Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 03 Αυγούστου 2021 09:06

Market Beat: Την άνοδο στην Αθήνα διατήρησαν οι Τράπεζες, αλλά σήμερα χρειάζονται συμπαραστάτες  

Η στατιστική στις αγορές αξιών έχει μέσα της πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συνάρτησης με την ψυχολογία των επενδυτών, χωρίς ωστόσο να είναι ασήμαντο το ύψος του όγκου ανά ημέρα και όχι μόνο. Καθώς οι εγκλωβισμένοι σε διάφορα επίπεδα τιμών έχουν, συνήθως και όχι πάντα, συγκεκριμένες αντιδράσεις, όπως και οι κερδισμένοι. Εδώ και μήνες οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν την ανάγκη να παρακολουθείται η στατιστική προϊστορία κάθε μετοχής και να μην χρησιμοποιούνται μόνο τα μηνύματα της τεχνικής ανάλυσης που στέλνουν οι βασικοί δείκτες. Έχουν απόλυτο δίκαιο και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι πιθανότερο να χρειάζεται τη συμβουλή, αυτών ακριβώς, των επαγγελματιών της αγοράς. Όσοι μπορούν να διαχειριστούν τη στατιστική προϊστορία με τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, βλέπουν πως η τάση για ρευστοποίηση θέσεων μερικές φορές σχετίζεται με την ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις βραχυχρόνιων οριζόντων και άλλοτε με συναλλαγές που διαμορφώθηκαν μήνες πριν.

Η στατιστική στις αγορές αξιών έχει μέσα της πολύ μεγαλύτερο ποσοστό συνάρτησης με την ψυχολογία των επενδυτών, χωρίς ωστόσο να είναι ασήμαντο το ύψος του όγκου ανά ημέρα και όχι μόνο. Καθώς οι εγκλωβισμένοι σε διάφορα επίπεδα τιμών έχουν, συνήθως και όχι πάντα, συγκεκριμένες αντιδράσεις, όπως και οι κερδισμένοι.

Εδώ και μήνες οι εγχώριοι αναλυτές τονίζουν την ανάγκη να παρακολουθείται η στατιστική προϊστορία κάθε μετοχής και να μην χρησιμοποιούνται μόνο τα μηνύματα της τεχνικής ανάλυσης που στέλνουν οι βασικοί δείκτες. Έχουν απόλυτο δίκαιο και όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι πιθανότερο να χρειάζεται τη συμβουλή, αυτών ακριβώς, των επαγγελματιών της αγοράς. Όσοι μπορούν να διαχειριστούν τη στατιστική προϊστορία με τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, βλέπουν πως η τάση για ρευστοποίηση θέσεων μερικές φορές σχετίζεται με την ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις βραχυχρόνιων οριζόντων και άλλοτε με συναλλαγές που διαμορφώθηκαν μήνες πριν.

Χθες με ημερήσια πτώση πάνω από -0,5% από τα blue chip βρέθηκαν οι ΑΡΑΙΓ -2,96% ενώ τον Ιούλιο η ΑΡΑΙΓ κέρδισε +2,08% με εβδομαδιαία άνοδο +5,68%. Στην περίπτωση αυτή πιθανότερη αιτία των πιέσεων ήταν η απόφαση να μεταβληθούν από λογιστικά σε πραγματικά τα κέρδη από την πρόσφατη εκτίναξη στο τέλος του Ιουλίου. Η ΣΑΡ έχασε χθες -1,36% ενώ τον Ιούλιο έχασε -1,12% ενώ στη βδομάδα ήταν στις αμετάβλητες σε ετήσια βάση η ΣΑΡ χάνει -5,88% και συνεπώς η μετοχή βρίσκεται για την ώρα υπό επενδυτική δυσμένεια. Η ΔΕΗ υποχώρησε -0,99% χθες, με επίδοση τον Ιούλιο  +0,89% κατόπιν ανόδου +2,84% στην τελευταία του εβδομάδα ωστόσο τα κέρδη του στο 2021 δικαιολογούν τις πιέσεις σε μέρες που το σύστημα της εταιρίες δοκιμάζεται από την εκτίναξη της θερμοκρασίας. Όσο για την ΛΑΜΔΑ που έπεσε κατά -0,59% θυμίζουμε πως ήταν  η μετοχή του 25άρη με τη μεγαλύτερη άνοδο τον  Ιούλιο κατά +12,10% με μεταβολή την περασμένη εβδομάδα +6,44%. Οι πιέσεις σε αυτή μπορεί να ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειας ενθυλάκωσης κερδών από το πρόσφατο ράλι.

