Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 09:00

Market Beat: Εταιρικά αποτελέσματα και τα διεθνή διαμορφώνουν το επενδυτικό φρόνημα

Μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα θεωρήθηκε ως μια θετική εκδοχή για την εξέλιξη των συναλλαγών στην Αθηναϊκή αγορά. Ωστόσο το ταμπλό έδωσε κάτι καλύτερο. Την πέμπτη στη σειρά διαδοχική ανοδική σύνοδο με εγγραφή υψηλού στις 870 μονάδες επίπεδο γνωστότατο στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης που μπορεί να λειτουργήσει ως οροφή. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η αγορά σκαρφαλώνει σαν σαλιγκάρι προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ ο τζίρος βαδίζει σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα.

Μια συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα θεωρήθηκε ως μια θετική εκδοχή για την εξέλιξη των συναλλαγών στην Αθηναϊκή αγορά. Ωστόσο το ταμπλό έδωσε κάτι καλύτερο. Την πέμπτη στη σειρά διαδοχική ανοδική σύνοδο με εγγραφή υψηλού στις 870 μονάδες επίπεδο γνωστότατο στους τακτικούς αναγνώστες της στήλης που μπορεί να λειτουργήσει ως οροφή. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η αγορά σκαρφαλώνει σαν σαλιγκάρι προς υψηλότερα επίπεδα, ενώ ο τζίρος βαδίζει σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. Το ανέφερε επίσης στην προσέγγισή του για την τάση ο κ. Χατζηδάκης της Beta Sec., αλλά το περιέλαβε επίσης στην τεχνική ανάλυση για τον μέσο όρο, ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Εμφανίστηκε στο ταμπλό την πρώτη σύνοδο της εβδομάδας η διάθεση των θεσμικών να μείνουν οι αποτιμήσεις στα τρέχοντα επίπεδα και αυτό δεν ήταν κάτι που αφορούσε μόνο την ελληνική αγορά. Οι δείκτες των χρηματιστηρίων της περιφέρειας του ευρώ, δηλαδή της Ισπανίας και της Ιταλίας, εμφάνιζαν επίσης κέρδη.

Υπάρχουν από αρκετούς εγχώριους αναλυτές αισιόδοξες προσδοκίες και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για τη συνέχεια, καθώς είναι άγνωστες οι αντιδράσεις των θεσμικών αν τα αποτελέσματα περάσουν κάτω από τον πήχη των δικών τους εκτιμήσεων και προσδοκιών. Βέβαια, η δυναμική στις διεθνείς αγορές την εβδομάδα του χρησμού της Fed για τον Ιούλιο, δεν μπορεί να μείνει εκτός των ραντάρ των εγχώριων παραγόντων.

H Eurobank Eq. αναφέρει: “Συσσώρευση στο Χ.Α., λόγω των μικτών τάσεων στις Αγορές του Εξωτερικού, καθώς τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα από τις ΗΠΑ και οι προσδοκίες για υποστηρικτική πολιτική, αντισταθμίζονται με τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον Τεχνολογικό κλάδο στην Κίνα”.

Για τη βραχυπρόθεσμη τάση υπήρξαν επίσης τοποθετήσεις. Η Beta Sec. εκτιμά: “Οι περισσότεροι Συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις αναφορικά με την μετάλλαξη Δέλτα και την επίδρασή της στον Τουρισμό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξαμήνου που ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα, θα προσφέρουν έδαφος για επιλεκτικές τοποθετήσεις”.

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν από χθες το πρωί: “Το απόγευμα η ΕΧΑΕ ανακοινώνει τα 6μηνιαία αποτελέσματά της. Ακολουθεί ο Μυτιληναίος και την Παρασκευή η TITC, με τον πήχη των προσδοκιών να είναι ψηλά, σε σχέση με τις αναμενόμενες επιδόσεις. Από κοινού με το θετικό momentum των Διεθνών Αγορών (ρεκόρ δεικτών στη Wall Street), είναι πιθανό να συμβάλουν στη συναλλακτική αναβάθμιση στο Χ.Α. με στόχο μια ανοδική εβδομάδα” .

