Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 07:02

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ, για τρίτη ημέρα, κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co. και της AU Optronics Corp. σημείωναν κέρδη μετά την ανακοίνωση της LG.Philips LCD Co. ότι οι ζημίες της ήταν χαμηλότερες από τις εκτιμήσεις μερίδας οικονομικών αναλυτών.

Οι μετοχές της BHP Billiton Ltd. και της Alumina Ltd. οδηγούσαν την άνοδο μεταξύ των μετοχών των μεταλλουργιών, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών και την επίδοση της Alcoa Inc. των ΗΠΑ που πραγματοποίησε το πιο κερδοφόρο παρά ποτέ τρίμηνο.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,4%, φθάνοντας στις 148,16 μονάδες στις 10:40 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα και στα υψηλότερα επίπεδα από τις 27 Φεβρουαρίου. Η άνοδος τριών ημερών θα είναι η μακροβιότερη για τον περιφερειακό δείκτη από την αντίστοιχη που σημείωσε την περίοδο που έληξε στις 26 Μαρτίου.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei 225, αναρριχήθηκε 0,1%, φθάνοντας στις 17.685,38 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο 0,2%. Τα κέρδη ήταν περιορισμένα μετά την έκθεση που έδειξε ότι οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία μειώθηκαν περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Φεβρουάριο. Οι μετοχές της Kubota Corp. της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής αγροτικού εξοπλισμού της χώρας, οδηγούσαν την πτώση.

Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, με τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Ν. Κορέα και τη Σιγκαπούρη, να οδεύουν σε νέα υψηλά επίπεδα. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία και τις Φιλιππίνες.

Κέρδη σημείωσαν χθες οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά τη βελτίωση των προοπτικής για την Intel Corp. και την Exxon Mobil Corp. O Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε άνοδο για όγδοη ημέρα, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον Μάρτιο του 2003.

Οι μετοχές της BHP, της μεγαλύτερης μεταλλουργίας στον κόσμο κέρδιζαν 0,8%, φθάνοντας στα 30,73 δολ. Αυστραλίας η μία και οι μετοχές της Rio Tinto Group, της τρίτης μεγαλύτερης στον κόσμο, αναρριχήθηκαν 2,6%, φθάνοντας στα 83,89 δολ. Αυστραλίας η μία.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του ψευδαργύρου, σημείωσε χθες άνοδο 2,4%. Ο χαλκός αναρριχήθηκε 4,9%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα επτά μηνών.