Στην τρέχουσα φάση είναι στατιστικά σπάνιο να μην περάσει ο ΓΔ στη ζώνη των 897 ως 907 μονάδων και να χτυπήσει στο άνω όριο. Το “επιβάλλουν” οι συναλλαγές από τις 12 ως τις 16 Απριλίου, από τις 14 ως τις 18 Μαΐου και από τις 31  Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου. Αλλά ποια θα είναι η συνέχεια της βραχυπρόθεσμης τάσης,  δεν προσφέρεται από τώρα. Όσο για τη μακροπρόθεσμη, θέλει ακόμα κλεισίματα μερικά επίπεδα τιμών ψηλότερα, για να μεταμορφωθεί σε ανοδική από πλάγια, με τινάγματα και βυθίσεις από τον Μάρτιο και μετά.

Στην αγορά ομολόγων συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων με την απόδοση στο 10ετές ελληνικό ομόλογο αναφοράς στο 0,562%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), από τον Μάρτιο του 2020, έχει προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων συνολικής αξίας  29,42 δις ευρώ μέσω του έκτακτου προγράμματος στήριξης, για την κρίση που προέκυψε λόγω πανδημίας (PEPP). Σημειώνεται ότι πλησιάζονται τα όρια αγορών των ελληνικών ομολόγων που είναι περίπου 33 δις ευρώ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Οι επενδυτικές επιλογές έδειξαν στην πρώτη συνεδρίαση του Αυγούστου την κάμψη στο φρόνημα των συμμετεχόντων στο δεύτερο μέρος των συναλλαγών που κυριάρχησαν οι επιφυλάξεις. Ο μεταποιητικός τομέας των ΗΠΑ συνέχισε να αναπτύσσεται τον Ιούλιο, αν και με πιο αργό ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Έτσι ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 59,5 μονάδες τον περασμένο μήνα από 60,6 τον Ιούνιο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο. Αξίζει να θυμίσουμε πως κάθε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες καταδεικνύει ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης, ο οποίος αντιστοιχεί στο 11,9% της αμερικανικής οικονομίας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μικρή άνοδο στις 60,9 μονάδες.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,28% ή 97,3 μονάδες στις 34.838,16, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,18% στις 4.387,16 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα μόλις 0,06% στις 14.681,07 μονάδες. Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (+1,5%) και UnitedHealth (+0,9%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Visa (-2,6%) και McDonalds (-1,1%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,17% ενώ νωρίτερα είχε πιάσει χαμηλό ημέρας στο 1,15%. Για αυτό το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα σε σχέση με το ευρώ που αγόραζε 1,1870 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Η μεταποιητική δραστηριότητα της ευρωζώνης συνέχισε να επεκτείνεται τον Ιούλιο, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων οδήγησε σε εκτίναξη της ζήτησης, όμως τα προβλήματα στην προσφορά έστειλαν στα ύψη τα κόστη εισροών. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του IHS Markit, ο δείκτης PMI μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 62,8 μονάδες τον Ιούλιο από το ρεκόρ των 63,4 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, αλλά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για διαμόρφωση του δείκτη στις 62,6 μονάδες. Ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε από τις 62,6 μονάδες τον Ιούνιο στις 61,1 τον Ιούλιο.

Πιθανά για αυτό ξεκίνησε ο Αύγουστος με κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με  την προσοχή των επενδυτών στραμμένη επίσης στα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, κέρδη υψηλότερα του αναμενόμενου ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η HSBC, ενώ θα δώσει μέρισμα για δεύτερη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία Covid-19.

Στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,59% στις 464,45 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,7% στις 7.081,72 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα +0,16% στις 15.568,73 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,95% στις 6.675,90 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε οριακά -0,05% ενώ ο Ισπανικός ΙΒΕΧ κέρδισε 0,96%.