Η δυναμική της συνόδου της Δευτέρας

Από εκεί που στο ξεκίνημα υπήρξε ανησυχία για το που θα οριζόταν ο πυθμένας, οι συναλλασσόμενοι βρήκαν τρόπο για να δώσουν στις μετοχές του 25άρη τα “κατάλληλα” κέρδη. Εννοούμε βεβαίως την ομάδα των blue chip για τα οποία το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τους έδωσε ημερήσια κέρδη από +2% και πάνω. Νέα υψηλά 18 μηνών, σε κλείσιμο, για την μετοχή της ΛΑΜΔΑ κατόπιν δημοσιεύματος του Bloomberg ότι, “την προπώληση του συνόλου των διαμερισμάτων στον ‘Marina Tower’ αλλά και των 27 παραθαλάσσιων βιλών, το αργότερο έως τις αρχές του 2021, που αποτελούν τα πρώτα Οικιστικά Projects στο Ελληνικό, προβλέπει η Διοίκηση της Lamda Development”. Η Μυτιληναίος, σε ανάλυση της Wood, οδεύει προς χρονιά - ρεκόρ το 2022, και αυξάνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή στα €21, από €17,3 προηγουμένως. Η αύξηση στην τιμή - στόχο βασίζεται στην αναμενόμενη άνοδο της κερδοφορίας (EBITDA) τόσο από τον τομέα της Μεταλλουργίας (κυρίως λόγω της παγίωσης των τιμών του Αλουμινίου και της Αλουμίνας σε υψηλές τιμές), όσο και από τον επικείμενο όγκο έργων στον τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών σχετιζόμενα με την “Πράσινη Ενέργεια”. Άρα, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές με την καλύτερη χθεσινή ημερήσια άνοδο προέκυψε από θεσμικούς και μάλιστα ξένους, καθώς αυτοί συνήθως παρακινούνται από αναφορές και εμφανίσεις σε ξένα μέσα οικονομικής ενημέρωσης. Εκτιμούμε ότι η χθεσινή δεν ήταν μία άνοδος μαϊμού, για να διασωθούν επίπεδα τιμών που θα βελτιώσουν την τεχνική εικόνα της αγοράς. Για το κλίμα σήμερα θα παίξει ρόλο η εντύπωση που θα προκαλέσουν, σε ήδη θετικά προδιατεθειμένο επενδυτικό κοινό, τα αποτελέσματα της ΜΥΤΙΛ. Η αισιοδοξία της ομάδας των εγχώριων αναλυτών που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο επιβεβαιώνεται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με την προσοχή των επενδυτών στραμμένη στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των μεγάλων εταιριών στον κλάδο της τεχνολογίας και στη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική της πολιτική και τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη οδηγήθηκαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ οι αμερικανικοί δείκτες.

O Dow Jones ενισχύθηκε +0,24% στις 35.144,31 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε οριακή άνοδο +0,03% στις 14.840,71 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε +0,24% υψηλότερα στις 4.422,30 μονάδες.

Σήμερα, ανακοινώνουν αποτελέσματα η Apple, η Alphabet και η Microsoft, ενώ αργότερα στην εβδομάδα θα δημοσιεύσουν αποτελέσματα και η Google, το Facebook και η Amazon.

Μέχρι τώρα τα κέρδη των εταιρειών ήταν υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές. Ειδικότερα, το 88% των εταιρειών του S&P 500 έχουν υπερβεί τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Σήμερα επίσης ξεκινά και η διήμερη συνεδρίαση της Fed, με τους επενδυτές να αναμένουν ενδείξεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα όσον αφορά την απόσυρση της νομισματικής τόνωσης.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών υποχώρησαν 6,6% τον Ιούνιο στο ετήσιο προσαρμοσμένο μέγεθος των 676.000.Η μέτρηση αυτή είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από τον πρώτο μήνα της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.H μέση τιμή πώλησης ενισχύθηκε 6,1% στα 361.800 δολάρια.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε λιγότερο από μία μονάδα βάσης στο 1,27%. Στο 1,92% διολίσθησε η απόδοση του 30ετούς τίτλου. Έτσι, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 1,18 δολάρια ανά ευρώ. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος καταγράφει τις κινήσεις του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού έξι νομισμάτων, σημείωσε πτώση 0,38% στις 92.536 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Οριακά χαμηλότερα κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής πριν από μια σημαντική συνεδρίαση της Fed. Επίσης έπαιξε ρόλο το ότι ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο επιδεινώθηκε απρόσμενα τον Ιούλιο. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 0,08% χαμηλότερα. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο τομέας της υγείας με -1,3%. Στον αντίποδα οι μετοχές των εταιρειών εξόρυξης μεταλλευμάτων ενισχύθηκαν 2,7%.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κινήθηκε -0,03% χαμηλότερα στις 7.025,43 μονάδες, ο DAX κατέγραψε πτώση -0,32% στις 15.618,98 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε άνοδο +0,15% στις 6.578,60 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε +0,68% υψηλότερα στις 25.296,40 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX σημείωσε άνοδο +0,67% στις 8.775,20 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένει η εξέλιξη της πανδημίας, καθώς συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να επαναφέρουν αρκετές χώρες μέτρα κοινωνικού περιορισμού.

