Όταν αρχίζει η διαπραγμάτευση να εξελίσσεται σταγόνα τη σταγόνα ως προς τον τζίρο και η ταινία της αγοράς τρέχει με μερικά χιλιάρικα το λεπτό μας πιάνει μια βαρεμάρα, καθώς αρχικά οι συναλλαγές άφησαν καλύτερες υποσχέσεις. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αναφερόμαστε στο διάστημα από τις 14:00 και μετά. Δηλαδή, αφού πρώτα ο Γ.Δ., πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, χτύπησε τιμές ως τις 881,52.
Από την έντυπη έκδοση
*Όταν αρχίζει η διαπραγμάτευση να εξελίσσεται σταγόνα τη σταγόνα ως προς τον τζίρο και η ταινία της αγοράς τρέχει με μερικά χιλιάρικα το λεπτό μας πιάνει μια βαρεμάρα, καθώς αρχικά οι συναλλαγές άφησαν καλύτερες υποσχέσεις. Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, αναφερόμαστε στο διάστημα από τις 14:00 και μετά. Δηλαδή, αφού πρώτα ο Γ.Δ., πριν από τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερης διαπραγμάτευσης, χτύπησε τιμές ως τις 881,52. Αμέσως μετά τα κέρδη επιμέρους μετοχών πυροδότησαν ρευστοποιήσεις που τον οδήγησαν στις 872,24 που έγιναν το χαμηλό ημέρας. Μόλις διαπίστωσαν ότι σε αυτά τα επίπεδα στέρεψε η προσφορά μετοχών οι θεσμικοί άρχισαν να μαζεύουν την ήδη υπάρχουσα, αργά και βασανιστικά. Για να μην επιτρέψουν στους πωλητές να ζητάνε όλο και υψηλότερες τιμές για να δώσουν τις μετοχές τους. Ελπίζουμε να γνωρίζετε πως οι ανεκτέλεστες εντολές μπορούν να ακυρωθούν και να αντικατασταθούν με άλλη τιμή.
*Μετά την παρατήρηση της έναρξης χθες εκτιμήσαμε πως θα ήταν δύσκολο να συνεχίσει τα ανοδικά κλεισίματα η αγορά με τους ίδιους στυλοβάτες, από τις μετοχές του 25άρη. Η ενίσχυση των αποτιμήσεων με υπέρβαση των 876 μονάδων, μετά από μια σειρά 6 ανοδικών κλεισιμάτων, έχει, με βάση το κλείσιμο της Τρίτης, επιτελεστεί ουσιαστικά χωρίς τη βοήθεια των τραπεζικών blue chip. Η ΜΥΤΙΛ είχε άνοδο 9,4% στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ κέρδιζε 9,66% παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου και η ΕΥΔΑΠ είχε άνοδο 7,6%. Η ΛΑΜΔΑ λόγω των ανακοινώσεων για τις προπωλήσεις στο Ελληνικό είχε προσθέσει 7,4% στο εξαήμερο, ο ΟΠΑΠ +7,03%, η ΕΕΕ +7% και η Motor Oil +6%. ΤΙΤC και ΕΛΧΑ είχαν άνοδο λίγο κάτω από 6% και ακολουθούσε ο ΟΤΕ με άνοδο 5,4%.
*Όλα τα τραπεζικά blue chip με απόδοση χαμηλότερη του γενικού δείκτη θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφεδρείες. Αυτό σκέφτηκαν πιθανά οι επαγγελματίες όταν είδαν τις πιέσεις σε μερικές από τις μετοχές που μνημονεύσαμε. Περίμεναν την κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσουν το σχέδιο ανατροπής της εικόνας που εμφάνιζαν οι μετοχές του κλάδου. Κινήθηκαν μετά τις 16:30, με κορύφωση της ζήτησης στις δημοπρασίες. Έτσι ο ΔΤΡ από το -0,3% λίγο πριν τις 17:00, έκλεισε στο +0,71%, ωθώντας τον Γ.Δ. στο 7ο ανοδικό του κλείσιμο. Αν και δεν ήταν πολύ καθησυχαστικό το ότι χθες χρειάστηκε η πονηριά και το σωστό timing για να συμβεί αυτή η επιτυχία, καθώς πλέον χρειάζονται ακόμα δυο ανοδικά κλεισίματα για να επαναλάβει το ρεκόρ για φέτος των 9 ανοδικών συνεδριάσεων στη σειρά που είχαν εμφανιστεί από την 1η έως τις 15 Απριλίου.
*Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή σημείωσε: «Οι αποτιμήσεις έχουν πλέον φθάσει σε τιμές που αναζητούν περισσότερη πληροφορία, για να επιχειρήσουν την επόμενη μεγάλη υπέρβαση, που θα δικαιολογήσει θεμελιωδώς την κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων. Και ενώ στην περίπτωση της ΕΧΑΕ θα χρειαστεί και κάτι ακόμα για να ζωηρέψει το ταμπλό, στη Μυτιληναίος η προοπτική του κοντινού μέλλοντος έπεισε ότι η εταιρεία δικαιούται υψηλότερα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Η κεφαλαιοποίηση στα 2,1 δισ. ευρώ, υποστηρίζεται απόλυτα από τη φετινή κερδοφορία. Πιθανότατα η αποτίμηση θα αποκτήσει μια μεγαλύτερη άνεση προς υψηλότερα επίπεδα, σε κάθε τρίμηνο που η εταιρεία θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση των προσδοκώμενων επιδόσεων. Κάνοντάς την υποψήφια για είσοδο σε δείκτες MSCI που ακολουθούν οι ξένοι θεσμικοί».
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
*Έχει και η στήλη έναν ποιητή προφήτη από την εφηβεία και είναι περήφανη που τον διάλεξε γιατί εκείνος δεν ευτέλισε το έργο του ούτε την ποιότητα των κατά καιρούς παρεμβάσεών του. Άσε τα θαύματα, τη μάσκα πέταξε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε. Οι στίχοι του Μπάλου λίγα χρόνια μετά το 1971, που ακούστηκαν για πρώτη φορά, έγιναν συνθηματικό κρυφής συνεννόησης με τους μυημένους στο έργο του Διονύση Σαββόπουλου «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι…». Κόλλαγε σε στιγμές λεβεντιάς ή… απόλυτης ξεφτίλας. Πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι ισχύει και για κρίσιμα από κοινωνική άποψη ζητήματα. Όπως, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διάκρισης των ειδήσεων από τα ψεύδη, τα περίφημα fake news. Φούσκωσαν με το διαδίκτυο. Σε έρευνα ανάμεσα σε ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται ακριβώς κάτω από την Κύπρο και χειρότερες είναι οι γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. Άρα, εδώ είναι «εξελιγμένα» Βαλκάνια, αλλά δεν πετάμε τη μάσκα, τη «φοράμε», πιστεύουμε δεν πιστεύουμε στην ύπαρξη του Covid-19.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης