Οι ξένες αγορές υποχώρησαν χθες, αλλά δεν βούλιαξαν. Καθώς υπήρξαν πιέσεις στις μετοχικές αξίες, αλλά ήταν λελογισμένες, δεν είχαν στοιχεία πανικού. Φάνηκε πως είχαν κίνητρο την ενθυλάκωση κερδών κυρίως, με κάποια δικαιολογία και όχι από τον φόβο πως χειροτέρευσαν τα πράγματα, και οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Οι ξένες αγορές υποχώρησαν χθες, αλλά δεν βούλιαξαν. Καθώς υπήρξαν πιέσεις στις μετοχικές αξίες, αλλά ήταν λελογισμένες, δεν είχαν στοιχεία πανικού. Φάνηκε πως είχαν κίνητρο την ενθυλάκωση κερδών κυρίως, με κάποια δικαιολογία και όχι από τον φόβο πως χειροτέρευσαν τα πράγματα, και οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν χαμηλότερα για πρώτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις και μετά από δύο με νέα ρεκόρ υψηλών βίου, καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών και στη συνεδρίαση της Fed. Παράλληλα επηρεάστηκαν από τις ρευστοποιήσεις σε κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας που είναι θύματα μιας εκστρατείας καταστολής των δραστηριοτήτων τους μέσω ενός κανονιστικού πλαισίου που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές πρόσφατα.
Άλλωστε το ΔΝΤ διατήρησε την πρόβλεψη για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας με ρυθμό 6% το 2021, αλλά αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για το 2022. Αντί για αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ με ρυθμό 4,4% που ανέμενε τον Απρίλιο, το Ταμείο προβλέπει τώρα ανάπτυξη 4,9% για την επόμενη χρονιά. Η αγορά της Αθήνας έδειξε χαρακτήρα και κινήθηκε κόντρα στην καθοδική τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, που κατά καιρούς πλέον θα αναταράσσεται, αν οι επικεφαλίδες των μέσων ενημέρωσης αναφέρονται σε ανησυχητικά στατιστικά για την πανδημία. Φυσικά δεν είναι η παγκόσμια κεφαλαιαγορά χώρος που συχνάζουν άγγελοι. Το δολάριο ισχυροποιείται κάθε φορά που κορυφώνεται η ανησυχία για τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, αν και οι αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων ειδοποιούν, πως ο κίνδυνος για την ανάπτυξη στις ισχυρές οικονομικά χώρες είναι υπερεκτιμημένος. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη δείχνουν πως δεν έχουν επηρεαστεί από την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα. Πιστεύουν δε πως θα συνεχιστεί η άνοδος του ΑΕΠ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, γιατί θεωρούν απίθανο να επιστρέψουν τα λουκέτα για την πανδημία.
Οι επενδυτές εδώ άφησαν πίσω τις επιφυλάξεις για το πώς θα πάει η Μύκονος τουριστικά και εστίασαν το ενδιαφέρον τους στα μηνύματα από την ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, που θεωρώντας τα θετικά, αποτέλεσαν την βάση για να συνεχίσει την ανοδική αλυσίδα με τον έκτο κρίκο η Αθήνα.
Οι αισιόδοξοι παράγοντες της αγοράς έχουν αφήσει πίσω τις επιφυλάξεις για την πανδημία, αφού πλέον ότι ήταν να γίνει έχει γίνει. Για αυτούς τα εταιρικά αποτελέσματα είναι η βάση της διάθεσης των επενδυτών και το θέμα τους είναι στο κατά πόσο θα έχουν την ισχύ να κινήσουν την αγορά ψηλότερα ακόμα και αν το διεθνές κλίμα δεν είναι σύμφωνο.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ αναφέρει: Η συσσώρευση δείχνει σαν πιθανότερο σενάριο για το Χ.Α., λόγω των μικτών τάσεων στις Αγορές του Εξωτερικού, σε αναμονή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων της FED αύριο Τετάρτη , τη στιγμή που τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ στηρίζουν τους εκεί δείκτες.
Η Beta Sec. εκτιμά: “Παρά τους αδύναμους όγκους συναλλαγών, οι επιλεκτικές τοποθετήσεις ίσως μπορέσουν να στηρίξουν τα τρέχοντα επίπεδα και να διατηρήσουν το θετικό momentum”.