ΧΑ

Μικρός τζίρος μικρή και η άνοδος +0,63% με μεγάλη σημασία

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας δεν είχε μεγάλους όγκους. Η διάθεση για ήπιες ρευστοποιήσεις αφορούσε περισσότερα από 10 blue chip. Σήμερα η άνοδος ήταν μικρών διαστάσεων ενώ στηρίχθηκε στα σχετικά μεγάλα κέρδη αρκετών μετοχών με μέτρια βαρύτητα στο σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών. Οι τράπεζες που δεν ήταν πρωταγωνίστριες ήταν ο κλάδος που είχε ουδέτερη συνεισφορά στην άνοδο, ενώ παράλληλα πυλώνες της ανόδου ήταν μόνο blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ. Η προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς σήμερα αφορούσε στο να περάσει μέσος όρος ψηλότερα από τις 870 μονάδες. Η κεντρική αιτία για την επανεμφάνιση διάθεσης για ρίσκο σε συγκεκριμένα blue chip ήταν οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο και η τοποθέτηση θεσμικών επενδυτών πριν από την ανακοίνωση θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Το μέγεθος της ανόδου για τις μετοχές στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ήταν αντίστοιχο με της Αθηναϊκής αγοράς. Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν σταθερή πτωτική κίνηση, που δεν έπιασε μεγάλες απώλειες, όταν και στις αγορές των ΗΠΑ εμφανίστηκαν στην έναρξη κέρδη που εξατμίστηκαν και επανεμφανίστηκαν σταδιακά. Σήμερα η Ευρώπη ξεκίνησε πτωτικά, και πέρασε σε πλάγια κίνηση με απώλειες της τάξης του -0,3% ως -0,5% η μεταβλητότητα της κατεύθυνσης στα χρηματιστήρια στη Νέα Υόρκη δεν άνοιξε την όρεξη για ρίσκο. Όσο λειτουργούσε το ΧΑ, η μεταβολή για τον Eurostoxx600 στο διάστημα των δημοπρασιών ήταν της τάξης του -0,17%.

Ήταν μέρα που η πορεία των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα ήταν πτωτική. Στις δημοπρασίες, οι επενδυτές, δεν άλλαξαν το αποτέλεσμα από την ανοδική δυναμική της αγοράς στο δεύτερο μέρος ενώ στο τελευταίο ημίωρο η ζήτηση πέρασε τον ΓΔ πάνω και από τις 868 από τις 16:30.

Ήταν επίσης σύνοδος που δεν υπήρξε ισορροπία, δηλαδή πλάγια κίνηση των τιμών σε μεγάλο διάστημα των συναλλαγών, με τη ζήτηση να ισοδυναμεί με την προσφορά. Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στις 870,13 μονάδες στις 17:11 ενώ το κατώτερο μέρας στις 860,13 σημειώθηκε στις 11:05, ήταν συνεπώς χαμηλότερα κατά -0,5% από το κλείσιμο της Παρασκευής. Υπήρξαν αλλαγές πρόσημου, ως τις 13:16 και κατόπιν με σταθερή ανοδική δυναμική το ΧΑ παρέμεινε με θετικό πρόσημο μόνιμα.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,59% στις 2081,40 από 2069,09 μονάδες την προηγούμενη , ενώ ο FTSEΜ είχε κέρδη +0,76%. Σήμερα οι Τράπεζες (-0,07%) επηρέασαν ουδέτερα με τις ΑΛΦΑ +0,00%, ΕΤΕ στο +0,67%, ΕΥΡΩΒ -0,10% και την ΠΕΙΡ στο -1,31% σε μια συνεδρίαση που κυριάρχησε η ζήτηση επιλεκτικά και κορυφώθηκε στο τελευταίο ημίωρο ενώ ήταν καλύτερη την εικόνα τους αμέσως μετά το άνοιγμα αλλά δεν την ανέκτησαν παρά τις κινήσεις υπέρ ανόδου στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμής κλεισίματος .

Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 με διαφορετική ανά περίπτωση βαρύτητα στον σχηματισμό της τιμής των βασικών δεικτών που ώθησαν ανοδικά ανέλαβαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +4,60%, ΜΥΤΙΛ +3,76%, ΛΑΜΔΑ +3,54%, ΕΥΔΑΠ +1,79%, ΑΡΑΙΓ +1,76%, και ΤΙΤC +1,50%. Στον αντίποδα με ημερήσια πτώση πάνω από -1% οι ΠΕΙΡ -1,14%, ΟΛΠ -1,12%.

Βασικά στατιστικά δεδομένα

Μετά από άνοιγμα στις 864,52 μονάδες με ανοδικό χάσμα (0,08 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (864,44), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να εμφανίσει εγγραφή του ανώτερου μέρας στις 17:11 (870,13) αναζητώντας το διαρκώς μετά την εγγραφή του κατώτερου στις 11:05 στις 860,13. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν πως οι διαχειριστές αυξάνανε τις θέσεις τους σε μετοχές των περισσότερων κλάδων και κάθε κεφαλαιοποίησης. Ενώ στο τελευταίο ημίωρο έγινε προσπάθεια για να ξεπεράσει στις 870 μονάδες, κάτι που συνεχίστηκε στις δημοπρασίες για να επιτευχθεί η κορυφή της συνόδου.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο βάσει της μέσης αξίας συναλλαγών της περασμένης βδομάδας (47,7 εκατ. ευρώ), συναλλακτικό ενδιαφέρον με τζίρο 38,220 από 30,963 εκατ. ευρώ με αξία στα πακέτα 5,100 από 2,114 εκατ. ευρώ την Παρασκευή για τις ΕΝΤΕΡ (1,544 εκατ. ευρώ), ΛΑΜΔΑ (1,268 εκατ. ευρώ), ΜΥΤΙΛ (996.800 ευρώ), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (944.681 ευρώ), ΣΑΡ (261.000 ευρώ) ΕΠΣΙΛ (109.500 ευρώ).

Ο Τζίρος των Τραπεζών συνολικά ήταν 6,045 από 9,960 εκατ. ευρώ. Επηρέασαν ουδέτερα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,07%). Η μεταβολή προέκυψε από τις ακόλουθες μεταβολές των επιμέρους τίτλων

ΑΛΦΑ 0,00% με όγκο 2,133 από 4,049 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,06 από 1,06 ευρώ.

ΕΤΕ +0,67% με όγκο 0,562 από 0,618 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 2,240 από 2,225 ευρώ.

ΕΥΡΩΒ -0,10% με όγκο 1,659 από 2,105 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 0,7818 από 0,7826 ευρώ.

ΠΕΙΡ -1,31% με όγκο 0,914 από 1,131 εκατ. τεμάχια και κλείσιμο στα 1,356 από 1,374 ευρώ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 1 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, δεν θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής στα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς έπεσε στο 0,639% από 0,651% στο κλείσιμο της προηγούμενης μέρας με ανώτερο μέρας το 0,671%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 20) έναντι των καθοδικών (11 από 5) και ένα την ΑΛΦΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +0,63% οδηγήθηκε στις 869,90 από 864,44 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2081,40 από 2069,09 μονάδες με μεταβολή +0,59%. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 73 από 64 των καθοδικών 31 από 31 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 20 από 25 την προηγούμενη.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Οι traders αποτύπωσαν την πιθανότητα πτώσης βραχυπρόθεσμα

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 εναλλάξ σε αρνητικό και θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 0,53 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,31 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο ημέρας σημειώθηκε στις 11:04 και ήταν οι 2055,93 μονάδες. Το ανώτερο οι 2082,80 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κλείσιμο στις 2081,40 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,59% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 5,354 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 259 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2070,75 μονάδες κατώτερο τις 2048,00 και τελευταίες πράξεις στις 2070,50, ενώ ορίστηκε το κλείσιμο στις 2069,50 από 2061,50 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 5313 από 5325 τα ανοικτά ΣΜΕ. Το ενδιαφέρον για τη σειρά Σεπτεμβρίου εκδηλώθηκε με 2 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 2066,00 μονάδες κατώτερο τις 2065,00 και τελευταίες πράξεις στις 2066,00 με τιμή κλεισίματος στις 2069,25 από 2061,25 και διατηρήθηκαν στις 197 οι ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών άλλαξε χέρια 1 συμβόλαιο η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 521,25 από 521,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 17 από 18.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών άλλαξε πρόσημα, κινούμενος μεταξύ 523,05 (+0,16%) και 516,08 μονάδων (-1,17%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 521,51 (-0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 521,83 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες -0,07%.

