΟΒΕ για  τον Ιούλιο, του οικονομικού κλίματος και των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία έχουν τη δική τους σημασία. Εκπέμποντας το μήνυμα ότι η άνθηση της βιομηχανικής παραγωγής, στη μεταλλουργία, την ενέργεια, τα τρόφιμα, τα πλαστικά, τις κατασκευές, την πληροφορική, τα χημικά και το φαρμακευτικό κλάδο  έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη. Τόσο λόγω της αναστολής εργασιών λόγω της πανδημίας όσο και λόγω του αυξημένου μεταφορικού κόστους που οδηγεί σε αυξημένες επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, υποκατάσταση εισαγωγών  και στρατηγική εξωστρέφειας και στην ελληνική βιομηχανία.

Με τα παραπάνω δεδομένα, ο Αύγουστος έχει τις προϋποθέσεις να είναι ένας ανοδικός μήνας για το Χ.Α. παρά τις 10 προηγούμενες  συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις που ευλόγως θα δελεάσουν αρκετούς στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Με τη συναλλακτική ραστώνη να μη συμβάλει σε αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον, αποτρέποντας όμως παράλληλα και τις αυξημένες πωλήσεις. Με την τεχνική ανάλυση να θεωρεί τις 907 μονάδες ως το κοντινότερο στόχο η υπέρβαση του οποίου σύντομα θα επιδιωχθεί.

Την ίδια ώρα, οι εξαιρετικές  εξαμηνιαίες επιδόσεις των εταιρειών  με επικεφαλής τους τεχνολογικούς κολοσσούς στη Wall Street (Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook)  συντηρούν την ευφορία στις αγορές. Με τις αγορές να περιμένουν τη σύνοδο στο Τζάκσον Χόλ  στις 26/8 προκειμένου να πληροφορηθούν κάτι περισσότερο σε σχέση με την πρόθεση της Federal να περιορίσει τις αγορές τίτλων. Ως τότε, το σκηνικό της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής θα οδηγεί σε εφησυχασμό τις αγορές…

Σήμερα

Οι μετοχές της Ασίας προχώρησαν στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος μιας εβδομάδας σήμερα  Τετάρτη 4/8, με οδηγό τα ισχυρά εταιρικά κέρδη των ΗΠΑ, αν και η διάθεση παρέμεινε επιφυλακτική καθώς η ταχέως εξαπλωθείσα παραλλαγή Delta του κορωνοϊού θολώνει τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας στις 8:30 σημείωνε άνοδο +0,92% στις 997,96 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τις 26 Ιουλίου. Ο Nikkei της Ιαπωνίας ήταν στο κόκκινο με πτώση -0,24% ενώ οι κινεζικές μετοχές ενισχύονται με τον δείκτη των blue-chip να ενισχύεται στις 8:40 κατά +0,62%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν πιο σταθερές με άνοδο +0,36%, αλλά το συναίσθημα αμαυρώθηκε από την ασταμάτητη αύξηση των λοιμώξεων από την μετάλλαξη Delta στο Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα κέρδη από τις αμερικανικές εταιρείες τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξήσει τις ήδη υψηλές προβλέψεις της Wall Street για το πώς θα είναι η αύξηση των κερδών του δεύτερου τριμήνου σε σχέση με πέρυσι. Σχεδόν το 90% των εταιρειών που είναι εισηγμένες στον S & P500 έχουν εμφανίσει θετικές εκπλήξεις στα κέρδη τους για το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τον Tapas Strickland οικονομολόγο της Εθνικής Τράπεζας της Αυστραλίας.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προειδοποίησαν για την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στο Δέλτα στην Ασία, με τα κινεζικά ΜΜΕ να αναφέρουν ότι 31 επαρχιακές περιοχές έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να αποφεύγουν περιττά ταξίδια λόγω των πρόσφατων εστιών.