Αυτό που μπορεί να διαπιστώσει ό κάθε προσεκτικός παρατηρητής είναι, η κινητικότητα που δυνάμωσε πάλι γύρω από τα τραπεζικά blue chip. Το έδειξε ο διπλασιασμός των όγκων και του τζίρου για τις Τράπεζες σε μέρα που οι ΕΧΑΕ και ΜΥΤΙΛ απολάμβαναν τη δικαίωση, μέσω του σταθερού αγοραστικού ενδιαφέροντος, για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Βέβαια πολλά γίνονται χωρίς να δηλώνονται και στις μετοχές τεχνολογίας, των οποίων ο δείκτης από τις 1412,56 μονάδες χαμηλό στις 20/7 έχει, με έξη διαδοχικά ανοδικά κλεισίματα, χτυπήσει στις 1622 μονάδες χθες με κλείσιμο στις 1613,5.
Ο Δημήρτης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ μεταξύ άλλων στο τελευταίο για τον Ιούλιο σχόλιό του σημείωσε μεταξύ άλλων: Εν μέσω της συνεχιζόμενης Θερινής ραστώνης, όλοι οι Επενδυτικοί Οίκοι (Citigroup, Scope Ratings, Fitch, Commerzbank) συνεχίζουν να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας, για φέτος και για το επόμενο έτος. Παράλληλα, η Bank of America αναπροσαρμόζει τις τιμές - στόχους για τις συστημικές Τράπεζες, αποδίδοντας τα εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της εξυγίανσης, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές για πρώτη φορά στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις καθώς οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών και στη συνεδρίαση της Fed. Παράλληλα επηρεάστηκαν από τις ρευστοποιήσεις σε κινεζικές εταιρίες τεχνολογίας που είναι θύματα μιας εκστρατείας καταστολής των δραστηριοτήτων τους μέσω ενός κανονιστικού πλαισίου που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές πρόσφατα. Ο Dow Jones διολίσθησε -0,24% στις 35.058,52 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,47% στις 4.401,46 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτασε να υποχωρεί ως και -1,1%. O Nasdaq βούτηξε -1,21% στις 14.660,58 μονάδες.
Στο ταμπλό, η μετοχή της UPS βούτηξε 7%, καθώς τα έσοδα τριμήνου ήταν χαμηλότερα των προβλέψεων. Η μετοχή της Tesla έκλεισε με πτώση 2%, διαγράφοντας τα αρχικά κέρδη. Η αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη πάνω από 1 δισ. δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο. Οι τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι τρεις δείκτες είχαν σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις.
Το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,182 δολ./ευρώ. Επειδή στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς τίτλου βούτηξε 5 μονάδες βάσης, στο 1,23%.
ΕΥΡΩΠΗ
Χαμηλότερα έκλεισαν την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με το βλέμμα των επενδυτών ήταν στραμμένο στα εταιρικά αποτελέσματα, στις ακραίες καιρικές συνθήκες και την πορεία της πανδημίας καθώς και στις πιέσεις των κινεζικών μετοχών τεχνολογίας που προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στους ασιατικούς δείκτες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,54%, με τις τεχνολογικές μετοχές να εμφανίζουν απώλειες -1,6%. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε -0,42% χαμηλότερα στις 6.996,08 μονάδες, ο DAX κατέγραψε πτώση -0,64% στις 15.519,13 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση -0,71% στις 6.531,92 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε -0,83% χαμηλότερα στις 25.086,55 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε απώλειες -0,87% στις 8.699,20 μονάδες.
Aπό το μέτωπο των αποτελεσμάτων, δημοσιοποίησαν σήμερα τα μεγέθη τους οι Dassault Systemes, Moncler, Telecom Italia, Campari, Randstad, Reckitt Benckiser και FristGroup. Στο ταμπλό, η βρετανική εταιρεία χημικών Croda πραγματοποίησε άλμα 5,6%. Βουτιά 9,3% σημείωσε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Morphosys.
ΧΑ
Η άνοδος +0,74% ήταν η έκτη στη σειρά χωρίς πάλι αρωγή των τραπεζών
Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους. Η διάθεση για ήπιες ρευστοποιήσεις αφορούσε 10 blue chip. Σήμερα η άνοδος ήταν μικρών διαστάσεων ενώ στηρίχθηκε στα σχετικά μεγάλα κέρδη αρκετών μετοχών με μέτρια βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες που δεν ήταν πρωταγωνίστριες ήταν ο κλάδος που είχε ελαφρά αρνητική συνεισφορά, ενώ παράλληλα πυλώνες της ανόδου ήταν εκτός των blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ και η ΑΛΦΑ. Η προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς σήμερα αφορούσε στο να περάσει μέσος όρος ψηλότερα από τις 877 μονάδες. Η κεντρική αιτία για την επανεμφάνιση διάθεσης για ρίσκο σε συγκεκριμένα blue chip ήταν οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο και η τοποθέτηση θεσμικών επενδυτών μετά από την ανακοίνωση θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.
Το μέγεθος της μόνιμης μέτριας πτώσης για τις μετοχές στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ήταν αντίστοιχο με τη μεταβολή της Αθηναϊκής αγοράς αλλά με αρνητικό πρόσημο. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή πτωτική κίνηση, που δεν έπιασε μεγάλες απώλειες, όταν και στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη απώλειες σταθεροποιήθηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε πτωτικά, και πέρασε σε πλάγια κίνηση με απώλειες της τάξης του -0,3% ως -0,5% η μεταβλητότητα της κατεύθυνσης στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν άνοιξε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του -0,60%.
Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, βελτίωσαν το αποτέλεσμα από την ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος ενώ στο τελευταίο τέταρτο η ζήτηση πέρασε τον ΓΔ πάνω και από τις 875 μονάδες.
Ήταν επίσης σύνοδος που δεν υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 877,25 μονάδες στις 15:45 ενώ το κατώτερο μέρας στις 866,51 σημειώθηκε στις 10:36, ήταν συνεπώς χαμηλότερα κατά -0,39% από το κλείσιμο της Δευτέρας. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, ως τις 12:05 και κατόπιν με σταθερή ανοδική δυναμική το ΧΑ παρέμεινε με θετικό πρόσημο μόνιμα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,59% στις 2095,74 από 2081,40 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +1,13%. Σήμερα οι Τράπεζες (-0,18%) επηρέασαν αρνητικά με τις ΑΛΦΑ +0,75%, ΕΤΕ στο -0,63%, ΕΥΡΩΒ -1,02% και την ΠΕΙΡ στο 0,00%.
Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,40%, ΜΥΤΙΛ +2,80%, ΟΤΕ +2,29%, ΟΠΑΠ +2,06%, ΕΧΑΕ +1,56%, ΕΛΠΕ +1,40%, ΜΟΗ +1,33%, ΑΔΜΗΕ +1,17% και ΕΥΔΑΠ +1,40%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -0,5% οι ΕΥΡΩΒ -1,02%, ΜΠΕΛΑ -0,87%, ΒΙΟ -0,68%, ΕΤΕ -0,63%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΟΛΠ -0,52%.
Βασικά στατιστικά δεδομένα
Μετά από άνοιγμα στις 868,70 μονάδες με πτωτικό χάσμα (1,20 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (869,90), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 15:45 (877,25 από 870,13 την προηγούμενη) αναζητώντας το διαρκώς μετά την εγγραφή του κατώτερου στις 10:36 στις 866,51 από 860,13 μονάδες. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως οι διαχειριστές αυξάνανε τις θέσεις τους σε μετοχές των περισσότερων κλάδων και κάθε κεφαλαιοποίησης. Ενώ στο τελευταίο ημίωρο έγινε προσπάθεια για να ξεπεράσει στις 875 μονάδες, κάτι που συνεχίστηκε στις δημοπρασίες για να επιτευχθεί το κλείσιμο της συνόδου ψηλότερα από τις 876 μονάδες.
Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο βάσει της μέσης αξίας συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,7 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 45,980 από 38,220 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 5,211 από 5,100 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο για τις ΟΠΑΠ (2,551 εκατ. ευρώ) ΜΠΕΛΑ (1,728 εκατ. ευρώ), ΕΥΡΩΒ (600.941 ευρώ) ΟΤΕ (331.197).
Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 12,883 από 6,045 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,18%). Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων
ΑΛΦΑ +0,75% με όγκο 4,329 από 2,133 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,068 από 1,06 ευρώ.
ΕΤΕ -0,63% με όγκο 1,768 από 0,562 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,226 από 2,240 ευρώ.
ΕΥΡΩΒ -1,02% με όγκο 2,442 από 1,659 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7738 από 0,7818 ευρώ.
ΠΕΙΡ 0,00% με όγκο 1,306 από 0,914 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,356 από 1,356 ευρώ.
Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,618% από 0,639% % στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,656%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 13) έναντι των καθοδικών (10 από 11) και ένα την ΠΕΙΡ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,74% οδηγήθηκε στις 876,35 από 869,90 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2095,74 από 2081,40 μονάδες με μεταβολή +0,69%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 66 από 73 των καθοδικών 36 από 31 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 21 από 20 την προηγούμενη.
Τεχνική ανάλυση Παράγωγα
Η αισιοδοξία των traders στα options μεγαλώνει, χωρίς βελτίωση στα ΣΜΕ
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,16 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,34 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 10:36 και ήταν οι 2071,52 μονάδες. Το ανώτερο οι 2099,39, ήρθε στις 15:45. Το κλείσιμο στις 2095,74 από 2081,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,69% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 6,126 εκατ. ευρώ.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 411 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2089,00 μονάδες κατώτερο τις 2054,00 και τελευταίες πράξεις στις 2082,00, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2083,75 από 2069,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5279 από 5313 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 47 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2079,00 μονάδες, κατώτερο τις 2069,25 και τελευταίες πράξεις στις 2078,50 με τιμή κλεισίματος στις 2081,50 από 2069,25 και περιορίστηκαν στις 176 από 197 οι ανοικτές θέσεις.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξε χέρια 3 συμβόλαια η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 520,25 από 521,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 16 από 17.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι τιμές εξάσκησης ανέβηκαν αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 42 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2050 ως τις 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 22 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 35 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2762 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,23 ευρώ και 33.984 από 32.403 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΑΛΦΑ με όγκο 2525 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,07 ευρώ και 37.255 από 35.306 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 2006 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,37 ευρώ και 322.934 από 318.763 ανοικτά ΣΜΕ.
της ΕΥΡΩΒ με 1465 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,770 ευρώ με 33.956 από 33.794 ανοικτά ΣΜΕ.
Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 719 από 570 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΥΤΙΛ, ακολούθησαν τα 405 για ΔΕΗ και τα 400 από 341 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 59.280 συμβόλαια για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
ΘΑ ΕΙΝAI ΤΑ ΕΞΑΜΗΝΑ Ο ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙO;
Το συναλλακτικά υποτονικό σκηνικό συνεχίζει να κυριαρχεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με τη ρηχότητά του να μην επιτρέπει το συγχρονισμό του με τις κινήσεις των Διεθνών Αγορών, καθώς η χαμηλή συμμετοχή Εγχώριων Επενδυτών, επιτρέπει τη διαμόρφωση κινήσεων από Επενδυτές Εξωτερικού, με βραχύβιο χρονικό ορίζοντα και ακραίο κερδοσκοπικό σκεπτικό.
Τέτοια δεδομένα χαρακτήρισαν το “ξεπούλημα” του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε συνέχεια της αναγγελίας του Μυκονιάτικου lockdown, με το σκεπτικό ότι το πλήγμα για τον Τουρισμό θα είναι ισχυρό. Χρειάστηκαν ωστόσο 6 συνεδριάσεις για να επανέλθει ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 870 μονάδων.
Την ίδια ώρα και εν μέσω της συνεχιζόμενης Θερινής ραστώνης, όλοι οι Επενδυτικοί Οίκοι (Citigroup, Scope Ratings, Fitch, Commerzbank) συνεχίζουν να διατυπώνουν την αισιοδοξία τους για τις αναπτυξιακές επιδόσεις της Ελληνικής Οικονομίας, για φέτος και για το επόμενο έτος.