Οι αγοραίοι θεωρούν θετική ένδειξη το γεγονός πως δεν έχει παρουσιάσει κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης 526 – 508, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 εβδομάδων. Αν ξεπεραστεί πτωτικά αυτή η στήριξη, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 490 μονάδες. Για να σταματήσουν οι traders την ανάπτυξη short στοιχημάτων χρειάζεται να περάσει ο ΔΤΡ πάνω από τις 564 μονάδες.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ανέβηκε αισθητά. Στα calls του 25άρη της σειράς Αυγούστου άλλαξαν χέρια 222 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης από τις 2000 ως τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια, για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Αυγούστου διακινήθηκαν 42 συμβόλαια, για τιμές εξάσκησης στις 2000 και τις 2050 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς Σεπτεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 45 συμβολαίων από 20 για τιμή εξάσκησης στις 1975 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν αλλά διατηρήθηκαν στα ΣΜΕ των τραπεζών. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: Της ΠΕΙΡ που είχαν όγκο 3159 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,37 ευρώ και 318.763 από 317.716 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΥΡΩΒ με 859 για την τρέχουσα σειρά Σεπτεμβρίου που έκλεισε στα 0,781 ευρώ με 33.794 από 33.684 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΑΛΦΑ με όγκο 2246 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 1,06 ευρώ και 35.306 από 34.709 ανοικτά ΣΜΕ. Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1384 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου με κλείσιμο στα 2,25 ευρώ και 32.403 από 32.280 ανοικτά ΣΜΕ.

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 624 ΣΜΕ για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ακολούθησαν τα 570 από 177 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου για ΜΥΤΙΛ, και τα 341 από 119 ΣΜΕ για ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 500 συμβόλαια για ΕΛΧΑ και στα 180 για ΕΥΔΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Η εβδομάδα που μας πέρασε μπορεί να μην έκλεισε με κέρδη, παρόλα αυτά α) έκλεισε στο υψηλό με ένα θεαματικό ‘spike’, β) διέσωσε το ‘Long’ του εβδομαδιαίου και γ) έδειξε πως οι αγοραστές είναι εδώ, όταν βρεθούν καλύτερες τιμές.

Ο τζίρος παραμένει αγκάθι στην Αγορά, μιας και πολύ εύκολα μπορεί να δείξει λάθος εικόνα, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως η Αγορά στέκεται πάνω από το 850, έχοντας ολοκληρώσει Α.Μ.Κ. και ομολογιακά που ξεπερνάνε τα 3 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα 6μήνου ξεκινάνε και θα δούμε αν είναι ικανά να τονώσουν περαιτέρω το ενδιαφέρον των Επενδυτών. Τα πρώτα δείγματα είναι σαφώς καλύτερα και όπως όλα δείχνουν τα επόμενα τρίμηνα θα πάνε ακόμα καλύτερα, για να μπορούν να δικαιολογούν και τις νέες αποτιμήσεις. Η πτώση του φόρου είναι ένα ακόμα θετικό δεδομένο για τα αποτελέσματα, ενώ από την άλλη ο Τουρισμός φαίνεται να είναι εντός στόχου για το φετινό Καλοκαίρι.

Η Αγορά μπορεί το τελευταίο 4μηνο να συσσωρεύει, παρόλα αυτά το τελευταίο εβδομαδιαίο “κερί” μας δείχνει, ότι δύσκολα δεν θα δώσει κέρδη και volatility.

Μπορεί ο φόβος για διόρθωση των Ξένων, συνάμα με τα κέρδη του τελευταίου διαστήματος να φοβίζει, όμως μπροστά μας έχουμε νέα σημαντική αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα τα κέρδη αρκετών Εταιρειών, ενώ εκτός από μία Ομάδα Εισηγμένων, που τα τελευταία χρόνια τα πηγαίνουν άριστα, βλέπουμε καλυτέρευση αποτελεσμάτων και στην μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση.

