Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 10:14

Ινδία: Χαμηλότερη η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής

ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής της Ινδίας για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, καθώς τα υψηλότερα βασικά επιτόκια δανεισμού περιόρισαν τη ζήτηση για αυτοκίνητα και κατοικίες.

Η παραγωγή σε βιομηχανίες, εταιρείες κοινής ωφελείας και ορυχεία αυξήθηκε 11%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, λιγότερο από τον Ιανουάριο που αυξήθηκε 11,4% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας στο Ν. Δελχί. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα σημείωνε αύξηση 11,2%.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Asian Development Bank περιμένουν ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας θα συρρικνωθεί, καθώς η νομισματική πολιτική αύξησης των επιτοκίων επί 2,5 έτη για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ενδέχεται να βλάψει τις δαπάνες των καταναλωτών.

Η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα περιορίσουν την ανάπτυξη στο 8,4% το έτος που αρχίζει την 1η Απριλίου, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η Asian Development Bank και η Goldman Sachs Group, εκτιμούν ότι η οικονομία της Ινδίας θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό 8%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης η οικονομία της χώρας πιθανόν αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,2% τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου.

Η βιομηχανική παραγωγή της Ινδίας αυξήθηκε 12,3% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Η παραγωγή στα ορυχεία αυξήθηκε 6,3% και της ηλεκτρικής ενεργείας, κατά 3,3%.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 2,9% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, τον χαμηλότερο ρυθμό σε 13 μήνες, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Society of Indian Automobile Manufacturers.