Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 09:13

Market Beat: Την άνοδο στην Αθήνα διατηρεί η ροή των ειδήσεων και το φινάλε του μήνα

Το πρωτοσέλιδο της Ν σήμερα αναφέρεται στην εξέλιξη που υπήρξε στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των Τραπεζών. Όλες οι πηγές ενημέρωσης εμφανίζουν ως σημαντική είδηση την έγκριση πρώτα από κάθε άλλη χώρα του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. τα 21 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για μια πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία, για περισσότερη κοινωνική συνοχή, για μια νέα προσέγγιση στους τομείς της αλιείας και της ναυτιλίας. Με αφορμή την έγκριση, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεδιάσκεψη εργασίας με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Το πρωτοσέλιδο της Ν σήμερα αναφέρεται στην εξέλιξη που υπήρξε στο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας των Τραπεζών. Όλες οι πηγές ενημέρωσης εμφανίζουν ως σημαντική είδηση την έγκριση πρώτα από κάθε άλλη χώρα του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν. τα 21 δισ. ευρώ είναι διαθέσιμα για μια πιο πράσινη και ψηφιακή οικονομία, για περισσότερη κοινωνική συνοχή, για μια νέα προσέγγιση στους τομείς της αλιείας και της ναυτιλίας. Με αφορμή την έγκριση, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε τηλεδιάσκεψη εργασίας με την επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ, Ελίζα Φερέιρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ακόμα και χωρίς αυτές τις εξελίξεις μετά την χθεσινή άνοδο αρκεί ένα κλείσιμο ψηλότερα από τις 885 μονάδες θα καταστήσει τη μεταβολή του Ιουλίου οριακά ανοδική. Με την όγδοη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση το φρόνημα των αισιόδοξων αναλυτών ισχυροποιήθηκε και επιμένουν στα επιχειρήματά τους πως η άνοδος δικαιολογείται με βάση τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις για την μελλοντική ανάπτυξη. Αλλά υπάρχουν και φωνές που ειδοποιούν με επίσης αξιόλογα επιχειρήματα πως ακόμα το ποτήρι είναι μισοάδειο.

Μερικές φορές η σταθερότητα στην τακτική που επιλέγουν οι θεσμικοί για να οδηγήσουν την αγορά ψηλότερα, σε περιόδους που οι ιδιώτες επενδυτές δεν θέλουν ούτε την εξέλιξη των τιμών των μετοχών του χαρτοφυλακίου τους να κοιτάξουν, προκαλεί σχόλια που δεν είναι κολακευτικά. Ωστόσο μπορεί ο τζίρος να είναι χαμηλός, όμως χαμηλοί είναι και οι τόνοι στην αγορά.

οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο είναι παρεξηγημένες με τόσους και τόσους πικραμένους μικροεπενδυτές από το 1999 και τη ρετσινιά πως το χρηματιστήριο είναι μια ακόμα καπιταλιστική παγίδα. Αλλά μερικά φαινόμενα υπογραμμίζουν πως η επιλεκτικότητα στην Αθηναϊκή αγορά φέρνει αποδόσεις, που δεν τις φαντάζεται ο συνταξιούχος που αγωνιά για τα γερατειά του.

Για όσους όμως παρακολουθήσουν τις παρατηρήσεις των χρηματιστηριακών εταιριών, για παράδειγμα της ΜΥΤΙΛ, η μετοχή φαίνεται πως είναι επενδυτικά γοητευτική για πολλούς λόγους. Η Piraeus Sec. επισημαίνει ότι το μερίδιο Αγοράς της Protergia αυξήθηκε στο 8,2%, με το Πελατολόγιο να φτάνει τους 315.000. Η Axia επισημαίνει ότι ο Επικεφαλής του Ομίλου επαναβεβαίωσε την εκτίμηση για κέρδη 260 εκατ. ευρώ την επόμενη χρονιά. Η Optima τονίζει ότι η εικόνα για το δεύτερο εξάμηνο παραμένει θετική και δίνει έμφαση στις υψηλές τιμές των Μετάλλων, που σταδιακά θα βοηθήσουν την κερδοφορία. Η Alpha Finance και η Euroxx Sec. στέκονται στη συμφωνία με τη ΔΕΗ για τις τιμές πώλησης Ρεύματος και στο ότι η Διοίκηση δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν προκαταβολές. Η Pantelakis σημειώνει ότι υπάρχει σημαντικό ανοδικό περιθώριο για το 2022.