ΧΑ

ΧΑ: Η ώθηση κατά +1,03%, από κέρδη σε 17 blue chip έφερε τη δέκατη ανοδική σύνοδο στη σειρά

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα είχε χαμηλούς σχετικά όγκους. Η διάθεση για ρευστοποιήσεις με διάρκεια ως το τέλος των συναλλαγών  αφορούσε 8 blue chip. Η σημαντικών  διαστάσεων άνοδος στηρίχθηκε για άλλη μια μέρα στη σειρά στα κέρδη 17 μετοχών του FTSE25 με διαφορετική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες έγιναν πρωταγωνίστριες ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη θετική  συνεισφορά, σήμερα κύρια στο δεύτερο μέρος και στο τέλος που χρειάστηκε να διαμορφωθούν οι τιμές κλεισίματος. Για δεύτερη μέρα στη σειρά πυλώνες της ανόδου ήταν, εκτός από τα 8 blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ με άνοδο πάνω από +1%, οι ΕΤΕ και ΑΛΦΑ.  Η επιτυχής προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να περάσει  μέσος όρος ψηλότερα από τις 897 μονάδες καθώς θα άνοιγε ο δρόμος προς 907 ενώ αρκετοί αναφέρονται σε μια αντίσταση που θα συναντήσει η αγορά στις 900.

Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας ανόδου  για τις μετοχές στα χρηματιστήρια του ευρώ στο διάστημα από τις 10:00 και μετά, ήταν σε αντιστοιχία με την ανοδική αλλά σταδιακά διογκούμενη , το μεγαλύτερο διάστημα, μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή πλάγια ανοδική κίνηση,  που δεν παρουσίασε μεγάλες μεταβολές, όταν στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην, γεμάτη νευρικότητα, έναρξη κέρδη, που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά, και πέρασε σε πλάγια κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,8% η ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν βελτίωσε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx 600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,55%.  

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική άλλα η αξία των ομολόγων μεγάλωσε. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, βελτίωσαν το αποτέλεσμα από την σταθερής κατεύθυνσης ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος ενώ στο τελευταίο τέταρτο η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω από τις 896,00 μονάδες. 

Ήταν σύνοδος που δεν υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Ο ΓΔ από τις 11:40 ως τις 17:00 κινήθηκε ανάμεσα στις 891 και τις 896,8 μονάδες. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 898,02 μονάδες στις 17:12 ενώ το κατώτερο μέρας στις 889,85 σημειώθηκε στις 10:30. Δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου και η αγορά είχε σταθερά  θετικό  πρόσημο διαρκώς.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,23% στις 2158,94 από 2132,69 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,83%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +8,53%, ΑΛΦΑ +5,36%, ΕΤΕ +3,47%, ΒΙΟ +2,56%, ΟΛΠ +2,38%, ΜΠΕΛΑ +2,09%, ΟΤΕ +1,43% ΤΕΝΕΡΓ +1,41%, ΕΛΠΕ +1,39% και ΜΟΗ +1,18%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,5% οι ΑΡΑΙΓ -2,96%, ΣΑΡ -1,36%, ΔΕΗ -0,99%, ΛΑΜΔΑ -0,59%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο βάσει  της μέσης αξίας συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,3 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 46,544 από 67,519 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα  3,372 εκατ. ευρώ από 2,017 για τις ΑΛΦΑ (1,277 εκατ. ευρώ), ΜΠΕΛΑ (1,078 εκατ. ευρώ), ΔΕΗ (879.027 ευρώ), ΕΝΤΕΡ (137.550 ευρώ).

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,66%).  Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ήταν 19,728 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (+5,36%) απασχόλησε τα 8,567 εκατ., η ΕΤΕ +3,47% τα 3,989 εκατ. η ΠΕΙΡ (+0,69%) τα 2,372 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ -0,13% τα 3,463 εκατ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς πέρασε στο  0,562% από 0,577% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,624%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 17) έναντι των καθοδικών (8 από 8) και  κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,03% οδηγήθηκε στις 897,45 από 888,26 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2158,94 από 2132,69 μονάδες με μεταβολή +1,23%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 59 από 42 των καθοδικών 41 από 62 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 27 από 19 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Αναγνώρισαν την προσέγγιση του FTSE25 στις 2150, αλλά… ακόμα επιφυλάσσονται

Από τις τιμές εξάσκησης στα δικαιώματα προαίρεσης του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης γίνεται εμφανής η αναγνώριση της κατάκτησης τιμών πάνω από τις 2150 μονάδες αλλά από τις κινήσεις στα ΣΜΕ φαίνεται ότι οι traders δεν έχουν πεισθεί για τη δυνατότητά του να συνεχίσει ανοδικά. 