Τα περισσότερα γραφήματα έχουν δώσει σημαντικές ανοδικές διασπάσεις μετά από χρόνια, ενώ όποια Α.Μ.Κ. και να έχει γίνει το τελευταίο διάστημα, δίνει άμεσα κέρδη, κάτι που δείχνει την καλή εικόνα της Αγοράς.

Ακόμα η Αγορά δεν έχει άκρατη αισιοδοξία από τους Επενδυτές, κάτι που είναι πολύ θετικό, ενώ ο τρόπος που κινούνται οι μετοχές σε μεγάλη εικόνα, είναι ξεκάθαρα με τους “ταύρους”.

Ο ΓΔ μπορεί να είναι κολλημένος κάτω από το 900 τα τελευταία χρόνια, όμως δεν δείχνει την πραγματική εικόνα των μετοχών και αυτό λόγω του πολύπαθού Τραπεζικού κλάδου.

Λογικά σε λίγο καιρό θα έχουμε αφήσει για τα καλά το 8 από μπροστά και θα ψάξουμε την κατοχύρωση του όχι μόνο ψυχολογικού αλλά και τεχνικού επιπέδου, στις 1000 μονάδες.

Μένει να δούμε το κλείσιμο του μήνα, με το 850 επίπεδο να είναι σημαντικό να συντηρηθεί. Όλα αυτά με έναν Τραπεζικό που είχε σημαντικές απώλειες την εβδομάδα που πέρασε, χάνοντας, σχεδόν, το σύνολο των κερδών του για το 2021.

Ο κλάδος της Πληροφορικής συνεχίζει να υπεραποδίδει, καθώς δεν υπάρχουν πολλές Εισηγμένες και μάλιστα με εμπορευσιμότητα, που μπορούν Θεσμικοί και Ιδιώτες να πάρουν εύκολα θέσεις.

Μπορεί να είμαστε στην καρδιά του Καλοκαιριού, με τους περισσότερους να σκέφτονται τις διακοπές τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αγορά σταματάει να κινείται. Είναι δεδομένο ότι το volatility και το ενδιαφέρον θα συνεχιστούν, ενώ όπως όλα δείχνουν και άλλες Εταιρείες θα θελήσουν να κάνουν Α.Μ.Κ., ή άλλες να εισαχθούν στην Ελληνική Αγορά, που φαίνεται να έχει ξεκινήσει μία μακρά νέα πορεία. Οι διορθώσεις είναι υγεία και ευκαιρία για αναδιαρθρώσεις, ή αγορές για τους αργοπορημένους, που μέρα με την μέρα πείθονται για την Οικονομία.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν αρχικά ανοδικά και στη συνέχεια το αγοραστικό ενδιαφέρον εμφάνισε κόπωση λόγω διατήρησης των επιφυλάξεων και σήμερα Τρίτη 27/7. Η αρχική αντίδραση προέκυψε επειδή την προηγούμενη ημέρα έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα έτους, με τους συναλλασσόμενους να παρακολουθούν τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου μεγάλες εταιρείες αναφέρουν κέρδη και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τη συνάντηση της FOMC της επιτροπής για τη νομισματική της πολιτική που ξεκινά σήμερα.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,26% αφού έφτασε τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Δεκεμβρίου, υποβαθμισμένος από τις πιέσεις στις μεγάλες κινεζικές μετοχές. Αλλά στις 8:30 δική μας ώρα υποχωρούσε πάνω από -1% και ήταν στις 648,49 μονάδες με μεταβολή -1,07%. Στην Ιαπωνία ο Nikkei αυξήθηκε αρχικά +0,58% ενώ στις 8:30 δική μας ώρα διατηρούσε κέρδη +0,54%.

Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ ανέκαμψαν λίγο από το χαμηλότερο επίπεδο φέτος τη Δευτέρα, γιατί οι επενδυτές ανησυχούν για τους κανονισμούς που επέβαλαν οι κινεζικές αρχές και πίεσαν τις μετοχές, ειδικά στον τομέα της εκπαίδευσης, της Ακίνητης Περιουσίας και της Τεχνολογίας. Αλλά ο Χανγκ Σενγκ του Χονγκ Κονγκ στις 8:30 δική μας ώρα έχανε -2,30%. Τα κινεζικά blue chip που κέρδισαν αρχικά +0,15% στις 8:30 δική μας ώρα έχανε -1,00%.