Τα αναφέρουμε μαζεμένα, γιατί η αγορά βρίσκεται σε περίοδο που όταν “λαλούν” πολλά κοκόρια… ξημερώνει γρήγορα. Οι τακτικοί αναγνώστες θυμούνται ότι η στήλη, λίγο πριν ξεκινήσει η τρέχουσα ομόδικη ανοδική κίνηση του ΔΤΡ, αναφέρθηκε στη κινητικότητα που υπήρξε στις συναλλαγές των Τραπεζικών blue chip. Αλλά χρειάστηκαν οι τοποθετήσεις επί των ελληνικών τραπεζών από τρεις μεγάλους επενδυτικούς Οίκους παγκόσμιας εμβέλειας, για να καταγράψουν σήμερα σημαντικά κέρδη αρκετές από αυτές. Τα παράγωγα επίσης είναι αυτή την εποχή αρκετά… μαρτυριάρικα και αναμένουμε, με βάση τα μηνύματα που συλλάβαμε, να έρθει η ώρα της ΕΥΡΩΒ, για να εντυπωσιάσει με το αγοραστικό ενδιαφέρον που θα παρουσιαστεί για αυτή.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα ενώ τα μακροοικονομικά δεδομένα έδειξαν πως η οικονομία ανέκαμψε στα προ πανδημίας επίπεδα.  Η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε σταθερά το δεύτερο τρίμηνο, θέτοντας το επίπεδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος πάνω από την κορυφή πριν από την πανδημία, αλλά ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν πιο αργός από ό, τι περίμεναν οι οικονομολόγοι. Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε με ρυθμό 6,5% σε ετήσια βάση, αρκετά κάτω από το 8,4% που προέβλεπαν οι αναλυτές του Dow Jones.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,44% στις 35.084,53 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 0,11% υψηλότερα στις 14.778,26 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,42% στις 4.419,15 μονάδες.

Eν τω μεταξύ, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 400.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου. Το νούμερο είναι σχεδόν διπλάσιο από τα προ πανδημίας επίπεδα και πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για 385.000 αιτήσεις. Πτώση 1,9% σημείωσαν οι επικείμενες πωλήσεις κατοικιών τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Κτηματομεσιτών.

Στο ταμπλό, η Robinhood έκανε ντεμπούτο στη Wall Street στα 38 δολάρια αλλά έφτασε να υποχωρεί ως και 10%. Το PayPal βούτηξε 5% και το Facebook διολίσθησε 3%. Άλμα 4% σημείωσε η μετοχή της Ford. Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου έμεινε αμετάβλητη στο 1,26%.  Το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,183 δολάρια ανά ευρώ.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές αντιδρώντας σε έναν νέο γύρο εταιρικών αποτελεσμάτων και την ανακοίνωση της Fed, οδήγησαν ψηλότερα τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Πέμπτη 29/7. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε +0,49% υψηλότερα στις 463,98 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε +0,88% στις 7.078,42 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε +0,45% υψηλότερα στις 15.640,47 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο +0,37% στις 6.637,77 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε κέρδη +1,01% στις 25.516,46 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX κινήθηκε +0,6% υψηλότερα στις 8.786,30 μονάδες. 

Από το μέτωπο των αποτελεσμάτων, η Credit Suisse έκλεισε 2% χαμηλότερα αφού ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 253 εκατ. ελβετικά φράγκα (278,3 εκατ. δολάρια) για το δεύτερο τρίμηνο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Η Volkswagen ανακοίνωσε πως τα λειτουργικά κέρδη προ έκτακτων στοιχείων άγγιξαν τα 11,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για premium αυτοκίνητα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν τριπλασιάστηκαν. Η μετοχή ενισχύθηκε +1,4%.

ΧΑ

Με τη βοήθεια των Τραπεζών και της ΕΕΕ ήρθε το +0,54% και το 8 Χ 8 

Η προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους. Η διάθεση για ήπιες ρευστοποιήσεις αφορούσε 11 blue chip. Σήμερα η άνοδος ήταν μικρών διαστάσεων ενώ στηρίχθηκε στα μεγάλα κέρδη 7 μετοχών με διαφορετική βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες έγιναν πρωταγωνίστριες ήταν ο κλάδος που είχε υπολογίσιμη θετική  συνεισφορά, σήμερα που χρειάστηκε. Για δεύτερη μέρα στη σειρά πυλώνες της ανόδου ήταν, εκτός από τα 4 blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ, οι ΕΤΕ ΠΕΙΡ και η ΑΛΦΑ.  Η ανεπιτυχής προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς αφορούσε στο να περάσει  μέσος όρος ψηλότερα από τις 885 μονάδες.

Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας ανόδου  για τις μετοχές στα χρηματιστήρια του ευρώ ήταν σε αντιστοιχία με την ανοδική αλλά μικρή το μεγαλύτερο διάστημα μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή ανοδική κίνηση,  που δεν εμφάνισε μεγάλες μεταβολές, όταν στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη κέρδη που σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε ανοδικά, και πέρασε σε πλάγια κίνηση με κέρδη της τάξης του +0,3% ως +1,00% η ανοδική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν άλλαξε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ,  η μεταβολή για τον Eurostoxx600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του +0,60%.  

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, βελτίωσαν το αποτέλεσμα από την άνευ σταθερής κατεύθυνσης δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος ενώ στο τελευταίο τέταρτο η αγορά άφησε τον ΓΔ πάνω από τις 881 μονάδες. 

Ήταν ωστόσο σύνοδος που υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Ο ΓΔ από τις 14:55 ως τις 16:40 κινήθηκε ανάμεσα στις 882,2 και τις 883,2 μονάδες. Το  ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 884,96 μονάδες στις 12:30 ενώ το κατώτερο μέρας στις 878,07 σημειώθηκε στις 10:31, ήταν συνεπώς οριακά ψηλότερα +0,01% από το κλείσιμο της Τετάρτης στις 877,99. Άρα δεν υπήρξαν αλλαγές πρόσημου και η αγορά είχε σταθερά  θετικό  πρόσημο.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,67% στις 2115,65 από 2101,47 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -0,39%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΑΡΑΙΓ +3,47%, ΕΤΕ +3,00%, ΕΕΕ +2,17%, ΠΕΙΡ +1,77%, ΑΛΦΑ +1,62%, ΜΥΤΙΛ +1,39%, ΟΛΠ +1,14%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,5% οι ΜΠΕΛΑ -1,93%, ΕΥΔΑΠ -1,49%, ΕΛΠΕ -1,37%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,36%, ΜΟΗ -0,65%, ΕΧΑΕ -0,63%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο βάσει  της μέσης αξίας συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,7 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 41,506 από 43,345 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 1,655 από 6,689 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο  για τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ (423.000 ευρώ), ΟΠΑΠ (355.500 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (90.798 ευρώ), ΕΝΤΕΡ (786.000 ευρώ).

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 16,498 από 12,253 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,49%).  Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +1,62% με όγκο 5,716 από 3,956 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,0975 από 1,080 ευρώ.

ΕΤΕ +3,00% με όγκο 2,008 από 0,948 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,298 από 2,231 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ +0,28% με όγκο 3,074 από 1,679 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7820 από 0,7798 ευρώ.

ΠΕΙΡ +1,77% με όγκο 2,315 από 1,516 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,382 από 1,358 ευρώ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 4 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,599% από 0,605% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,619%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 16) έναντι των καθοδικών (11 από 7) και  κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,54% οδηγήθηκε στις 882,74 από 877,99 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2115,65 από 2101,47 μονάδες με μεταβολή +0,67%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 63 από 52 των καθοδικών 44 από 53 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 16 από 20 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Δεν άλλαξαν τα στοιχήματα παρά την άνοδο

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και του μήνα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο στο άνοιγμα και στο πρώτο μόνο λεπτό και στο θετικό το υπόλοιπο διάστημα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,18 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο οι 2120,26 μονάδες, ήρθε στις 12:31. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2100,63, μονάδες. Το κλείσιμο στις 2115,65 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,67% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 8,557 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 685 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2118,25 μονάδες κατώτερο τις 2090,00, τελευταίες πράξεις στις 2109,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2102,75 από 2087,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5471 από 5281 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 84 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2112,00 μονάδες κατώτερο τις 2094,25 και τελευταίες πράξεις στις 2108,75 με τιμή κλεισίματος στις 2099,00 από 2083,00 και ανήλθαν στις 196 από 227 οι ανοικτές θέσεις.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι τιμές εξάσκησης ενισχύθηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 62 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2200 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε στα 80 συμβόλαια για  τιμές εξάσκησης από τις 2000 ως τις  2150 μονάδες ενώ την προηγούμενη ήταν ανύπαρκτος. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 8 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 80 συμβολαίων για τιμές εξάσκησης στις 2000 και τις  2100 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 531,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 11 από 12.