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,46 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 26,25 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2160,27 μονάδες, ήρθε στις 16:43. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2137,15. Το κλείσιμο στις 2158,94 από 2132,69 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,23% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 6,915 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 504 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2160,00 μονάδες κατώτερο τις 2136,00, και τελευταίες πράξεις στις 2158,25, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2145,75 από 2119,75 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5402 από 5524 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 6 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2155,00 μονάδες κατώτερο τις 2136,50 και τελευταίες πράξεις στις 21555,00 με τιμή κλεισίματος στις 2142,50 από 2120,00 και ανήλθαν στις 265 από 261 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 555,50 από 541,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 6.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι δεν άλλαξαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 50 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 70 συμβόλαια για  τιμές εξάσκησης από 2050 ως τις  2200 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 115 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2000 και τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2050 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά παρέμειναν σε αξιόλογα επίπεδα στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 5.404 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,47 ευρώ και 315.784 από 314.198 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΑΛΦΑ με όγκο 6.023 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,15 ευρώ και 44.355 από 44.933 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2.678 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,48 ευρώ και 37.838 από 37.920 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΕΥΡΩΒ με 4823 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,796 ευρώ με 37.923 από 37.071 ανοικτά ΣΜΕ.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 1111 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ακολούθησαν τα 660 ΣΜΕ για ΦΡΛΚ, τα 404 για ΜΙΓ και τα 327 από 266 για ΔΕΗ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Τρίτη, καθώς η παραλλαγή του κορωνοϊού Delta εξαπλώθηκε στις πιο σημαντικές αγορές της περιοχής και έθεσε τις κινεζικές αρχές σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής, κλονίζοντας το φρόνημα των επενδυτών.

Η διαπραγμάτευση στην Ασία δέχθηκε την αρνητική επίδραση από την πτώση των δεικτών στη Wall Street αφού οι επενδυτές εκεί θεώρησαν επικίνδυνο τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Delta στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Έτσι ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας που μειώθηκε κατά 0,40% στις αρχές της διαπραγμάτευσης, στις 8:45 δική μας ώρα υποχωρεί οριακά -0,08% ευρισκόμενος στις 660,93 μονάδες. Ο ιαπωνικός Nikkei είχε πτώση τότε -0,52% ενώ στις πρώτες συναλλαγές έχανε -0,85%. Ο δείκτης των blue chip της Κίνας CSI300 μειώθηκε αρχικά κατά -0,80%, ενώ στις 8:45 υποχωρούσε -0,07% και ήταν στις 4930,62 μονάδες κα τότε ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεφτε κατά -0,47%. Ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας, ο S & P/ASX200 είναι χαμηλότερα -0,38%. Η Κεντρική  Τράπεζα της Αυστραλίας αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,10% όταν συνεδριάσει αργότερα μέσα στην ημέρα, αλλά θα ανατρέψει την απόφαση μείωσης του προγράμματος χαλάρωσης του Ιουλίου λόγω των επιπτώσεων των lockdown  στο Σίδνεϊ και στο Μπρίσμπεϊν που προκλήθηκαν από την εξάπλωση της παραλλαγής Delta.

Στην Κίνα, η εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα από τις ακτές της ηπειρωτικής χώρας στις εσωτερικές πόλεις της ώθησε τις αρχές να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της επιδημίας.

«Εκατομμύρια έχουν κλειδωθεί στην Κίνα μετά τη χειρότερη επιδημία από την έναρξη της κρίσης του COVID και οι κίνδυνοι για τις αλυσίδες εφοδιασμού θα έχουν περισσότερες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η Elizabeth Tian,  της Citigroup. Προσθέτοντας στο αρνητικό συναίσθημα, η συνεχιζόμενη ανησυχία των επενδυτών για την αύξηση των κινεζικών επίσημων ρυθμίσεων σε τομείς που αφορούν  από την τεχνολογία, τη fintech έως και την εκπαίδευση.