Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 11 Απριλίου 2007 10:39

Xstrata: Προς πώληση των περιουσιακών στοιχείων αλουμινίου

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων αλουμινίου στην εταιρεία επενδύσεων Apollo Management LP προς 1,15 δισ. δολ., έκλεισε η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χαλκού και νικελίου στον κόσμο, Xstrata Plc. Τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στις ΗΠΑ και την Τζαμάϊκα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Ζυρίχη. Τα εν λόγω στοιχεία αποκτήθηκαν πέρυσι, όταν η Xstrata απέκτησε ορυχείο στον Καναδά από την Falconbridge Ltd.

Η τιμή του αλουμινίου που χρησιμοποιείται στα αυτοκίνητα και στα κουτιά αναψυκτικών, υστέρησε των λοιπών βιομηχανικών μετάλλων, όπως του χαλκού και του νικελίου εξ αιτίας της αύξησης των προμηθειών από την Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα προμήθειας του μετάλλου στον κόσμο.

Η Apollo, που εδρεύει στη Ν. Υόρκη, θα αποκτήσει ένα χυτήριο αλουμινίου στο Τενεσί, τρεις μύλους ελασματοποίησης στις ΗΠΑ, μερίδιο 50% σε μονάδα επεξεργασίας στη Λουϊζιάνα και ένα ορυχείο βωξίτη στην Τζαμάϊκα.

Η εμπορική συναλλαγή, που αποτελεί αντικείμενο έγκρισης των αρμοδίων αρχών, θα ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με την Xstrata.