Στην υποκείμενη αγορά ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 16,498 από 12,253 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,49%).  Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ +1,62% με όγκο 5,716 από 3,956 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,0975 από 1,080 ευρώ.

ΕΤΕ +3,00% με όγκο 2,008 από 0,948 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,298 από 2,231 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ +0,28% με όγκο 3,074 από 1,679 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7820 από 0,7798 ευρώ.

ΠΕΙΡ +1,77% με όγκο 2,315 από 1,516 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,382 από 1,358 ευρώ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8086 από 1295 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,30 ευρώ και 36.207 από 34.357 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 7363 από 1545 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,37 ευρώ και 323.461 από 322.860 ανοικτά ΣΜΕ.

της ΑΛΦΑ με όγκο 4610 από 2335 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,08 ευρώ και 39.446 από 38.427 ανοικτά ΣΜΕ.  

της ΕΥΡΩΒ με 3376 από 2750 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,784 ευρώ με 35.347 από 33.956 ανοικτά ΣΜΕ.  

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 416 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ακολούθησαν τα 182 από 200 για ΔΕΗ και τα 174 από 194 ΣΜΕ για ΑΔΜΗΕ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 7.000 συμβόλαια για ΟΤΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Πέτρος Στεριώτης  πιστοποιημένος Χρηματοοικονομικός Αναλυτής

Μετά από έναν μήνα ταλαιπωρίας, που κόστισε στο Γενικό Δείκτη 100 περίπου μονάδες, το (μέχρι την Τετάρτη) “7 στα 7” ανοδικών συνεδριάσεων, επέστρεψε στο Δείκτη το 50% των εν λόγω απωλειών. Για όλο το Χ.Α. ο χαμηλός τζίρος, σύμφωνα με τους Θεωρητικούς της τεχνικής ανάλυσης, μειώνει την αξιοπιστία των price alerts. Παρ’ όλα αυτά ας μην ξεχνάμε το “price is king”, οπότε ας μη “σνομπάρουμε” τα εκατέρωθεν spikes τιμών, είτε αυτά είναι προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, ειδικά μάλιστα όταν αυτά θέλουν να μας δώσουν μη αρεστά προς τις επενδυτικές μας θέσεις μηνύματα.

Σε ότι αφορά τις Τράπεζες, το πολύχρονο “τσιτάτο” ότι “τα χειρότερα είναι πίσω”, συνεχίζει να μην αποτυπώνεται στις αποτιμήσεις. Ίσως για τον κλάδο να ισχύει ότι “εχθρός του φθηνού, είναι το φθηνότερο”, οπότε συνιστάται υπομονή στην ενίσχυση αγοραστικών θέσεων. Εκτιμούμε ότι η υπεραπόδοση των μη Τραπεζικών τίτλων, σε σχέση με τον Τραπεζικό Δείκτη, αποτελεί απτή απόδειξη του “rotation” εντός του Χ.Α. και όχι γενικευμένη “έξοδο” και ίσως αποτελεί οδηγό για το ποια “χαρτιά” θα πρωταγωνιστήσουν στην επόμενη φάση της Αγοράς.

Οι ιστορικά χαμηλά αποδόσεις στα χρεόγραφα του Ελληνικού Δημοσίου, αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας, υποβοηθούμενα φυσικά από τις υποστηρικτικές πολιτικές της ΕΚΤ, αλλά και το Παγκόσμιο ράλι σε άλλα assets σταθερού εισοδήματος, όπως Αμερικανικά Treasuries κλπ. Σε εγχώριο, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, τα επόμενα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών και η ειδησεογραφία της πανδημίας, φαίνεται να αποτελούν αυτή τη στιγμή τους κυριότερους καταλύτες της Χρηματιστηριακής Αγοράς.

Ο Μάνος Χατζηδάκης τοποθετήθηκε για τη γρήγορη ενθυλάκωση κερδών από τις ΑΜΚ των Τραπεζών.