Παράλληλα, η Bank of America αναπροσαρμόζει τις τιμές - στόχους για τις συστημικές Τράπεζες, αποδίδοντας τα εύσημα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο πεδίο της εξυγίανσης, από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Και η Lamda αναφέρεται καθημερινά στο σχεδιασμό της, σε σχέση με το Έργο του Ελληνικού, προσδοκώντας ότι θα υπάρξουν προσεχώς πωλήσεις σε τιμές που θα συνιστούν Παγκόσμιο ρεκόρ (€14.000/ τ.μ.) στους υπό κατασκευή Ουρανοξύστες.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η αναγγελία των εξαμηνιαίων επιδόσεων των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων Εταιρειών, με τις επιδόσεις της ΕΧΑΕ και του Μυτιληναίου να εκπλήσσουν ευχάριστα.
Παρά το γεγονός ότι η σύγκριση με τα μεγέθη της περσινής χρονιάς, ευνοεί την καταγραφή υψηλών μεταβολών κερδοφορίας, η προοπτική της συνέχισης καταγραφής τέτοιων επιδόσεων και για τα επόμενα έτη, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτη. Δικαιολογεί δε την αναβάθμιση των αποτιμήσεων των μετοχικών αξιών.
Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική των υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης της Ελληνικής Οικονομίας για τα επόμενα έτη, οδηγούμαστε στην εκτίμηση ότι οι βελτιωμένες επιδόσεις του κύκλου εργασιών, της λειτουργικής κερδοφορίας, αλλά και της καθαρής κερδοφορίας που ευνοείται και από το χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή, θα αφορούν την πλειοψηφία των Εισηγμένων Εταιρειών και όχι μόνο όσων συνδέονται με τα κονδύλια του Ενεργειακού και του Ψηφιακού μετασχηματισμού της Οικονομίας.
Δεδομένο που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, ώστε η αναρρίχηση του ΓΔ να συνεχιστεί, με στόχο τη σύντομη ανάκτηση της περιοχής των 900 μονάδων.
Στο εξωτερικό, η ευφορία των Διεθνών Αγορών συνεχίζεται, παρά τις υφιστάμενες αβεβαιότητες για τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της Παγκόσμιας Οικονομίας.
Με τη Federal να αναμένεται να επιβεβαιώσει, με την ολοκλήρωση της 2ημερης Συνόδου της, τη συνέχιση της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί, όπως ήδη ανήγγειλε η Κριστίν Λαγκάρντ για λογαριασμό της ΕΚΤ.
Με τις Κεντρικές Τράπεζες να παραμένουν αμετακίνητες στην πολιτική στήριξης της Παγκόσμιας Οικονομίας ‘για όσο χρειαστεί’ και μέχρις ότου σταθεροποιηθεί η επάνοδος στην κανονικότητα, χωρίς να απειλείται από τις μεταλλάξεις της πανδημίας.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές παρέμειναν κολλημένες στα χαμηλά των επτά μηνών σήμερα Τετάρτη 28/7, καθώς οι αγορές συνέχισαν να αφομοιώνουν μια καταιγίδα που έπληξε τις κινεζικές αγορές μετοχών, ενώ το δολάριο ξεκουράστηκε με τους traders να διστάζουν να προβούν σε μεγάλα στοιχήματα πριν από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,35% στις πρώτες συναλλαγές, έχοντας υποχωρήσει σε καθεμία από τις τρεις προηγούμενες συνεδρίες καθώς οι καταστολές μέσω ρυθμιστικών αποφάσεων στην Κίνα έκαψαν τις μετοχές στους τομείς της τεχνολογίας, της ιδιοκτησίας και της εκπαίδευσης, αφήνοντας τους διεθνείς επενδυτές πληγωμένους. Στις 8:40 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,39% και η τιμή του 639,11 μονάδες. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,01% στην έναρξη αλλά στις 8:45 έχανε -1,67%, τα κινεζικά blue chips μειώθηκαν κατά -1,51% αλλά ανέκαμψαν με μεταβολή στη μεσημεριανή διακοπή -0,11% και στις 8:45 ο δείκτης τους έχανε -0,03%. Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν -0,43% αλλά στις 8:45 έχαναν -0,75%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Χανγκ Σενγκ σημείωσε άνοδο, +0,63%, αφού έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο την προηγούμενη μέρα. Στις 8:50 ωστόσο έχανε -0,60%.