Οι Α.Μ.Κ. και δη των Τραπεζών, αποτελούσαν πάντοτε μια εν δυνάμει απειλή για τους Μικροεπενδυτές. Η πολυετής χρηματιστηριακή πτώση και η αποχώρηση κεφαλαίων από το Χ.Α. δημιούργησαν στενότητες ρευστότητας, με αποτέλεσμα πολλά μικρομεσαία χαρτοφυλάκια να αδυνατούν να καλύψουν το ποσοστό της αύξησης, που τους αναλογούσε.

Αυτό μεταφράζονταν σε μεγαλύτερη απομείωση της συμμετοχής τους, ενώ παράλληλα οι βασικοί Μέτοχοι προσπερνούσαν κρίσιμα ποσοστά συμμετοχής αναλαμβάνοντας τα αδιάθετα των αυξήσεων, χωρίς να υποχρεώνονται σε δημόσιες προτάσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι το 2021 οι αυξήσεις κεφαλαίου αφήνουν κάποια καλά λεφτά στο τραπέζι με το “καλημέρα”. Ο Μέτοχος δηλαδή που βάζει “φρέσκο χρήμα” σε μια Α.Μ.Κ., από την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του. Βέβαια, αυτό δεν είναι μια υποχρεωτική συνθήκη, δείχνει ωστόσο ότι η τιμολόγηση των μετοχών έγινε με όρους που μπορούν να κερδίσουν όλοι όσοι “βάζουν πλάτη”, στο εγχείρημα της υλοποίησης του νέου επιχειρηματικού πλάνου.

Δεν είναι όλοι οι Εκδότες ίδιοι και σίγουρα κάθε αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να εξετάζεται από πολλές γωνίες (χρήση κεφαλαίων, αξία Επιχείρησης, προοπτικές κλπ) πριν υπάρξει ετυμηγορία συμμετοχής. Ωστόσο, η μικρή αυτή παράδοση στο Χ.Α. φαίνεται να έχει δημιουργήσει μια Ομάδα Επενδυτών, που κινούνται με γνώμονα την παραγωγή των γρήγορων υπεραξιών από τις Α.Μ.Κ. Κακό πάντως δεν είναι να παίρνεις που και που και κάποια γρήγορα κέρδη: δεν μπορούμε να είμαστε και όλοι μακροπρόθεσμοι σε αυτή τη ζωή.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή 30/7, με τους δείκτες μετοχών της περιοχής να έχουν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον περασμένο Μάρτιο στην έξαρση της πανδημίας και των lockdown για φέτος, ενώ το δολάριο παρέμεινε κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός, λόγω των προσδοκιών για τη διατήρηση στην  πολιτική τόνωσης από την πλευρά της Fed.

Σήμερα, ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε στις 8:30 ώρα Ελλάδας κατά -1,35%, ανεβάζοντας τις ζημίες της εβδομάδας πάνω από 7,00%. Ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε πτώση -1,75%.

Τα κινεζικά blue-chips υποχώρησαν -1,31% και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έπεσε -2,44%, με τις τεχνολογικές μετοχές να υποχωρούν για άλλη μια φορά. Ο δείκτης Hang Seng Tech βούλιαξε, με  τις απώλειές του για την εβδομάδα να ανέρχονται πάνω από -17%. Ο Kospi της Σεούλ μειώθηκε στις 8:30 δική μας ώρα  κατά -1,17%.

Αλλά οι απώλειες στο χρηματιστήριο ήταν μέτριες σε σύγκριση με τις απότομες πτώσεις νωρίτερα την εβδομάδα που προκλήθηκαν από τους φόβους των επενδυτών για τον αντίκτυπο των ρυθμιστικών ενεργειών στην Κίνα κατά των τομέων της εκπαίδευσης, της ιδιοκτησίας και της τεχνολογίας. Οι διαβεβαιώσεις από τις κινεζικές ρυθμιστικές αρχές και τα επίσημα μέσα ενημέρωσης βοήθησαν να ηρεμήσουν τα νεύρα των επενδυτών, όπως και οι δηλώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της θα παραμείνει αμετάβλητο προς το παρόν. Οι ΗΠΑ σημείωσαν ισχυρή ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο, βοηθούμενη από την αύξηση των εμβολιασμών και την κρατική βοήθεια, αλλά η αύξηση του ΑΕΠ δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες. Τα ισχυρά κέρδη και οι προβλέψεις των εισηγμένων στις ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης στην άνοδο της Wall Street με εμφάνιση ενδοσυνεδριακά  νέων ρεκόρ υψηλών βίου που δεν διατηρήθηκαν όμως ως το κλείσιμο της Πέμπτης.